ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله جوان/ توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام خواندنی ها

سرمقاله جوان/ توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روزنامه جوان / «توسعه‌طلبی ترامپی، به چه دلایل به کدام سرانجام» عنوان یادداشت روز در روزنامه جوان به قلم ابوالفضل صفری است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
مقاصد و نقشه‌های سلطه‌طلبانه دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا نسبت به کانادا، گرینلند، کانال پاناما، خلیج مکزیک و در نهایت نسبت به نوار غزه، پرسش‌های متعددی را درباره نیات و سیاست‌های امریکا، به دنبال داشته است. دو پرسش مهم در این خصوص آن است که رویکرد امریکا در دوران ترامپ بنا به چه دلایلی اتخاذ شده و چه پیامد‌هایی خواهد داشت.
امریکا مصداق کامل استکبار است. سلطه‌طلبی، ویژگی ذاتی استکبار بوده و امریکا نسبت به همه دنیا دارای روحیه و رویکرد استکباری و سلطه‌طلبی است. رفتاری که طی روز‌های اخیر از سوی ترامپ موجب بهت و حیرت جهانیان شده است، امر تازه‌ای نیست. پیش‌تر در تاریخ امریکا، موارد مشابه متعددی از قبیل مداخلات نظامی در امریکای لاتین، اشغال هاوایی، خرید آلاسکا و نقض حاکمیت کشور‌های مستقل مشاهده شده است که همگی نشان از یک سنت استعماری و توسعه‌طلبانه دارد. 
مسئله بعدی جایگاه امریکا در نظام بین‌الملل است. واقعیت امروز امریکا نشان می‌دهد که این قدرت جهانی که برای چند دهه هژمونی جهانی بود، در حال افول است. امریکای ترامپ درصدد آن است که با سلطه‌طلبی ارضی، چندین هدف را در موضوع مقابله با افول خود، پیگیری نماید؛ نخست، تسلط سرزمینی بر مناطق ژئواستراتژیک جهان برای مقابله با قدرت‌های رقیب است. در این راستا، گرینلند به دلیل موقعیت کلیدی در قطب شمال و نزدیکی به مسیر‌های تجاری جدید اهمیت ویژه‌ای دارد. کانال پاناما نیز که یکی از حیاتی‌ترین گذرگاه‌های تجاری جهان محسوب می‌شود، در کنترل امریکا می‌تواند نقش مهمی در محدودسازی چین و دیگر قدرت‌های نوظهور ایفاء نماید. دوم، افزایش تسلط امریکا بر منابع معدنی حیاتی و انرژی است که در رقابت با قدرت‌ها، موجب افزایش قدرت واشینگتن خواهد شد. به عنوان مثال، گرینلند سرشار از عناصر کمیاب معدنی است که در صنایع فناوری و نظامی کاربرد اساسی دارند. تسلط بر مناطق غنی از نفت و گاز نیز می‌تواند نفوذ واشینگتن را در بازار جهانی انرژی تقویت کند و دست برتر را در برابر رقبایی، چون چین و روسیه به امریکا بدهد. سوم، تقویت جامعه امریکا با دستاوردسازی از سلطه‌طلبی ارضی است. ترامپ تلاش دارد با برجسته‌سازی ادعا‌های ارضی، جامعه‌ای را که درگیر مشکلات داخلی از جمله نابرابری‌های اقتصادی و شکاف‌های اجتماعی است، حول یک هدف ملی‌گرایانه متحد کند. این سیاست پیش‌تر نیز در تاریخ امریکا مشاهده شده است، به عنوان مثال جنگ‌های اسپانیایی- امریکایی در اواخر قرن نوزدهم با توجیه توسعه و گسترش منافع ملی، مشروع جلوه داده شدند. چهارم، آماده شدن امریکا برای جنگ‌های احتمالی است. همواره در طول تاریخ، قدرت در حال افول با قدرت‌های چالش‌ساز مقابله کرده و این تقابل در مواردی منجر به وقوع جنگ‌های بزرگ شده است. امروز نیز امریکا درصدد آن است که خود را برای جنگ‌های بزرگ آماده کند. برای مثال امریکا برای جنگ در هند- پاسیفیک علیه چین در 2027 در حال مهیا شدن است و برای آن روز نیز در تلاش است که بر جریان‌های کالا، ارتباطات و انرژی و همچنین نقاط راهبردی جهانی تسلط یابد. این هدف نه تنها در قالب تقویت نیروی دریایی امریکا، گسترش پایگاه‌های نظامی غربی در شرق آسیا، عمق‌بخشی و گسترش به جنگ نامنظم و نظامی‌سازی منطقه فوق، بلکه با کنترل مستقیم بر گذرگاه‌های مهم بین‌المللی و نقاط ژئوپلیتیکی حساس نظیر قطب شمال، آبراه‌های دریایی و مناطق غنی از منابع طبیعی، در حال پیگیری شدن است. 
ویژگی‌های شخصیتی ترامپ هم مسئله‌ای است که بایستی مورد توجه قرار بگیرد. ترامپ فردی است که مبتلا به سلطه‌طلبی و دچار خودشیفتگی است. او از لحاظ روانی نیاز به دستاوردسازی‌های تاریخی دارد و سلطه‌طلبی نیز به او کمک می‌کند تصویری از یک رهبر مقتدر و استثنایی از خود بسازد و به جامعه امریکا بفروشد. 

