ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران با بلوف‌های ترامپ چه می‌کند؟ خواندنی ها

ایران با بلوف‌های ترامپ چه می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اطلاعات /متن پیش رو در اطلاعات منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
شرایط بسیار مناسبی فراهم شده‌است تا ایران بتواند از طریق چانه‌زنی و مذاکره با این کشورها، موقعیت خود را بهبود ببخشد و در مواجهه با آمریکا از موضعی قدرتمندتر برخوردار شود.
محمدمهدی مظاهری| با روی کار آمدن ترامپ در 20 ژانویه 2025، بار دیگر گفتمان زورگویی، خودخواهی و خودشیفتگی آمریکایی به عرصه بین‌الملل بازگشت و همه کشورهای جهان از غربی و شرقی به این جمع‌بندی رسیدند که باید تحولاتی را در عرصه سیاست خارجی خویش ایجاد کنند. همچون دوره اول، سیاست‌های قلدرمأبانه و زیاده‌خواهی ترامپ، فقط دامن کشورهای ناهمسو با آمریکا را نگرفت؛ بلکه گریبانگیر کشورهای اروپایی به‌ویژه دانمارک و همچنین کانادا، چین، مکزیک، پاناما و بسیاری از دیگر کشورها نیز شده‌است. 
تحلیل جامعه‌‍شناسانه این مسأله که چرا مردم آمریکا مجدداً به چنین فرد خودشیفته و بی‌اعتنا به قوانین بین‌المللی رأی دادند، بسیار جالب است و انتظار می‌رود از سوی متخصصان این حوزه انجام شود؛ اما از منظر سیاسی و بین‌المللی آنچه در مورد اقدامات ترامپ در دوره دوم ریاست‌جمهوری مهم است، رویکرد وی به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا به چالش‌های مهم بین‌المللی است. 
نکته قابل توجه در رویکرد سیاسی ترامپ این است که او در درجه نخست خود را و سپس کشورش آمریکا را در مرکز کائنات تصور می‌کند و بر اساس این نگرش گمان می‌کند می‌تواند هر اقدامی که صلاح می‌بیند انجام دهد و در این مسیر نگرانی‌ای از بابت موضعگیری منفی سایر کشورها یا نقض و نادیده‌گرفتن قوانین، هنجارها و حقوق بین‌الملل ندارد. البته این رویه رایج همه رؤسای‌جمهوری آمریکا و البته سایر قدرت‌های بزرگ است که قوانین و حقوق بین‌الملل را ابزاری برای رسیدن به اهداف و منافع خود می‌دانند؛ اما تفاوت ترامپ با سایرین در این است که شرمی از آشکارکردن این رویکرد ندارد و تلاش نمی‌کند در پس الفاظ حقوق بشری و دموکراتیک، منافع کشورش را پیش ببرد؛ بلکه هر چه در سر دارد و می‌پسندد را رک و راست به‌زبان می‌آورد و به پشتوانه قدرت آمریکا نگرانی نیز از ابراز آنها ندارد. 
ویژگی خاص دیگر ترامپ، شیوه پیشبرد اهدافش است؛ بر این اساس او در قبال هر کشور و منطقه‌ای که با آن مشکلی دارد، ابتدا یک ادعا یا بلوف بزرگ مطرح می‌کند تا افکار عمومی دچار شوک شود و در ضمن اقتدار و جسارت خود را نشان دهد. بعد به‌تدریج در جریان مذاکره، هدف و پیشنهاد اصلی خود که به‌نسبت زیادی کوچک‌تر از ادعای اولیه است را روی میز می‌گذارد.
به‌عنوان نمونه یکی از نگرانی‌های عمده ترامپ، توسعه نفوذ چین در آمریکای مرکزی و جنوبی از طریق پروژه «یک کمربند- یک جاده» بود و لازم می‌دید کشورهای منطقه را از این پروژه دور کند. پیشبرد این هدف ابتدا با یک بلوف بزرگ (ادعای مالکیت مجدد بر کانال پاناما) آغاز شد، اما در نهایت به یک معامله مشترک رسید و وی توانست با استفاده از این تهدید و البته فشارهای سیاسی و اقتصادی، پاناما را وادار به لغو آخرین همکاری‌های خود با چین در این پروژه کند. 
این سیاست و رویکرد ترامپ در قبال غزه نیز دنبال شده‌است؛ به نظر می‌رسد طرح عجیب و از همه نظر غیر قابل قبول انتقال مردم غزه به کشورهای دیگر نیز بلوف بزرگی از سوی دولت ترامپ است تا افکار عمومی در سرزمین‌های فلسطینی و کشورهای دیگر را شوکه و برای پذیرفتن پیشنهادهای بعدی آماده کند. 
