ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آفریقا دنیای آینده است/ افزایش محوریت اقتصادی آفریقا در آینده اخبار ایران

آفریقا دنیای آینده است/ افزایش محوریت اقتصادی آفریقا در آینده
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - امیرحامد رضایی، مشاور و تحلیلگر بازاریابی بین‌الملل، در رابطه با اهمیت اقتصادی و تجاری قاره آفریقا و در پاسخ به این سوال که طی 6 ماه گذشته تحولی در خصوص تجارت ما با کشورهای آفریقایی رخ داده یا خیر؟ به مدار اقتصادی گفت: طی 6 ماه گذشته تجارت ما با آفریقا مشابه شرایط پیشین ادامه داشت و برآورد می‌شود نسبت به دوره مشابه سال پیش افزایش داشته باشد.
با این حال، ممکن است، نتوانیم رکوردهای سال گذشته را تکرار کنیم.
او افزود: به باور من آفریقا دنیای آینده است و محوریت اقتصادی آن در آینده بیشتر می‌شود. اما برای پاسخ به پرسش شما باید بگویم که یکی از ایراداتی که در بخش خصوصی، تجاری و صنعتی ما وجود دارد، این است که یک توقع بی‌نهایت از دولت داریم. در حالی که دولت‌ها طبیعتاً محدودیت امکانات دارند. بنابراین باید متناسب با این شرایط فکر کنیم و توقع بی‌نهایت نداشته باشیم. البته دولت باید نقش توانمندساز و پشتیبان داشته باشد و به‌جای دخالت و تجارت مستقیم، زمینه را برای فعالیت بخش خصوصی فراهم کند.
آفریقا پیشرفته‌تر از آن چیزی است که ما تصور می‌کنیم این مشاور بازار آفریقا در پاسخ به این سوال که در حال حاضر این قاره از چه مختصات اقتصادی و فرهنگی برخوردار است؟ گفت: معمولا نگاه ما به آفریقا کلیشه‌ای است. نسل گذشته ما عمدتاً نگاهی هالیوودی به این قاره دارد و از فیلم‌هایی مانند برف‌های کلیمانجارو تأثیر گرفته‌ است. نسل ایکسی‌ها، نگاهی برگرفته از تن‌تن در کنگو دارد و نسل وای ترکیبی فانتزی از فیلم‌هایی مانند ایندیانا جونز دارد و نسل زد هم بیشتر نگاه فوتبالی به آفریقا دارد. اما این نگاه‌ها واقعی نیستند. آفریقا پیشرفته‌تر یا رو به پیشرفت‌تر از آن چیزی است که ما تصور می‌کنیم. درست است که هنوز در برخی مناطق زندگی بدوی یا ابتدایی وجود دارد، اما این عمومیت ندارد. آفریقا در حال پیشرفت است؛ بسیاری از کشورها در آفریقا سال‌ها است که کوچک‌ترین ناامنی نداشته‌اند و در آرامش کامل به سر می‌برند. اگر هم مشکلی وجود داشته باشد، ناشی از تنش‎های داخلیِ محدود است.
آفریقا جای حرفه‌ای‌ها است این مشاور کسب و کار در آفریقا در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه چه شرکت‌هایی می‌توانند در این بازار حضور داشته باشند؟ گفت: وقتی از نزدیک با آفریقایی‌ها مواجه می‌شویم، می‌بینیم که زیرساخت‌های آن‌ها ضعیف است، اما حاکمیت اقتصاد آزاد در بسیاری از کشورها وجود دارد. حدود 47 کشور از 54 کشور آفریقایی عضو WTO هستند. این دو نکته یعنی ضعف زیرساخت و حاکمیت اقتصاد آزاد به ما یادآوری می‌کند که آفریقا جای حرفه‌ای‌ها است، نه آماتورها؛ شرکت ایرانی برای حضور در آفریقا باید توانمند باشد تا بتواند با زیرساخت‌های ضعیف کار کند و هم‌زمان در فضای رقابتی موفق باشد. بنابراین، شرکتی که به آفریقا می‌رود باید توانمند باشد و بتواند از پس مشکلات برآید.
امیرحامد رضایی ادامه داد: آفریقایی‌هایی که رو به روی خارجی‌ها قرار می‌گیرند در کار خود حرفه‌ای هستند. آنها شرکت‌های ایرانی را به دقت مانیتور می‌کنند؛ حتی فضای رسانه‌ای داخلی ما را برای شناخت طرف ایرانی، رصد می‌کنند؛ اما یکی از ضعف‌های شرکت‌های ایرانی این است که در فضای رسانه‌ای داخلی نیز منفعلانه عمل می‌کنند و سرنخی برای شرکت‌های آفریقایی باقی نمی‌گذارند.
