ایرانیان جهان

آخرين مطالب

توافق با روسیه مانع بهبود روابط ایران و غرب نیست/ پوتین ایران را فدای آمریکا نمی‌کند ایالات متحده آمریکا

توافق با روسیه مانع بهبود روابط ایران و غرب نیست/ پوتین ایران را فدای آمریکا نمی‌کند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - عضو پیشین شورای اطلاعات ملی آمریکا معتقد است اگر پوتین و ترامپ به طور جدی مذاکره را آغاز کنند، احتمالاً یکی از اهداف ایالات متحده این خواهد بود که روسیه روابط خود را با ایران کاهش دهد و از آن حمایت کند.
، مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین رؤسای جمهور ایران و روسیه عصر امروز جمعه 28 دیماه در آیینی در کاخ کرملین، معاهده مشترک جامع راهبردی دو کشور را امضا کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بنا بر اعلام قبلی منابع رسمی و دیپلماتیک، این معاهده با یک مقدمه و 47 بند در سفر رسمی رئیس‌جمهوری اسلامی ایران به مسکو توسط پزشکیان و پوتین به امضا رسید؛ سندی که به گفته رؤسای جمهور دو کشور، گشایشی در همکاری‌ها به ویژه مناسبات اقتصادی تهران و مسکو خواهد بود.
این معاهده متن به روز رسانی شده سندی است که تهران-مسکو در سال 1379 با عنوان موافقت‌نامه اساس روابط متقابل و اصول همکاری امضا کرده بودند.
در این آیین که در پایان مذاکرات هیأت‌های بلندپایه جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به ریاست رؤسای جمهور دو کشور برگزار شد، تهران و مسکو بر عزم خود بر گسترش همکاری‌های دوجانبه در قالب سند جدید تأکید کردند.
مسعود پزشکیان در نشست خبری مشترک با ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از امضای اسناد همکاری راهبردی دو کشور، اظهار کرد: امیدوارم شاهد فصل جدیدی از همکاری راهبردی بین دو کشور باشیم. روسیه از جایگاهی ممتاز در سیاست همسایگی ایران دارد. در مذاکرات امروز چگونگی گسترش همکاری‌های اقتصادی و تجاری دو کشور مورد رایزنی قرار گرفت، موانع و راه حل‌ها بررسی شد و گفت‌و‌گو‌های مثبتی درباره مسائل منطقه‌ای و بین المللی داشتیم. سند همکاری جامعه فصل جدیدی در رابطه دو کشور خواهد گشود. این سند مسیر توسعه همکاری دو کشور را هموار کند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه نیز گفت: این همکاری موجب پیشرفت دو کشور خواهد شد. افق‌های زیادی پیش روی دو کشور در زمینه‌های مختلف وجود دارد. همکاری دو کشور در زمینه کشاورزی، تجارت، اقتصاد، نفت، انرژی، حمل و نقل، فرهنگی، گردشگری، علمی و دانشجویی، گسترش خواهد یافت.
درباره این موضوع، خبرنگار تابناک گفتگویی با پروفسور «پل پیلار» استاد دانشگاه جورج تاون آمریکا انجام داده که در ادامه می‌آید.
«پل پیلار» یکی از سردبیران نشریه نشنال اینترست و عضو ارشد مرکز تحقیقات امنیتی دانشگاه جورج تاون و نیز مرکز سیاست‌های امنیتی ژنو است. وی در سال 2005 پس از 28 سال فعالیت در جامعه اطلاعاتی ایالات متحده از سازمان اطلاعات مرکزی (DCI) بازنشسته شد و پس از آن به عنوان استاد مهمان در برنامه مطالعات امنیتی در دانشگاه جورج تاون حضور یافت.
مناصب ارشد دولتی پیلار، شامل افسر اطلاعات ملی خاورنزدیک و آسیای جنوبی، رئیس واحد‌های تحلیلی در CIA در حوزه‌های خاورنزدیک، خلیج فارس و آسیای جنوبی، معاون رئیس مرکز ضد تروریستی DCI و دستیار اجرایی مدیر اطلاعات مرکزی بوده است. پروفسور پیلار همچنین در شورای اطلاعات ملی به عنوان یکی از اعضای اصلی گروه تحلیلی آن فعالیت می‌کرد. وی کهنه‌سرباز جنگ ویتنام و افسر بازنشسته ارتش ایالات متحده نیز هست.
پل پپلار دارای مدرک افتخاری از کالج دارتموث، لیسانس فلسفه از دانشگاه آکسفورد و کارشناسی ارشد و دکترا از دانشگاه پرینستون است. کتاب‌های پل پیلار عبارتند از: «مذاکره برای صلح: خاتمه جنگ بعنوان یک روند چانه‌زنی (1983)»؛ «تروریسم و سیاست خارجی ایالات متحده (2001)»؛ «اطلاعات و سیاست خارجی ایالات متحده: عراق، 11 سپتامبر و اصلاح اشتباهات (2011)» و «چرا آمریکا جهان را اشتباه می‌فهمد: تجربه ملی و ریشه‌های سوءبرداشت (2016)».
ایران و روسیه قرارداد همکاری بلندمدت امضا کردند. فکر می‌کنید این توافق چه پیامی برای دولت ترامپ دارد؟
