ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تعرفه واردات راهی برای پیشبرد اهداف ایالات متحده آمریکا

تعرفه واردات راهی برای پیشبرد اهداف
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیدارنیوز _ *مصطفی خوشابی:
آمریکا بعد از به قدرت رسیدن ترامپ دست به اصلاح تعرفه‌های خود زد تا از این طریق بتواند قدرت چانه‌زنی خود را در موضوعات مهمتری بالا ببرد.
بعد از به قدرت رسیدن دونالد ترامپ در آمریکا، تصمیمی عملی شد که می‌شود گفت اقتصاد جهان را با چالشی جدید روبرو کرد. افزایش تعرفه‌های گمرکی سه کشور کانادا، مکزیک و چین باعث شد تا توجه رسانه‌ها به موضوعی جلب شود که شاید تا به امروز اهمیت بالایی نداشت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
دونالد ترامپ هدف خود از وضع تعرفه‌های 25 درصدی برای دو کشور کانادا و مکزیک و همچنین تعرفه 10 درصدی برای کشور چین را در جهت مبارزه با قاچاق مواد مخدر و حضور مهاجران غیرقانونی دانست و همچنین به کشور‌هایی که از افزایش تعرفه ناراضی بودند اعلام کرد که برای استفاده از تعرفه صفر درصدی، می‌توانند کارخانه‌های خود را داخل آمریکا بنا کنند.
تعرفه‌ها در ایالات متحده آمریکا
تعرفه‌ها معمولا به‌صورت درصدی از قیمت کالا که خریدار به فروشنده خارجی پرداخت می‌کند، اعمال می‌شوند. ایالات متحده در حال حاضر بزرگ‌ترین واردکننده کالا در جهان است. در سال 2022، ارزش کالا‌های وارداتی به این کشور به 3.2 تریلیون دلار رسید.
نرخ‌های تعرفه آمریکا متفاوت است؛ به‌طور مثال، این تعرفه برای خودرو‌های مسافری معمولا 2.5 درصد و برای کفش‌های گلف شش درصد تعیین شده است. در شرایط معمول این تعرفه‌ها برای کشور‌هایی که توافق تجاری با آمریکا دارند پایین‌تر است.
به‌عنوان مثال، تا پیش از این بر اساس توافق تجاری میان آمریکا، کانادا و مکزیک، بیشتر کالا‌ها می‌توانستند بدون تعرفه بین سه کشور حرکت کنند.
حمایت از تولید داخل به روش آمریکا
ترامپ معتقد است که تعرفه‌ها، ابزار چانه‌زنی قدرتمندی برای رسیدن به اهداف بزرگتری است، حتی اگر این سیاست هزینه بالایی برای آمریکا در پی داشته باشد.
ترامپ تاکید دارد که این تعرفه‌ها از سوی کشور‌های خارجی پرداخت می‌شود، اما در حقیقت این واردکنندگان یعنی شرکت‌های آمریکایی هستند که تعرفه‌ها را پرداخت می‌کنند و همین مساله باعث می‌شود که کالا‌های وارداتی با قیمتی بالاتر در کشور، نسبت به تولیدات داخلی عرضه شوند و این مساله مستقیما بر روی شرکت‌های تولیدی خارجی تاثیر خواهد گذاشت، زیرا باعث افت فروش و در نتیجه واردات آن‌ها به آمریکا خواهد شد و از سوی دیگر تولیدات داخلی باکیفیت آمریکایی با توجه به هزینه کمتری که در داخل کشور پرداخت می‌کنند با قیمت پایین‌تری به فروش می‌رسند و مسلما فروش آن‌ها در برابر کالا‌هایی که با تعرفه‌های 25 درصدی و یا 10 درصدی وارد می‌شوند افزایش چشمگیری خواهد داشت و همچنین کشور را به سمتی می‌برد که کشور‌های وارد کننده برای اینکه بازار بزرگ این کشور را از دست ندهند مجبور شوند یا اجناس خود را با قیمت پایین‌تری وارد بازار آمریکا کنند و یا با احداث کارخانجات خود در آمریکا موافقت کنند که این مساله برای آمریکا مسلما دو سر سود خواهد بود.
در همین راستا یانگ ژو، اقتصاددان دانشگاه فودان شانگهای، در یک مطالعه نتیجه گرفت که تعرفه‌های ترامپ بر کالا‌های چینی بیش از سه برابر آسیب بیشتری به اقتصاد چین نسبت به اقتصاد آمریکا وارد خواهد کرد و همین مساله نشان می‌دهد که این جنگ تعرفه‌ها، که از سوی دولت آمریکا به اجرا درآمده است، چقدر می‌تواند بر روی اهداف بزرگتر تاثیرگذار باشد.
در اصل دولت تندوری آمریکا که جهانیان معتقد بودند از راه جنگ و فشار‌های سیاسی در پی رسیدن به خواسته خود است، این بار از طریق سناریو‌های اقتصادی سعی دارد تا اهداف خود را بر کرسی بنشاند.