اما به هر حال، فارغ از شگردهای متنوع دولت ترامپ برای تحقق شعار «اول آمریکا» و البته در عمل شعار «دوم اسرائیل!»، آنچه برای جمهوری اسلامی ایران اهمیت دارد؛ در درجه نخست آگاهی به اهداف و ترفندهای دولت آمریکا است و در گام بعد بهره‌برداری از شرایط و فرصت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی که در اثر رویکردهای وی ایجاد شده و همچنان در حال شکل‌گیری است.
در رابطه با مورد اول باید گفت تصمیم‌گیران و دیپلمات‌های ایرانی باید به این نکته واقف باشند که ایران هم از سیاست‌ها و رویکرد کلی دولت ترامپ مستثنی نیست؛ بنابراین باید منتظر طرح درخواست‌های زیاده‌خواهانه و حداکثری وی از ایران نیز باشیم، کما اینکه در روزهای گذشته شاهد احیای «سیاست فشار حداکثری» از سوی دولت آمریکا بوده‌ایم و البته گمانه‌زنی‌هایی نیز در مورد خواست‌های متنوع و زیاده‌خواهانه ترامپ از ایران شده‌است.
دیپلمات‌های ایرانی بر اساس آگاهی به مشی و رویکرد کلی ترامپ باید در مواجهه با چنین درخواست‌هایی بدانند که اینها هم بخشی از همان سیاست بلوف‌زنی اولیه ترامپ است تا بتواند در مراحل بعدی به درخواست‌های کمتر خود دست یابد. بر این اساس از دستگاه سیاست خارجی و دیپلمات‌های کارکشته کشورمان انتظار می‌رود در این مرحله متوقف نشوند و اقدامات مقتضی را برای تأمین منافع ملی کشور و دور کردن بحران و تنش از ایران انجام دهند. با توجه به وضعیت نابسامان اقتصاد کشور، لازم است دیپلمات‌های ایرانی چانه‌زنیها و مذاکرات غیر رسمی متنوعی را از مسیرهای مختلف پیش ببرند و در نهایت راه‌های رسیدن به صلح و توافقی عزتمندانه با آمریکا و سایر کشورهای عضو برجام را پیدا کنند.
مسأله مهم دیگر، شناخت و استفاده بهینه از بزنگاه‌ها و فرصت‌های منطقه‌ای و بین‌المللی است که در اثر رویکردهای ترامپ ایجاد شده و می‌شود. در مقطع کنونی به‌دلیل مواضع ترامپ در رابطه با جنگ تجاری با چین، کانادا و مکزیک، تصاحب گرینلند، کاهش کمک به ناتو، تغییر رویکرد به اوکراین، مواضع ضد بشری تمام‌عیار در کوچ اجباری مردم غزه و تبدیل این منطقه به یک ساحل تفریحی تحت اداره آمریکا، کشورهای اروپایی و عربی و همچنین چین نیز دل خوشی از دولت ترامپ ندارند.
بنابراین شرایط بسیار مناسبی فراهم شده‌است تا ایران بتواند از طریق چانه‌زنی و مذاکره با این کشورها، موقعیت خود را بهبود ببخشد و در مواجهه با آمریکا از موضعی قدرتمندتر برخوردار شود. به‌ویژه با توجه به اختلافی که نظریه «کوچاندن مردم غزه» بین آمریکا و اسرائیل با عربستان ایجاد کرده، شرایط بسیار مهیاست تا ایران با کشورهای عرب حوزه خلیج فارس گفتگوها و رایزنی‌های متعددی انجام دهد و «طرح مودت» با این کشورها را با جدیت دنبال کند. موفقیت در این مسأله قطعا بر موضع ایران در مذاکرات آتی با غرب تأثیر خواهد داشت و این تصور که ایران در موضع ضعف قرار دارد و بنابراین می‌توان مسائل بسیاری را به آن تحمیل کرد، از بین می‌رود. 
هرچند موارد فوق می‌تواند برای اتخاذ یک سیاست هوشمندانه به تصمیم‌سازان و دیپلمات‌های کشور کمک کند، اما در نهایت واقع‌نگری، درک دقیق شرایط و مقدورات و محذورات داخلی و بین‌المللی و در نظر گرفتن مصلحت کشور در کنار عزت و اقتدار ایران، اصل اساسی در مواجهه با دولت ترامپ و شرایط پرمخاطره‌ کنونی است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1363649/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هند: از ابتکار عمل ترامپ برای پایان جنگ اوکراین استقبال می کنیم

