فارن پالیسی بررسی کرد: ترامپ و مسیر توافق جدید با ایران
خواندنی ها
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
دولت دونالد ترامپ در دو هفته آغازین خود، مواضع سختگیرانهای اتخاذ کرده است: اعمال تعرفههای تجاری، تشدید فشار بر ایران و طرح کوچاندن فلسطینیها از غزه. هدف اصلی ترامپ، دستیابی به توافقهایی بهتر از گذشته ادعا شده است، اما این رویکردها واکنشهای متفاوتی ایجاد کردهاند. تحلیلگران معتقدند این تصمیمات، پیامدهای اقتصادی و امنیتی پیچیدهای به همراه دارند و واکنشهای گستردهای بهخصوص از سوی ایران را به دنبال داشتهاند.
گفتوگوی اخیر مت کروئنیگ و اما اشفورد، دو تحلیلگر ارشد نشریه فارن پالیسی، در همین راستا به بررسی رویکرد جدید کاخ سفید پرداخته است.
مت کروئنیگ: برخی از این تصمیمات برایم غیرمنتظره بودند، اما برخی دیگر کاملا قابلپیشبینی بودند. ترامپ این هفته با صدور چند فرمان اجرایی، بخشی از وعدههای انتخاباتیاش مانند اتخاذ موضعی علیه ایران و برنامهریزی برای ساخت «گنبد آهنین» آمریکا را عملی کرد.
اما اشفورد: او میگوید که میخواهد موضع سختی اتخاذ کند، اما هدف اصلیاش رسیدن به توافقی است که بتواند به یک «جشن بزرگ خاورمیانه» منجر شود. به نظر نمیرسد که او واقعا به جنگ با ایران تمایلی داشته باشد، برخلاف تصوراتی که اغلب مطرح میشود.
مت کروئنیگ: هدف ترامپ دستیابی به توافقی است که از توافق هستهای اوباما قویتر و پایدارتر باشد. اگر او موفق به انجام این کار شود، بدون شک دستاورد بزرگی خواهد بود.
دوراهی ضدمذاکره ترامپ برای ایران
ترامپ پیش از این و در اظهاراتی خصمانه گفته بود ترجیح میدهد با ایران به توافق برسد تا اینکه آن را «بمباران» کند. رئیسجمهور آمریکا در مصاحبهای با برت بایر از فاکس نیوز، با مطرح کردن این ادعا که تهران مایل به مذاکره است، گفت فکر میکند دولتش به توافقی با ایران بر سر توقف برنامه هستهای این کشور دست خواهد یافت. ترامپ همچنین میگوید که ترجیح میدهد رژیم صهیونیستی اقدام نظامی نکند، همانطور که بسیاری فکر میکنند با کمک یا تایید ایالات متحده، این اقدام انجام خواهد شد.
ترامپ در این مصاحبه ادامه داد: «من ترجیح میدهم توافقی با ایران را ببینم که در آن بتوانیم نظارت کنیم، بررسی کنیم، بازرسی کنیم و سپس آن را منفجر کنیم یا فقط مطمئن شویم که هستهای وجود ندارد. من ترجیح میدهم معاملهای انجام دهم که به آنها آسیبی نرساند، و فکر میکنم آنها هم همین را میخواهند.» او جزئیاتی در مورد چگونگی بهبود توافق هستهای 2015 (برجام) ارائه نمیدهد که در سال 2018 از آن خارج شد، که به گفته او «احمقانهترین توافق» و «جادهای به سوی یک سلاح هستهای» بود.
به گفته ترامپ، «اگر توافق برجام پابرجا میماند، تا الان دیگر منقضی شده بود.» او گفت: «آن (برجام) یک توافق کوتاهمدت بود. شما نمیتوانید به توافقی برسید، آن هم صرفا با چند سال کار روی آن. و آنها (ایران) حق قانونی را داشتند که سلاح هستهای داشته باشند. ما نمیتوانیم اجازه دهیم آنها سلاح هستهای داشته باشند. من هم دوست دارم با آنها توافق کنم، بدون اینکه آنها را بمباران کنم.»
رئیسجمهور آمریکا همچنین مدعی شد: «ایران بسیار نگران است برای اینکه (سامانههای) دفاعی آنها تقریبا از دست رفته است. شاید آنها همین حالا که ما در حال صحبت هستیم، در تلاش هستند (سامانههای) دفاع هوایی جدیدی به دست آورند اما (سامانههای) دفاعی آنها تا حد زیادی از دست رفته است. آنها لحظات بسیار بدی داشتهاند. پیجرها برای آنها فاجعه بوده است. تعداد بسیاری از فرماندهان (حزبالله لبنان) را از بین برد و هیچکس پیش از آن، چیزی شبیه به آن را ندیده بود. ایران بسیار نگران است. فکر میکنم که ایران دوست داشته باشد که توافق شود و من هم دوست خواهم داشت که با آنها، بدون بمباران آنها توافق کنم.» رئیسجمهوری آمریکا چند روز پیش نیز در گفتوگویی اعلام کرده بود که ترجیح میدهد با جمهوری اسلامی ایران به توافق برسد تا اینکه «آن را بهشدت بمباران کند».
او روز شنبه 8 فوریه (20 بهمن) در مصاحبهای با نشریه «نیویورک پست» با تاکید بر ترجیح خود برای مذاکره با تهران، اظهار کرده بود: «آنها نمیخواهند بمیرند. هیچکس نمیخواهد بمیرد.» او همچنین مدعی شده بود که اگر چنین توافقی با تهران صورت بگیرد، اسرائیل دیگر ایران را بمباران نخواهد کرد.
مانع جدید مذاکراتی
دونالد ترامپ 16بهمنماه اقدام به امضای یک یادداشت اجرایی کرد. یادداشتی با هدف بازگرداندن فشار حداکثری بر ایران. وی با بیان اینکه این یادداشت «خیلی سختگیرانه» است، درعینحال ابراز امیدواری کرد که با ایران به توافقی دست یابد و نیاز به استفاده از این یادداشت نباشد. متعاقب این تصمیم، دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا شامگاه پنجشنبه 18بهمنماه در تارنمای خود اعلام کرد که تحریمهای جدیدی علیه ایران وضع کرده است.
طبق بیانیه منتشرشده در تارنمای دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری آمریکا، «شرکتهای مربوط به حوزه کشتیرانی، انرژی، نفت و همچنین کشتیهای ناوگان سایه» ایران آماج تحریمهای تازه قرار گرفتهاند. این تحریمها نیز با واکنش تهران مواجه شد و اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، اقدام دولت آمریکا در تحریم مجموعهای از اشخاص حقیقی و حقوقی به اتهام دخیل بودن در فروش نفت خام ایران را کاملا ناموجه و مغایر با قواعد و موازین بینالمللی دانست و بهشدت محکوم کرد.
![]()
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361821/