ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا «اقتصاد اسلامی» مدعی طرح پارادایمی جدید است؟ اخبار ایران

آیا «اقتصاد اسلامی» مدعی طرح پارادایمی جدید است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هیچ‌چیز مانع از آن نیست که در آینده پارادایم اقتصاد اسلامی به پارادایم غالب تبدیل شود، بدون آنکه بطور مستقیم ادعای جایگزینی داشته باشد. - اخبار اقتصادی -
علم اقتصاد، به‌عنوان دانش تخصیص منابع، با بیش از 250 سال قدمت از زمان انتشار کتاب «ثروت ملل» آدام اسمیت، یکی از گسترده‌ترین و پیچیده‌ترین و فنی‌ترین حوزه‌های علمی در تاریخ بشر است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این علم شامل مجموعه‌ای از اطلاعات و ادبیات در زمینه‌های مختلف مانند تاریخ و تکامل اندیشه‌های اقتصادی، تحلیل رفتارهای خرد انسان و بنگاه‌های اقتصادی، تعادل بازارها و توسعه جوامع، برنامه‌ریزی اقتصادی و ارزیابی عملکرد عوامل اقتصادی است. اساس این علم بر مبنای پارادایم «نظام قیمت» استوار است که در آن، تحلیل‌های تجربی درباره کارکرد اقتصادهای پیشرفته سرمایه‌داری مطرح می‌شود.
از همین پرونده بیشتر بخوانید
+ آیا «اقتصاد اسلامی» جزئی از کل اقتصاد است؟ + آیا «اقتصاد اسلامی» علم اقتصاد را نادیده می‏‌گیرد؟ علم اقتصاد، ابتدا در جوامع غربی پایه‌گذاری شد و سپس به‌واسطه افراد آموزش‌دیده از کشورهای مختلف در آسیا، آفریقا و دیگر قاره‌ها، به دانشگاه‌های جهان منتقل گردید. این علم که در ابتدا برای تحلیل و تبیین واقعیت‌های اقتصادی جوامع سرمایه‌داری توسعه یافت، به‌عنوان یک ابزار جهانی برای درک رفتار انسان‌ها و تحلیل کارکردهای کلان اقتصادی جوامع غیرسرمایه‌داری معرفی و ترویج شد. مشابه با شمولیت آموزش‌های علوم پایه مانند فیزیک و زیست‌شناسی، علم اقتصاد نیز با وجود تفاوت‌هایش، به‌عنوان دانشی قابل تعمیم در سرتاسر جهان پذیرفته شد. دکتر حسن سبحانی، استاد گرانقدر اقتصاد دانشگاه تهران در کتاب ارجمند «ابهام‌زدایی از اقتصاد اسلامی» می‌نویسد:
علم اقتصاد و شاخه‌‏ها و متعلقات آن که در واقع حاکی و مبیّن نوعی سبک زندگی اقتصادی بود و کردار و رفتار اقتصادی مردمی با دیدگاه‏‌ها و بینش‌‏‏های متمایز را حکایت می‏‌کرد، تبیینی کافی و کارآمد برای توضیح رفتار اقتصادی تمام مردم در همه جهان دانسته شد و صرف‌‏نظر از تفاوت‌‏های خاستگاهی رفتارها و کردارهای مردم در اجتماعات گوناگون، به‌‏عنوان علمی جهان شمول و پذیرفته‌شده تلقی، و در واقعیت امر به نحوی ظریف برکارکردهای اقتصادی مردمانی هم که منشأ رفتارشان، کردارهای اقتصادی دیگری را ایجاب می‌‏نمود تحمیل گردید (ص 132).
مطالعات اقتصاد اسلامی بر این باورند که برخی از اصول و ضوابط سبک زندگی اقتصادی مبتنی بر سرمایه‌داری با آموزه‌های دین اسلام مغایرت دارد و به همین دلیل نمی‌توان آن را به‌عنوان سبک زندگی اقتصادی مسلمانان پذیرفت. در این رویکرد، بر اساس تعالیم اسلامی، اصولی مانند اصالت فرد و خودخواهی‌های اقتصادی در سرمایه‌داری، که بر فردگرایی تأکید دارند، با دیدگاه‌های اسلام در تضاد هستند. علاوه بر این، مسئله بهره خاص (ربا) در سیستم اقتصادی سرمایه‌داری نیز با آموزه‌های اسلامی ناسازگار است. این تفاوت‌ها موجب شده تا مطالعات متعددی در زمینه طراحی سبک زندگی اقتصادی مطابق با اصول اسلامی در دستور کار قرار گیرد، که به تحلیل و بررسی شیوه‌های تخصیص منابع و مدیریت اقتصادی از منظر اسلام پرداخته و نتایج متفاوتی با اقتصاد سرمایه‌داری ارائه می‌دهند. این رویکرد به‌ویژه توجه تعدادی از اندیشمندان را جلب کرده و در حال پیشرفت است.