او در پاسخ به این پرسش که آیا آفریقا مقصد مناسبی برای صادرات است؟ گفت: باید توجه داشت که این قاره دارای ویژگی‌های عمومی مشخصی است، هرچند که این ویژگی‌ها شامل همه کشورهای این قاره نمی‌شود. در بخش وسیعی از این قاره که به آفریقای سیاه معروف است، معمولاً ضعف‌های مشترکی وجود دارد. برای مثال، در این مناطق صنایع ضعیف هستند و جمعیت قابل‌توجهی دارند که عمدتاً جوان و در سن مصرف هستند. طبیعتاً این جمعیت به کالاهای مختلف نیاز دارد و معمولاً این کالاها وارداتی هستند. در برخی مناطق این قاره، حتی کشت گندم کار آسانی نیست. به عنوان نمونه، در حوالی شهر دوالا از کشاورزان پرسیدم و به من گفتند که به دلیل رطوبت بالا، گندم در این منطقه می‌پوسد. بنابراین آرد باید وارد شود. آرد، گندم و ذرت وارداتی در این کشورها بسیار رایج است. از آنجا که حتی آرد به این مناطق وارد می‌شود، طبیعتاً هر کالای دیگری نیز امکان واردات دارد. بنابراین شرکت‌های ایرانی می‌توانند جایگاه خوبی در این بازار داشته باشند. همچنین کیفیت محصولات ما برای آفریقایی‌ها در سطح مطلوبی قرار دارد.
امیرحامد رضایی ادامه داد: در حوزه صادرات مواد غذایی، امکان راه‌اندازی کارخانه‌های صنایع تبدیلی وجود دارد. از آنجایی که فاصله زیاد باعث محدود شدن تاریخ مصرف محصولات می‌شود؛ برای مثال، بیسکویت که تاریخ مصرف سه‌ماهه دارد، ممکن است یک ماه و نیم در راه باشد، بنابراین راه‌اندازی کارخانه‌های محلی و انتقال تکنولوژی به این کشورها بسیار کارآمد است. صنعت ما ظرفیت خوبی برای این کار دارد. ما تکنولوژی‌های قدیمی‌تری داریم که اکنون می‌توانیم آن‌ها را به این قاره منتقل کنیم.
این کارشناس بازاریابی و مارکتینگ افزود: البته شرکت‌ها برای ورود به بازارهای خارجی ابتدا باید توانمندی خود را به صورت تخصصی و با کمک مشاوران کارآزموده بسنجند و سپس در چارچوب الگوریتم‌های مدرن و داده محور، محاسبه کنند و تصمیم بگیرند که کدام کشور مناسب‌تر است. برای برخی شرکت‌ها، کشورهای دیگر و برای برخی آفریقایی‌ها بهتر است، تصمیمی که داده محور است و قابل محاسبه.
او در پاسخ به این سوال که در آفریقا با چه رقبایی مواجه هستیم؟ گفت: در حال حاضر همه از جمله هندی‌ها، چینی‌ها و ترک‌ها، در بسیاری از این کشورها حضور دارند. برای مثال، ترکیه مرکز مطالعات غرب آفریقا را در یکی از این کشورها راه‌اندازی کرده و عملاً داده‌های بازار را جمع‌آوری می‌کند و در اختیار شرکت‌های ترک قرار می‌دهد. در مجموع کشورهایی مانند ترکیه و عربستان ساختارهای تجاری و به ویژه بازاریایی حرفه‌ای‌تری برای همکاری با آفریقا دارند. بسیاری از کشورهای اروپایی نیز به دلیل سابقه استعماری، حضور قوی‌تری در آفریقا دارند. آن‌ها سفارت‌های متعددی دارند و سیاست‌های تجاری منسجمی را دنبال می‌کنند. در مقابل، ایران هنوز نتوانسته چنین انسجامی را در روابط خود با آفریقا ایجاد کند.
این کارشناس بازار آفریقا در پاسخ به این سوال که برای ایجاد این انسجام و بهبود روند تجاری با آفریقا چه اقداماتی لازم است؟ گفت: اکنون نیاز به تکمیل زنجیره دیپلماسی، مذاکره با کشورهای آفریقایی و تنظیم قراردادهای تعرفه ترجیحی احساس می‌شود. در این مسیر، دولت، وزارت صمت و سازمان توسعه تجارت باید نقش مؤثری ایفا کنند. یکی از اقدامات ضروری برای گسترش تجارت با آفریقا، اعزام تیم‌های پژوهشی به این کشورها است. این اقدام به شرکت‌های ایرانی کمک می‌کند تا با آگاهی بیشتری وارد بازارهای آفریقایی شوند. دولت باید نقش اسپانسر داشته باشد، بدون آنکه مستقیماً در تجارت ورود کند.
او افزود: در این مسیر، سازمان توسعه تجارت و وزارت امور خارجه نقش کلیدی دارند. البته سازمان توسعه تجارت، طی چندماه اخیر، رویکردی منظم‌تری اتخاذ کرده و با انضباط‌‌‌‌تر شده، اما همچنان چالش‌هایی وجود دارد. وزارت امور خارجه نیز در این حوزه نیازمند تمرکز بیشتر است و اگر دولت به توسعه روابط تجاری با آفریقا اهمیت می‌دهد، باید اقدامات گسترده‌تری به‌ویژه در خصوص دیپلماسی انجام دهد. برخی شرکت‌های خصوصی ایرانی، در برخی موارد، حتی جلوتر از دولت در توسعه زیرساخت‌ها عمل کرده‌اند و برای گسترش تجارت با آفریقا، دولت باید نقش حمایتی و تسهیلگر خود را به‌درستی و با سرعت ایفا کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1351390/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توطئه تدارک دیده شده در واشنگتن؛ آیا ترامپ «نه بزرگ» را خواهد شنید؟

