ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اندیشکده استیمسون: چرا می‌توان به ترامپ دوم خوش‌بین بود؟ خواندنی ها

اندیشکده استیمسون: چرا می‌توان به ترامپ دوم خوش‌بین بود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
بر اساس تجربه تاریخی، چارچوب‌های نظری و اطلاعات فعلی، دوره دوم دونالد ترامپ این پتانسیل را دارد که عملگراتر و موثرتر از دوره اول او باشد. اندیشکده استیمسون در مطلبی به بررسی دیدگاه‌های ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری‌اش پرداخت و نوشت ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری خود از رویکردهای سنتی سیاست داخلی و خارجی ایالات متحده انتقاد و سعی کرد خود را از روسای جمهور قبلی متمایز کند. بسیاری از اعضای تشکیلات ایالات متحده، ریاست‌جمهوری او را یک ناهنجاری می‌دانستند و انتظار داشتند که کشور در نهایت به مسیر متعارف و بوروکراتیک خود بازگردد. حتی اعضای بانفوذ حزب جمهوری‌خواه و همچنین دموکرات‌ها و دادگاه‌ها به دنبال مهار اقدامات او بودند.
زمانی که جو بایدن به قدرت رسید، باور عمومی بر این بود که دوران ترامپ به پایان رسیده و این نشان‌دهنده بازگشت به حالت عادی است. با‌این‌حال، نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری 2024نشان داد که نفوذ ترامپ و رویکرد غیرمتعارف او به سیاست، عمیقا در جامعه آمریکا طنین‌انداز شده است. سیاست خارجی دوره اول ترامپ، به‌ویژه در خاورمیانه، نشان داد که ترجیح می‌دهد مسائل را از طریق روابط شخصی حل کند. او بر تماس مستقیم و بدون واسطه با رهبران خاورمیانه تاکید داشت و خود را به عنوان شخصیتی متحول‌کننده شبیه به رونالد ریگان معرفی کرد که به عنوان فرد زمینه‌ساز پایان جنگ سرد شناخته می‌شود. ترامپ حتی شعار ریگان، «آمریکا را دوباره بزرگ کنیم»، را احیا و بر تمایل او برای تغییر شکل رهبری جهانی ایالات متحده تاکید کرد.
رویکرد ترامپ می‌تواند موثرتر از رویکرد بایدن در زمینه فرهنگ سیاسی حاکم بر منطقه باشد که عمدتا از آن تعبیر اقتدارگرایانه می‌شود. این تمایل حتی در میان رهبرانی که تحصیلات غربی را گذرانده‌اند نیز ادامه دارد. به عنوان مثال، بشار اسد، رهبر اخیرا برکنارشده سوریه، در لندن در رشته چشم‌پزشکی تحصیل کرد، اما زمانی که جانشین پدر فقید خود به عنوان حاکم در دمشق شد، تمایلات اقتدارگرایانه را پذیرفت. دیگر رهبران منطقه، ازجمله محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه و همچنین طالبان افغانستان، سبک حکومتی مشترکی دارند که ریشه در خودکامگی دارد. روابط بین این رهبران اغلب بر اساس پویایی‌های شخصی و عاطفی شکل می‌گیرد تا منافع نهادی یا ملی. در نتیجه هویت‌های مذهبی، قومی، نژادی و زبانی نقش بسزایی در تعیین همجواری و خصومت میان ملت‌ها دارند.
در اینجا، رویکرد شخصی ترامپ به سیاست ممکن است به‌خوبی با تمایلات رهبران خاورمیانه هماهنگ باشد و به طور بالقوه سیاست‌های موثرتر ایالات متحده را در دوران ریاست‌جمهوری او امکان‌پذیر کند. ترامپ با اولویت دادن به منافع اقتصادی و نفوذ بر ارتقای حقوق بشر یا آزادی‌های مدنی، استراتژی‌هایی را که چین در سال‌های اخیر در قبال منطقه دنبال کرده است، منعکس می‌کند. بی‌تفاوتی آشکار او به حوادثی مانند قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار عربستانی، نشان‌دهنده این رویکرد عمل‌گرایانه است. با انتخاب مجدد ترامپ و اعمال نفوذ سیاسی بیشتر، انتظار می‌رود سیاست خارجی ایالات متحده حتی بیشتر شخصیت‌محور شود. ابتکاراتی مانند گسترش توافق ابراهیم که روابط دیپلماتیک بین اسرائیل و چندین کشور عربی را ایجاد کرد و تضمین الحاق عربستان سعودی به این توافق احتمالا به روابط شخصی ترامپ با رهبران منطقه بستگی دارد. از آنجا که مقامات ایرانی در برخی مواقع روابط بهتری با جمهوری‌خواهان داشتند، احتمال تمایل ایران برای دستیابی به توافق با ترامپ نیز قوی‌تر می‌شود.
روابط بین ایالات متحده و ایران از زمان انقلاب اسلامی 1979 با خصومت همراه بوده است و هر دو طرف در بهترین حالت توانسته‌اند تنش‌ها را کنترل کنند. هر دو به این نتیجه رسیده‌اند که عدم انجام این کار بسیار پرهزینه خواهد بود. این امر به‌ویژه برای شخصی مانند ترامپ که گفته است جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای برای او در اولویت است، اهمیت دارد. از دیدگاه ایران نیز به نظر می‌رسد دلایل منطقی برای دستیابی به توافق وجود داشته باشد. دولت ایران در دوره ریاست‌جمهوری مسعود پزشکیان رویکرد انعطاف‌پذیرتری را در پیش گرفته و وضعیت امنیتی منطقه در کنار تحریم‌های اقتصادی، تلاش‌ها را برای دستیابی به توافق جدی‌تر کرده است.
تهران نگران است هرگونه توافقی ممکن است مانند توافقات قبلی پایدار نباشد. بااین‌حال، با توجه به انتخاب اکثریت حامی ترامپ در کنگره، هر توافقی که توسط دولت ترامپ مذاکره شود، احتمالا با مخالفت کمتری در ساختار سیاسی ایالات متحده مواجه خواهد شد. با‌این‌حال، عدم تمایل اسرائیل برای دستیابی به هر گونه توافقی با ایران، همراه با دستور قبلی ترامپ برای ترور سردار سلیمانی، موانع بزرگی بر سر راه توافق احتمالی است. باید دید طرفین در نهایت چه مسیری را برای مدیریت این تنش‌ها طی خواهند کرد. به طور خلاصه، دور دوم ترامپ می‌تواند رویکرد هدفمندتر و عمل‌گرایانه‌تری را در خاورمیانه به ارمغان بیاورد و از همسویی او با فرهنگ سیاسی حاکم بر منطقه برای پیشبرد منافع ایالات متحده استفاده کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1333230/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخ رؤسای جمهور پاناما و مکزیک به تهدیدهای ترامپ