شواهدی قوی وجود دارد که «پارادایم اقتصاد اسلامی» به‌عنوان یک رویکرد متمایز و مجزا از پارادایم اقتصاد بازار که در سیستم سرمایه‌داری رواج دارد، در حال شکل‌گیری است. این پارادایم زمینه‌های تکامل خود را طی کرده و احتمالاً در آینده با توجه به تحولات علمی و تحقیقاتی، مورد پذیرش گسترده‌تری قرار خواهد گرفت و حتی ممکن است به‌عنوان پارادایم غالب شناخته شود. در این زمینه نکات زیر قابل اعتناست:
الف) اقتصاد اسلامی به‌عنوان مجموعه‌ای از مطالعات درباره سبک زندگی اقتصادی مسلمانان، هدف اصلی خود را سازمان‌دهی تلاش‌های علمی جهت کشف و تحلیل ابعاد مختلف این سبک زندگی قرار داده است. این رویکرد علمی و منطقی، تلاش می‌کند تا به نتایج معتبر و قابل دفاع در جهت ساماندهی حقیقت اقتصادی دست یابد. اقتصاد اسلامی در پی آن نیست که اقتصاد سرمایه‌داری را کنار بزند و خود جایگزین آن شود، و البته بطور منطقی از نظام اقتصادی سرمایه‌داری نیز انتظار نمی‌رود که نتایج پژوهش‌ها و دستاوردهای خود را به‌عنوان تبیینی انحصاری برای سبک زندگی اقتصادی مسلمانان تحمیل کند.
ب) اگر تحقیقات و پژوهش‌ها در زمینه شیوه‌های تخصیص منابع و مدیریت اقتصادی، به‌ویژه در حوزه اقتصاد اسلامی، مورد پذیرش گسترده‌تری از سوی دانشمندان اقتصادی و جامعه‌شناسان قرار گیرد، به‌گونه‌ای که این رویکرد جایگزین پارادایم موجود در اقتصاد بازار و نظام سرمایه‌داری شود، آنگاه پارادایم غالب، اقتصاد اسلامی خواهد بود. اما باید توجه داشت که تغییر پارادایم علمی نه از سوی نهادها یا افراد با قدرت، بلکه از طریق آگاهی و تصمیمات مبتنی بر ادراکات علمی و یقین دانشمندان صورت می‌گیرد. بنابراین، تا زمانی که این رویکرد مورد پذیرش کامل و علمی قرار نگیرد، نمی‌توان آن را به‌عنوان یک مدعی غالب در نظر گرفت. دکتر سبحانی در این زمینه می‌نویسد:
مدعی بودن در این وادی موجب به سخره گرفته شدن می‌‏شود که
دلائــــل قـــوی بــــــایــد و مــعـنوی
نه رگ‏‌های گردن به حجت قوی
بدیهی است چنانچه پارادایمی مقبول واقع شد خود به خود پذیرفته شده است و اصولاً نیازی به ادعا برای غالب کردن خویش و جایگزین شدن با پارادایم قدیمی نیست زیرا ب‏طور اجتناب‌ناپذیر انتقال پارادایمی ... محقق شده است (همان ص 134).
+ کل پرونده «اقتصاد اسلامی» در تسنیم {اینجا} در دسترس است.
جمع‌بندی
اقتصاد اسلامی به‌عنوان پارادایمی نوین، ظرفیت آن را دارد که در آینده با تحقیقات و تبیین‌های علمی بیشتر، جایگاه خود را در عرصه جهانی پیدا کند. این پارادایم نه به‌دنبال جایگزینی پارادایم‌های موجود است، بلکه بر تنوع دیدگاه‌ها و سبک‌های مختلف زندگی اقتصادی تأکید دارد و به‌دنبال یافتن پارادایم‌های متناسب با هر سبک است. با این حال، هیچ‌چیز مانع از آن نیست که در آینده پارادایم اقتصاد اسلامی به پارادایم غالب تبدیل شود، بدون آنکه بطور مستقیم ادعای جایگزینی داشته باشد. این تحول می‌تواند به‌دلیل تغییرات جدید در رفتارهای اقتصادی عاملان اقتصادی باشد که بطور طبیعی با اصول اقتصاد اسلامی هم‌راستا می‌شوند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1349795/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ژاپن ماهواره موقعیت‌یاب را با موفقیت به فضا پرتاب کرد