در خصوص پیامد‌های سیاست‌های امریکا در دوران ترامپ، یکی از پیامد‌های مهم آن، افزایش بی‌ثباتی جهانی است. سلطه‌طلبی ارضی امریکا در دوران ترامپ موجب گسترش عدم‌قطعیت‌ها، مخاطرات و بحران‌ها خواهد شد که این وضعیت مخاطرات جدی بر روند‌های ژئوپلیتیک و ژئواکونومیک جهانی خواهد داشت، اما یکی از پیامد‌های مهم سیاست‌های ترامپ، تسریع افول قدرت امریکا است. امریکا برای چندین دهه مدعی آن بود که کشور‌های جهان بایستی در قالب نظمی جهانی که با هنجارها، رژیم‌ها و نهاد‌های بین‌المللی نئولیبرال شناخته می‌شدند، رفتار و کنش‌گری داشته باشند و هر بازیگری که خارج از این چارچوب تحمیلی رفتار کند، بازیگری ضد نظم محسوب شده و بایستی مجازات شود تا تغییر رفتار دهد، اما امروز این خود امریکا است که به مثابه یک بازیگر ضد نظم نئولیبرال به همه هنجار‌ها و رژیم‌های بین‌المللی که داعیه رهبری آنها را داشت، پشت کرده و به سرعت در حال عبور از آنها است. در واقع، آنچه امروز در حال رخ دادن است، این است که یک پادشاه عریان، خود، عریان بودن‌اش را فریاد می‌زند. ترامپ بار دیگر به جهان نشان داد که همواره منافع قدرت‌های بزرگ، بر اصول و هنجار‌های بین‌المللی (که در اصل برای تضمین منافع قدرت‌های بزرگ در مقابل قدرت‌های متوسط و کوچک وضع شده‌اند) غلبه داشته و نظم مبتنی بر منافع قدرت‌های بزرگ بایستی تغییر نماید. در این چارچوب، اقدامات او به‌مثابه کاتالیزوری روند گذار از نظم جهانی موجود و مؤلفه‌های آن‌را بیش‌ازپیش شتاب خواهد داد. 
اقدامات ترامپ در عرصه سیاست بین‌المللی به‌ویژه در حوزه ادعا‌های ارضی، نه‌تنها به افزایش چالش‌ها و بحران‌ها در سطح جهانی منجر می‌شود، بلکه نشانه‌ای است از تغییرات عمیق در نظام بین‌الملل؛ روندی که امریکا را بیش از دیگران تحت تأثیر جدی و گسترده قرار خواهد داد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1361978/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

◄ درک تفاوت بین ETCS و ERTMS در حمل و نقل ریلی اروپا

خط و نشان استرالیا برای فوتبال آسیا + نتایج و برنامه بازی‌ها

بحران املاک چین وارد مرحله خطرناک جدیدی می‌شود

صادرات غیرقانونی زعفران ایران توسط هند و افغانستان!