دونالد ترامپ برای همجنسگرایان شمشیر را از رو بست!

راهبرد دولت چهاردهم تسهیل‌گری و کاهش بروکراسی بنگاه‌های بزرگ اقتصادی به عنوان پیشران‌های رشد اقتصادی کشور است

آغاز ریاست جمهوری دونالد ترامپ

اولین اقدام دولت ترامپ علیه مهاجران؛ این اپلیکیشن حذف شد!

همتی: قیمت طلا پایین نمی‌آید

بروجردی: آتش بس در نوار غزه نشان‌دهنده شکست کامل رژیم صهیونیستی است

آشنایی با هربرت کارلسون، آقای گل المپیک 1920 آنتورپ؛ از گوتنبرگ تا قهرمانی در ینگه دنیا و بیماری سیفلیس

موضع اصلی پزشکیان درباره مذاکره با آمریکا ؟

بایدن: صحنه را ترک نمی‌کنیم

تصاویر/ همایش شرکت‌های برتر ایران با حضور معاون اول

وزیر اقتصاد: افزایش تولید و رشد اقتصادی، با شادابی بازار سرمایه محقق می‌شود/ حمایت از بورس پایدار است

وزیر اقتصاد: حمایت مستمر از بورس ادامه خواهد داشت

اقتصاد دریامحور تحول‌آفرین است

تراشه‌ای کوچک‌تر از بذر توت‌فرنگی، انقلابی در ارتباطات فضایی

اروپا یا باید در برابر ترامپ بایستد یا درهم شکسته شود

ماجرای عجیب تولید و فروش خودروی محبوب ایرانی در چین!