هوش مصنوعی و چالش‌های پیش روی مصرف انرژی در ژاپن

رسایی خطاب به دولت: تمام هم و غم دولت نگه داشتن یک نفر در جایگاه غیرقانونی شده است / چرا آقای ظریف مکرر می‌خواهد به اروپا سفر کند؟ + فیلم

ترامپ کانادا را برای افزایش تعرفه‌ها قانع می‌کند؟

همکاری زیرکانه اپل با دیپ سیک برای فتح بازار چین

طرح عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس برگزیده بنیاد ملی علم ایران و چین شد

نقش پل خلیج‌فارس در اتصال چین به بنادر جنوبی ایران

ترامپ؛ آمریکایی‌ها درد و فشار اقتصادی جنگ تجاری جدید را احساس خواهند کرد

این گیاه از زمان چین باستان برای جذب ثروت بوده است

عملکرد مالی اپل در چین: رکوردهای جهانی، اما کاهش فروش در بزرگترین بازار آسیایی

ابراز امیدواری بقائی درباره تأثیر سفر عراقچی به افغانستان بر روابط کابل و تهران

تغییرات اقلیمی نباید سیاسی شود

بقائی: ادعای انتقال پول به حزب‌الله خبرسازی شرورانه است/ در سفر عراقچی درباره مذاکره با دولت ترامپ صحبتی نشد

جزئیات مذاکرات ایران و طالبان اعلام شد+ فیلم

ویدیوی از لحظه ورود نتانیاهو به آمریکا

خبر جدید از مذاکره بین ایران و آمریکا

آمادگی اروپا برای مقابله با ترامپ

راهپیمایی گسترده در آمریکا در اعتراض به اخراج مهاجران

کلید قفل توافق نتانیاهو و ترامپ در دستان بن سلمان/ فرصت بی‌سابقه عربستان برای امتیازگیری حداکثری از آمریکا

نگرانی شرکت‌های آمریکایی از پیامدهای تعرفه‌های ترامپ

کره شمالی از وزیر امور خارجه آمریکا به دلیل توهین به این کشور انتقاد کرد

تکلیف مذاکره با آمریکا روشن شد/ الان وقتش نیست!

دریافت ویزای آمریکا برای ایرانیان امکان پذیر است؟

واکنش همتی به آغاز جنگ تجاری ترامپ جنجال به پا کرد

چالش‌های سازمان بهداشت جهانی در سایه تصمیم ترامپ برای خروج از این نهاد

ترامپ تمامی کمک‌های مالی آمریکا به آفریقای جنوبی را تعلیق کرد

ایران و تصویر ایران

سرمقاله شرق/ دولت؛ کمیته اجرائی سرمایه‌داران

سرمقاله جوان/ انقلاب اسلامی بزرگ‌ترین کنش جمعی ایرانیان

تصاویری از اردوگاه جبالیا در شمال نوار غزه

اذعان سازمان حقوقی صهیونیستی به حمایت کابینه نتانیاهو از خشونت شهرک‌نشین‌ها

آمریکا به وضعیت ویژه 350 هزار ونزوئلایی در آمریکا خاتمه می‌دهد

برگزاری رزمایش رژیم صهیونیستی در منطقه الجلیل اعلی در مرزهای لبنان

وزیر اقتصاد اسپانیا: باید در برابر تهدیدهای ترامپ متحد باشیم

هدف قرارگرفتن فرمانده نظامی روسیه در انفجار مسکو

تخریب عمدی بساط دستفروشان در کرانه باختری توسط رژیم صهیونیستی

مدیر سازمان جهانی بهداشت خواستار بازگشت آمریکا به این نهاد شد

بن گویر: نتانیاهو به وعده‌هایش درباره توافق آتش‌بس عمل نمی‌کند

جولانی فردا سه شنبه به ترکیه سفر می‌کند

صعود قیمت‌ها در بازار طلا و ارز؛ سکه کانال 62 میلیون را هم فتح کرد

هشدار به مالکان خودروهای بدون بیمه‌نامه؛ کارت‌ سوختتان بزودی قفل می‌شود

رشد 2 هزار واحدی شاخص کل بورس

بهره برداری از خط راه‌آهن چابهار-زاهدان تا انتهای سال آینده

عکس/ پوستر استقلال برای بازی برابر الشرطه عراق

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با سه تن از جانبازان

امیر قلعه نویی: به خدا فوتبال ارزش این توهین ها را ندارد/ شرایط اقتصادی باعث می‌شود برخی جوانان خود را در ورزشگاه تخلیه کنند/ می دانستم چه اتفاقاتی رخ خواهد داد

کشف بیش از یک میلیون لیترسوخت قاچاق در هرمزگان

امروز یکی از اصلی‌ترین مسائل کشور موضوعات اقتصادی است

به خدا فوتبال ارزش این توهین ها را ندارد/ شرایط اقتصادی باعث می‌شود برخی جوانان خود را در ورزشگاه تخلیه کنند/ می دانستم چه اتفاقاتی رخ خواهد داد

اقدامات قوا در حوزه معیشت باید منجر به حل مشکلات اقتصادی باشد