پیروز میدان، رسانه است!
بعد از اعلام دولت آمریکا مبنی بر افزایش تعرفه واردات کشور‌های کانادا، مکزیک و چین، رسانه‌های مختلف نیز وارد این کارزار شدند. فشار رسانه‌ای از سوی کشور‌های کانادا، مکزیک و چین بر آمریکا افزایش پیدا کرد. جاستین ترودو در سخنرانی خود، رفتاری متقابل در برابر آمریکا در پیش گرفت و کمپین حمایت از تولیدات داخلی کانادا را رقم زد، از سوی دیگر مکزیک نیز چنین موضعی را اتخاذ کرد و چین نیز به تلافی از افزایش تعرفه واردات، تعرفه 10 درصدی را برای واردات نفت آمریکا به چین اعمال کرد. از دیگر سو تحلیل‌های بسیاری در رسانه‌های دنیا منتشر شد مبنی بر آنکه اینگونه وضع تعرفه‌ها چه خساراتی را به بازار آزاد تجارت بین‌الملل وارد خواهد کرد و آمریکا به نوعی در تقابل با بازار آزاد اقتصادی دنیا قرار گرفت.
همین مساله باعث شد تا دولت آمریکا نسبت به موضع تند خود عقب‌نشیتی کرده و اعلام کند که پیش از وضع این تعرفه‌ها به صورت رسمی، حاضر است با رهبران این کشور‌ها پای میز مذاکره بنشیند.
سپس فشار رسانه‌ای موضوع باعث تعلیق یکماهه افزایش تعرفه‌ها توسط ایالات متحده شد. کلودیا شینباوم، رییس جمهور مکزیک در پستی در ایکس نوشت فورا مرز شمالی را با 10 هزار عضو گارد ملی تقویت خواهد کرد تا از قاچاق مواد مخدر از مکزیک به ایالات متحده، به ویژه فنتانیل (نوعی مواد مخدر) جلوگیری کند. از سوی دیگر نیز جاستین ترودو هم در شبکه ایکس خود نوشت که من به تازگی گفتگوی خوبی با رییس جمهور ترامپ داشتم. کانادا در حال اجرای طرح مرزی یک میلیارد و 300 میلیون دلاری است. تقویت مرز با هلی‌کوپترها، فناوری و پرسنل جدید، افزایش هماهنگی با شرکای آمریکایی ما و افزایش منابع برای توقف انتقال فنتانیل، نزدیک به 10 هزار نفر در خط مقدم برای حفاظت از مرز تلاش خواهند کرد.
این نشان می‌دهد که نظام تعرفه در اقتصاد دنیا با پمپاژ رسانه‌ای تا چه حد می‌تواند بازویی قوی برای مذاکره و به هدف رسیدن در برنامه‌های کلان‌تر باشد.
نظام تعرفه در ایران چقدر اهمیت دارد؟
جنگ تعرفه‌ای که میان آمریکا و سه دولت کانادا، چین و مکزیک صورت گرفت پیام‌های بسیار واضحی برای ما خواهد داشت. در حال حاضر نظام تعرفه‌ای واردات ایران شاید بتوان گفت شرایط عجیب و غریبی را پشت سر می‌گذارد.
از طرفی تعرفه بعضی از صنایعی که در داخل به خودکفایی نسبی رسیده، آنچنان پایین است که واردات آن فشار مضاعفی بر تولید کننده داخلی وارد می‌آورد و اما از سوی دیگر در صنایعی مانند خودرو (تعرفه 100 درصدی) و گوشی تلفن همراه (تعرفه 15 تا 30 درصدی) که ایران در دنیا حرفی برای گفتن ندارد، تعرفه‌هایی وضع می‎‌شود که نه تنها به تولید داخلی کمکی نکرده، بلکه بیشتر باعث پسرفت آن شده است.
این یعنی ما نه‌تن‌ها از این ابزار برای پیشبرد اهدافی کلان‌تر استفاده نمی‌کنیم، بلکه آن را به یک امر عادی تبدیل کرده‌ایم که این مهم ناشی از عدم آگاهی ما از نظام تعرفه‌هاست.
حال سوالاتی به ذهن خطور می‌کند که ابزار تعرفه واردات در ایران چقدر برای چانه‌زنی استفاده می‌شود؟ اینکه ما چه مقدار برای واردات دیگر کشور‌ها تعرفه در نظر می‌گیریم چقدر مهم است؟ برای چین چقدر اهمیت دارد که خودروی خود را با تعرفه 100 درصدی به ایران وارد کند؟ در حالی که در دنیا برای درصد‌های بسیار کمتر از درصد‌های وضع شده در ایران، جنگ رسانه‌ای بین‌المللی به راه افتاده، ما کجای این مساله قرار داریم؟ رسانه‌های ما چقدر در پیشبرد اهداف استراتژیک تاثیرگذار هستند؟
همه این‌ها سوالی است که باید مورد بررسی دقیق قرار گیرد، اهمیت تعرفه‌های اقتصادی در پیشبرد اهداف سیاسی، اقتصادی و حتی فرهنگی بسیار تاثیرگذار خواهد بود و این امری است که نباید نادیده گرفته شود.
*رئیس مرکز فناوری‌های نوین رسانه‌ای