شاگردان حسین عبدی وارد چین شدند

عرب زبان‌ها نون خ می‌بینند

کمک مالی ژاپن برای اجرای 4 طرح محلی در ایران

سفر به آینده، تجربه فناوری‌های پیشرفته در ژاپن

هزینه‌های دفاعی خود را 2 برابر می‌کنیم

کوچ اکسل دیساسی از چلسی به اردوگاه ویلانزی‌ها

ستاره چلسی راهی استون ویلا شد

ورود کاروان ورزشی ایران به یابولی چین

اقدامات تنبیهی چین علیه گوگل و برندهای آمریکایی

تیم جوانان برای قهرمانی آسیا به چین رفت

تیم فوتبال جوانان وارد چین شد

انتقاد شدید از احتمال سفیر شدن این 2 نفر؛ سفارتخانه یا رفاقت‌خانه | ماجرا چیست؟ | بحران قحط‌الرجال در دستگاه دیپلماسی؟

تیم ملی جوانان وارد چین شد

تیم فوتبال جوانان وارد چین شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تاکید برنامه جهانی غذا بر ارائه خدمات به مردم افغانستان

پالس مغشوش ایران به مذاکره با آمریکا؛ تکلیف هنوز مشخص نیست!

مشخص شدن مواضع مارکو روبیو درباره ایران برای اولین‌بار از انتصاب

انتقاد آلمان از شرط آمریکا برای حمایت نظامی از اوکراین

ترامپ مسائلی را پیرامون ایلان ماسک روشن کرد

ماجرای تعرفه های ترامپ علیه کشورهای مختلف و سردرگمی دولت ها

آمریکا بیش از 200 مهاجر را به هند بازگرداند

انقلاب اسلامی و پایان نفوذ آمریکا در ایران

قیمت نفت کاهش یافت

روایت روزنامه آمریکایی از تصمیم ترامپ برای تشکیل ریاست‌جمهوری امپراتوری!

آمریکا: کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران اجرا شود

سقوط قیمت یورو به دلیل نگرانی از تعرفه‌های آمریکا

دیدار ترامپ و نتانیاهو؛ بازی با آتش در خاورمیانه؟

این موافقت‌نامه مهم تا پایان فروردین امضا می‌شود | تعمیق روابط ایران و روسیه در دوره ترامپ | گفت‌وگویی بین ایران و آمریکا نبوده است

خبر مهم این روزنامه درباره حمله به ایران!

مکزیک 10 هزار سرباز در مرز با آمریکا مستقر می‌کند

چین از آمریکا شکایت می‌کند

سرمقاله جوان/ نشان دهید که این سخن تعارف نبود!

گسترش تاسیسات هسته ای کره شمالی

درخواست ترامپ از کنگره برای رژیم صهیونیستی

دستگیری فرمانده ارشد داعش

موضوع دیدار جولانی و اردوغان

ممانعت صهیونیست‌ها از ورود کالاهای ضروری به غزه

سه‌چرخه کودک بخریم یا لوپ کار؟ [+جدول مقایسه]

انتقاد یک نماینده از همتی: عطسه وزیر اقتصاد میتواند شرایط اقتصادی را به لرزه دربیاورد!

محدودیت خرید شمش نقره از بورس کالا برداشته شد

جادوی طلا؛ خرافاتی‌ها 63 درصد سود کردند!

نماینده مجلس: مجلس اجازه واگذاری ایران‌خودرو به کروز را نمی‌دهد

رونمایی ناسا از ربات حفاری ماه

چمران: تعدادی زیادی اتوبوس تا پایان سال وارد خواهد شد

عارف: برای رفع بیکاری، به سراغ تربیت تکنسین‌های ماهر بروید

دیدار علی لاریجانی با این مقام عراقی+ عکس

برگزاری بیست و هشتمین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات منافقین

پایی که جاماند؛ روایتی از یادداشت‌های دوران اسارت در عراق

دومین نشست «دبیران ستادهای استانی کنگره ملی شهدای غریب اسارت» برگزار شد