پیامی که باید بفرستد این است که این توافق نشان دیگری است از اینکه چگونه وقتی ایالات متحده دشمنان را تحریم یا مجازات می‌کند، واکنش طبیعی این است که آن دشمنان برای ایجاد تعادل در برابر ایالات متحده متحد شوند، حتی اگر دشمنان مورد بحث، متحدان طبیعی نباشند.
به عبارت دیگر، می‌توان این توافق را تا حد زیادی پاسخی به سیاست‌های آمریکا و غرب خواند. با این حال، قرائت محتمل‌تر، نه تنها از سوی دولت ترامپ، بلکه بسیاری دیگر در واشنگتن، این است که این توافق نشانه‌ای از نیات بدی است که روسیه و ایران همواره در آن مشترک بوده‌اند.
*این قرارداد شامل بندی درباره «دفاع مشترک» نمی‌شود. این بدان معناست که این توافق مشابه توافقاتی که روسیه با کره شمالی و بلاروس دارد، نیست. برخی معتقدند نبود چنین بندی راه را برای بهبود روابط ایران با غرب و آمریکا نمی‌بندد. ارزیابی شما چیست؟
این جنبه از توافق تا حدی در احترام به موضع اعلام شده ایران برای عدم پیوستن به هیچ بلوکی و تا حدی برای کمک به روسیه در ایجاد تعادل در روابط خود با ایران و روابطی است که با عربستان سعودی و امارات دارد.
این جنبه از توافق تا حدی در احترام به موضع اعلام شده ایران برای عدم پیوستن به هیچ بلوکی و تا حدی برای کمک به روسیه در ایجاد تعادل در روابط خود با ایران و روابطی است که با عربستان سعودی و امارات دارد ممکن است فقدان یک بند تعهد امنیتی متقابل کامل یکی از موانع احتمالی برای بهبود روابط بین ایران و غرب را برطرف کند. اما موانع فوری دیگری برای بهبود روابط وجود دارد که ابتدا باید بر آنها غلبه کرد و بنابراین این جنبه از توافق ایران و روسیه احتمالاً در حال حاضر تفاوت چندانی ایجاد نخواهد کرد.
* چرا در حال حاضر چنین توافقی برای روسیه مهم است؟
جنگ تمام عیار در اوکراین که در آستانه ورود به سومین سال خود قرار دارد، نیاز روسیه را برای هر گونه حمایت مادی، اقتصادی و دیپلماتیک خارجی، افزایش داده است. توافق با ایران یکی از چندین حرکت روسیه برای تقویت روابط خود با کشور‌های مختلف آسیایی است.
*با توجه به احتمال توافق پوتین و ترامپ، در صورت بهبود روابط روسیه با آمریکا، آینده توافق روسیه با ایران چگونه خواهد بود؟ آیا این توافق تحت تأثیر چنین متغیر‌هایی قرار خواهد گرفت؟
اگر پوتین و ترامپ به طور جدی مذاکره را آغاز کنند، احتمالاً یکی از اهداف ایالات متحده این خواهد بود که روسیه روابط خود را با ایران کاهش دهد و از آن حمایت کند؛ بنابراین احتمالاً توافقی که به تازگی امضا شده تأثیر منفی خواهد داشت، حداقل با توجه به شدت اجرای آن؛ حتی اگر خود توافق به طور رسمی به قوت خود باقی بماند.
پوتین در برابر تلاش‌ها برای محدود کردن سیاست خارجی خود از این طریق مقاومت خواهد کرد. او ترجیح می‌دهد با آمریکا و ایران مقابل یکدیگر بازی کند، نه اینکه صرفاً به یک معامله بزرگ با یکی به قیمت روابط با دیگری دست یابد با این حال، پوتین در برابر تلاش‌ها برای محدود کردن سیاست خارجی خود از این طریق مقاومت خواهد کرد. او ترجیح می‌دهد با آمریکا و ایران مقابل یکدیگر بازی کند، نه اینکه صرفاً به یک معامله بزرگ با یکی به قیمت روابط با دیگری دست یابد.
*در حال حاضر برخی در مورد همگرایی ایران، روسیه و چین بحث می‌کنند و آن را بلوکی علیه نظم لیبرال می‌دانند. آیا این همگرایی به سطحی از عمق رسیده است که بتوان چنین هدفی را برای آن متصور شد؟ مثلاً آیا رابطه چین و غرب به حدی آسیب دیده است که بخواهد با نظم جهانی مقابله کند؟
مطمئناً احساسات زیادی وجود دارد، از جمله در مورد چینی ها، که آنچه معمولاً نظم جهانی نامیده می‌شود عمدتاً توسط غرب و با در نظر گرفتن منافع غرب ایجاد شده است، و بنابراین برخی تغییرات در این نظم از دیدگاه منتقدان مطلوب خواهد بود.
اما من فکر می‌کنم که همگرایی به یک بلوک ایران، روسیه و چین - و بسیاری از آنها شامل کره شمالی می‌شود - معمولاً اغراق آمیز است. از جهات مختلف نمی‌توان آنها را به عنوان یک بلوک در نظر گرفت.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1330672/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آغاز ثبت نام حج در افغانستان