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1352441/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آینده نامشخص بازار فولاد در اروپا؛ فشار بر واردات و تأثیر تعرفه‌های جدید

عفو بین الملل به عدم بازداشت نتانیاهو در ایالات متحده واکنش نشان داد

انتقال مهاجران به گوانتانامو آغاز شد

کشتی آزاد رنکینگ کرواسی/ نمایندگان کشورمان حریفان خود را شناختند

کمیسیون اروپا برای مذاکرات تجاری سخت با آمریکا آماده می‌شود

السالوادور مهاجران اخراجی از آمریکا را می پذیرد

خبر دست اول از آغاز مذاکره ایران و آمریکا

عفو بین‌الملل استقبال آمریکا از نتانیاهو را محکوم کرد: بی‌احترامی به عدالت بین‌المللی است

کاخ سفید: انتقال مهاجران از آمریکا به خلیج گوانتانامو آغاز شد

سازمان ملل هشدار داد: پیش‌بینی مرگ 1200 مادر افغانستانی تا 2028 با قطع کمک‌های آمریکا

مجازات سنگین آمریکا برای همکاری با هوش مصنوعی چینی

مختصات بمب اتمی که ایران می تواند بسازد/ افشای گزینه‌های بازدارندگی تهران در برابر حمله احتمالی آمریکا

ایلان ماسک در حال بلعیدن آمریکاست؟! اطلاعات مردم آمریکا در دستان تعدادی جوانانی ناشناس؛ حتی جمهوری خواهان نگران شده اند

رایزنی ترامپ و جین پینگ بر سر تعرفه‌ها

ترامپ و نتانیاهو دیدار کردند

اف بی آی با طرح ادعا‌های ضد ایرانی برای کسب اطاعات درباره لوینسون جایزه تعیین کرد

این نوشیدنی برای مردان خطرناک است

هدیه تسلیحات یک میلیارد دلاری ترامپ برای نتانیاهو

ادعای ضدایرانی آمریکا؛ این دو ایرانی رابرت لوینسون را ربودند!

کاخ سفید: نخستین گروه پناهجویان به گوانتانامو منتقل شدند

اف‌بی‌ای با طرح ادعاهای ضد ایرانی برای کسب اطاعات درباره لوینسون جایزه تعیین کرد

کاخ سفید انتقال مهاجران به خلیج گوانتانامو را آغاز کرد

عکس یادگاری همسر الشرع و همسر اردوغان

آخرین وضعیت بازار گوشت

اگر حماس نابود شده شما گروگان‌های فلسطینی را چگونه با اسرای اسرائیلی تبادل کردید؟

لاریجانی: شیطنت آمریکا و رژیم صهیونیستی همچنان پابرجاست

بازی با آتش! چرا مانع تجمعات غیرقانونی تندروها نمی شوند؟! + فیلم

نظر جولانی درباره ترامپ چیست؟

تاکید رئیس‌ بانک مرکزی به حمایت از بخش خصوصی در مناسبات تجاری و اقتصادی بین‌المللی

دستور کار اقتصادی سران قوا

دیدار معاون اول وزیر خارجه تاجیکستان با عراقچی

زمان عرضه مرحله جدید کالابرگ اعلام شد

خواب محیط کسب‌وکار

فون در لاین: اروپا انتظار مذاکرات سخت را با ترامپ دارد

بازدید سهامداران و اهالی رسانه از معادن سنگ آهن احیا سپاهان/ تولید کنسانتره به 2میلیون تن افزایش می‌یابد

دولت پزشکیان کام متقاضیان مسکن ملی را شیرین کرد

توسعه کشت‌های گلخانه‌ای راهی برای ارزآوری و اشتغال‌زایی

روند صعودی تورم منطقه یورو/افزایش 2.3درصدی تورم بخش غذا

برنده‌ها و بازنده‌های نقل و انتقالات اروپا

رسمی؛ قرارداد آلفونسو دیویس با بایرن مونیخ تا 2030 تمدید شد

برنده‌ها و بازنده‌های نقل و انتقالات فوتبال اروپا

تامین مالی 57 میلیارد دلاری چین برای کنترل زنجیره تامین مواد معدنی حیاتی

سال نو چینی، فرصتی برای معرفی ایران در بازار چین

سرنوشت بازار جهانی مس به دست استرالیا افتاد/ کاهش شش درصدی تولید مس در چین

ترامپ و اجرای مجدد فشار حداکثری بر ایران

افشاگری‌های ایلان ماسک و جدال بر سر نقش USAID در سیاست جهانی

فرمان تازه ترامپ علیه ایران

افشاگری‌های ایلان ماسک

آمریکا انتقال مهاجران به گوانتانامو را آغاز کرد

جزییات نقشه ایران برای مقابله با جملات احتمالی اسرائیل و آمریکا