مستند «چکر»؛ برنامه‌ای برای نمایش دنیای واقعی افغانستان

عبور اولین بار ریلی هند از مسیر ایران به افغانستان

پزشکیان: آمریکا 18 هزار نفر از جوانان و مسئولین و دانشمندان را ترور کرده و بعد به ما میگوید تروریست! +فیلم

آمریکا بزرگترین حامی تروریست است

18 هزار شهروند ایرانی قربانی ترور هستند آنگاه ایران را حامی تروریسم معرفی می‌کنند

پزشکیان: می‌خواهند رژیم صهیونیستی مثل غزه به ایران حمله کند

یک بام و دو هوای آمریکا

پیشنهاد عجیب یکی از مقامات ترکیه: غزه به ترکیه ملحق شود!

رئیس‌جمهور: چرا آمریکا سیاست‌های خصمانه خود را متوقف نمی‌کند؟

پزشکیان: آمریکا تلاش می‌کند تمام راه‌ها را به روی ایران ببندد+ فیلم

آغاز مأموریت ماهواره پاندورای ناسا از پایگاه فضایی استاربِیس

بولتون: اقدامات ترامپ باعث بی‌اعتمادی به ایالات متحده می‌شود

تلاش آمریکا برای پوشاندن تهدیدات داخلی و خارجی خود

کرملین،‌ پیشنهاد زلنسکی درباره مبادله اراضی را رد کرد

روته: واکنش ناتو به حمله روسیه ویرانگر خواهد بود

تغییر سیاست نفت اوپک برای ایجاد ثبات در بازار

روایت شاعر عراقی از فلسطین: بی‌عدالتی آمریکا برای اولین بار نیست

تغییر نظر اروپایی‌ها درباره آمریکا به‌خاطر ترامپ

خبر فوری روزنامه اسرائیلی از حمله نظامی آمریکا به ایران

مرندی: نمی‌توان به ترامپ اعتماد کرد

دور دوم بی‌خردی در واشنگتن

سرویس اطلاعاتی دانمارک: روسیه آماده جنگ تمام‌عیار علیه ناتو می‌شود

تلاش قطر و مصر برای حفظ آتش بس در غزه

سفر هیأتی از مقامات ارشد حماس به قاهره

«تل السنوار»؛ گزارشی از محل شهادت «یحیی سنوار»

لاوروف: حرف آخر را پوتین و ترامپ درباره گفتگوی دوجانبه خواهند زد

حماس درباره ادعاها درخصوص کوچ اجباری مردم غزه بیانیه داد

قانونگذار هلندی: تنها راه صلح در اوکراین، عدم مداخله ناتو است

کرملین: پوتین و جولانی برای اولین بار پس از سقوط اسد با هم گفت‌وگو کردند

پیشنهاد عجیب ترکیه: غزه به این کشور ملحق شود

لاگارد: تنش‌های تجاری می‌تواند مسیر تورم را تغییر دهد

گروه سایپا تحویل خودرو در ایام تعطیل را فعال کرد

برق دزدی آشکار حدود 700 هزار ماینر غیرمجاز در کشور

اختلاس 20 میلیاردی توسط کارمند متخلف بانک در شیراز

لزوم تقویت مدیریت محلی در کرج با حفظ کارآمدی اقتصادی

بیکاری در گلستان بالاتر از میانگین کشور!

تعامل میان علم و صنعت، پیش‌شرط توسعه علمی و اقتصادی کشور

جلسه استیضاح همتی چه زمانی برگزار می‌شود؟

وزیر صمت نگاه ویژه‌ای به رفع دغدغه فعالان بخش خصوصی دارد

رونق کشاورزی کلید توسعه اقتصادی گلستان است

دولت در دوگانه رشد اقتصادی و امنیت، امنیت را ترجیح می‌دهد

طلا همچنان گران می شود؟

سونگون در مسیر توسعه؛ تحقق رکوردهای تولید و پیشرفت پروژه‌های عظیم

عزم وزارت صمت برای رفع دغدغه‌های فعالان بخش خصوصی

مقابله با سرشبکه‌های اصلی قاچاق کالا توسط پلیس امنیت اقتصادی

بازگشت یوکوهاما مارینوس به صدر جدول لیگ نخبگان شرق