درخواست طالبان از صلیب سرخ جهانی برای توسعه خدمت رسانی در افغانستان

موشک استارشیپ زمین‌گیر شد؛ دستور سازمان هوانوردی فدرال آمریکا برای توقف پرتاب

ردنوت به سرنوشت تیک‌تاک دچار می‌شود؟ / اپلیکیشن‌های چینی زیر تیغ ممنوعیت آمریکا

کمک 117 میلیون دلاری ایالات متحده به لبنان

دیپورت شاهزاده هری بریتانیا از امریکا؟

طعنه جمهوری اسلامی به کاظم صدیقی

آتش سوزی های گسترده آمریکا به کجا رسید؟

حملات یمن به مواضع رژیم صهیونیستی در جنوب اسراییل

گوترش: ارتش لبنان با همکاری یونیفل، جنوب رودخانه لیتانی را کنترل خواهد کرد

خانواده‌های اسرای صهیونیست: اجازه نابودی توافق آتش‌بس در غزه را نمی‌دهیم

مرحله نخست آتش‌بس: آزادی 33 زندانی اسرائیلی در مقابل 1890 اسیر فلسطینی

جورجیا ملونی در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کند

گریه تعدادی از وزرای اسرائیلی هنگام تایید توافق آتش‌بس غزه

دعوای صدراعظم آلمان با وزیر خارجه‌؛ عکسی که جنجال درست کرد

بیانیه دولت مصر درباره جزئیات مرحله اول توافق آتش بس غزه

اسرائیل تهدید کرد مجدداً به غزه حمله می‌کند

تحرک نامتوازن بازارها؛ آخرین تحلیل از طلا و ارز در روزی که گذشت

پیش بینی قیمت طلا و سکه 30 دی 1403

سکه امامی 51 میلیونی می‌شود؟ منطقه جذاب قیمتی برای خرید طلا کجاست؟

روابط راهبردی ایران و روسیه؛ دیپلماسی به توان اقتصاد

استیضاح وزیر اقتصاد چه سرانجامی خواهد داشت؟/ رکوردشکنی اقتصاد چین، پیش از بازگشت ترامپ

بازیکنانی که بیشترین گل را با ضربه «سر» در ادوار جام جهانی به ثمر رساندند

عضو شورای شهر کرج رئیس کمیته اقتصاد مسکن و امور شهری در کمیسیون اقتصادی مجمع مشورتی نظام مسائل کشور شد

عنوان جدید رئال مادرید: بهترین باشگاه سال 2024

گوگل با راستی‌آزمایی محتواهای یوتوب و موتور جستجوی خود در اروپا مخالفت کرد

حماس: عملیات استشهادی در تل آویو واکنشی طبیعی به جنایات اسراییل بود

در مورد ویروس HMPV بیشتر بدانید!

چین در ترکیه شبکه راه‌آهن می‌سازد

توصیه واعظی به پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا

ادعای ارگان رسانه‌ای اتحادیه اروپا درباره میزان تمایل گرینلندی‌ها برای الحاق به آمریکا

خریداران سنتی نفت از مسکو دور می‌شوند؟

طرح خاورمیانه جدید در دستور کار ایالات متحده آمریکا قرار دارد

انتقاد تیک‌تاک از حکم دادگاه عالی آمریکا

میراث «جو بایدن» غرق در خون

بسته امنیتی 117 میلیون دلاری آمریکا به لبنان

بن‌گویر: فردا از کابینه استعفا می‌دهیم

شبکه 12 اسرائیل: اسموتریچ در کابینه ماندنی شد

وعده بزرگ گوترش: پایان حضور اسرائیل در لبنان تا 12 بهمن

نتانیاهو: تا قبل از دستیابی به لیست اُسرا هیچ آتش‌بسی اجرا نمی‌شود

اوکراین مدعی حمله به انبارهای نفت روسیه شد

ناتو به مرزهای روسیه نزدیک شد

هرج‌و‌مرج گروه‌های مسلح در سوریه؛ داعش به قسد حمله کرد

دریافت طلای رایگان بدون قرعه کشی فقط با ثبت نام ( فرصت محدود )

پیش بینی قیمت دلار 30 دی 1403

دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی با مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی

شهرستان شبستر اوج بالندگی مدنی از بعد مشارکت اجتماعی و فعالیت‌های اقتصادی است

رفع مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم با جدیت دنبال شود

دریچه واردات لوازم خانگی در حال گشوده‌شدن است

پیش‌بینی صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی ایران در سال 2025