آمدن ترامپ قیمت دلار را در ایران باز هم افزایشی می‌کند؟/ شوک صادرات نفتی و ارزی در دولت دوم ترامپ به شدت سال 97 نخواهد بود

ماجرای عدم صدور ویزای آمریکا برای وزیر خارجه ایران

آمریکا از معاهده پاریس خارج می‌شود

بیشترین مهاجران ایرانی چه رشته ای هستند؟

ویدیو اظهارات جدید و جنجالی فائزه هاشمی / خانواده علم الهدی درباره شهادت رئیسی ابهاماتی دارند

پیوستن به FATF ؛ راه نجات اقتصادی یا ابزاری برای تشدید تحریم‌ها؟ / مناظره داغ دانشجویان در برنامه به اضافه یک + فیلم کامل

چین هرگونه تغییر جغرافیای جمعیتی غزه را محکوم کرد

دیدار سفرای ایران در لبنان، کابل، ژنو و نیویورک با عراقچی

معاون ایروانی به تهران آمد و به دیدار عراقچی رفت

حمله ترامپ به اقدام دقیقه نودی بایدن؛ چرا این‌کار را کرد؟

واکنش تند ترامپ به عفوهای دقیقه نودی بایدن

واکنش پاناما به اظهارات ترامپ برای بازپس گیری کانال پاناما

جی دی ونس معاون ترامپ کیست ؟

ورود ترامپ به کاخ‌ سفید با طوفانی از تغییرات

بازرگان؛ نخست‌وزیری با رای اعتماد مردم در خیابان

شوخی ترامپ با کلاه ملانیا

گسترش همکاری‌ با کشورهای منطقه در دستور کار دولت است/ نگران آمدن ترامپ نیستیم

همتی: قبلا فشار حداکثری ترامپ هم دیدیم / خود آمریکایی ها هم اعتراف کردند که شکست خوردند +فیلم

قیمت طلا کاهش پیدا نمیکند/ برای آمدن ترامپ برنامه ریزی کرده ایم+ فیلم

خیزی بزرگ دولت برای انرژی تجدیدپذیر/ ضرورت تدوین سند راهبرد ملی پیشرفت صنعتی

2 سیگنال مهم همتی برای بازار بورس و طلا ؛ بورس رشد می کند و طلا ارزان نمی‌شود | نگران آمدن ترامپ نیستیم

مسوولین اقتصادی تورم واقعی را احساس نمی‌کنند/ باید پنج دهک قشر پایین جامعه را توانمند کرد

همتی: ذخایر طلای کشور تقویت شد، به آینده اقتصادی خوش‌بین هستیم

ومعادن؛ پیشتاز صنعت سرمایه‌گذاری در رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران

درخواست «سانچز» از اروپا برای شورش علیه میلیاردرهای فناوری

پیام پوتین و پزشکیان به ترامپ با امضای توافق جامع راهبردی

دیدار سفرای جمهوری اسلامی ایران در لبنان، کابل، ژنو و نیویورک با وزیر امور خارجه

دیدار سفرا و نمایندگان کشورمان در لبنان، کابل، ژنو و نیویورک با عراقچی

رایزنی سفرای ایران در سه کشور با عراقچی

دیدار سفرای ایران در بیروت، کابل، ژنو و نیویورک با عراقچی

دیدار سفرای جمهوری اسلامی ایران در لبنان، کابل و ژنو و معاون نمایندگی کشورمان در نیویورک با وزیر امور خارجه

دیدار سفرای ایران در لبنان، کابل و ژنو با عراقچی

کامبک جنجالی ترامپ؛ دنیا در انتظار تحولات عجیب/ اجرای عملی آتش‌بس بین حماس و تل‌آویو/ پیوستن ارز نیمایی به خاطرات ایرانیان