بمب اتمی معضل امنیتی ایران را حل نمی‌کند

این شما و این قیمت‌های احتمالی بنزین در 1404

پورتو 1-1 آاس رم؛ سرنوشت صعود به المپیکو کشیده شد

شکست پرگل گالاتاسرای در لیگ اروپا بعد از بازی جنجالی!

حسین راغفر : قیمت دلار به بالای 100 هزار تومان / وضعیت بازار ارز، خوراک براندازی است

جوان‌ترین گلزن اروپا 16 سال و 197 روز دارد

ترامپ اعضای بریکس را تهدید به اعمال تعرفه های 100 درصدی کرد

لوبه با پوریا در آستانه صعود به فینال

بدشانسی دوباره پائولو دیبالا در بازی بزرگ (عکس)

پس از مذاکره پنهانی ایران و آمریکا شمخانی چه گفت؟ +فیلم

ترامپ و ضدجریان های گفتمانی

رایزنی سفیر ایران با یک مقام قزاقستانی

حامی یابی طرح اکرام همزمان با ماه شعبان در خراسان‌جنوبی

تأکید طالبان بر اهمیت وحدت و همکاری میان مردم افغانستان

دستیابی به بمب اتمی معضل امنیتی ایران را حل نمی‌کند/ عدم مذاکره با آمریکا هدیه به نتانیاهو است

چراغ سبز ترامپ به اسرائیل برای ماندن در سوریه

جمع بندی اخبار مهم در پنجشنبه 25 بهمن 1403 | خلاصه‌ای از مهم‌ترین رویدادهای شبانگاهی

واکنش ریاض به پیشنهاد نتانیاهو

کاهش نیرو به سفارتخانه‌های آمریکا رسید

ماجرای بسته معیشتی ماه رمضان چیست؟

رایزنی سفیر ایران با این مقام قزاقستانی

ساعت هوشمند اپل خود را به مچ پا ببندید!

سیاست فرزین برای کاهش دلار 90 هزار تومانی چیست؟/ سکانداران بانک مرکزی جز حرف‌های تکراری کاری نمی‌کنند

هشدار مهم یک تحلیلگر اقتصادی

طرح ترامپ برای اوکراین 3 تریلیون دلار هزینه اضافه بردوش اتحادیه اروپا خواهد گذاشت

تمامی گل‌های بارسلونا در مرحله اول لیگ قهرمانان اروپا

مایکل نونان، جوان‌ترین گلزن تاریخ رقابت‌های باشگاهی اروپا شد

پیشنهاد الحوثی به آمریکا

در 90دقیقه‌ تماس تلفنی پوتین و ترامپ چه گذشت؟

ترامپ تعرفه های تلافی جویانه اعمال کرد

ترامپ تعرفه‌های تلافی‌جویانه اعمال کرد/ به پوتین اعتماد دارم

ترامپ: ممکن است تعرفه 100 درصدی بر اعضای بریکس اعمال کنم

رابرت کندی در دولت ترامپ سمت گرفت

زلنسکی: تماس اولیه ترامپ با پوتین «خیلی خوشایند نیست»

امام جمعه اصفهان: برخی کشور‌ها پول فروش نفت را بدون اجازه آمریکا نمی‌دهند

ترکش‌های بازی پیچیده شام؛ دیپلماسی شاتلی عراق میان ایران و اعراب/ آیا عراق با عربستان و قطر هم صدا می‌شود؟

خبر خوش درباره بسته معیشتی ماه رمضان

رئیس پارلمان اروپا به نوار غزه سفر کرد

شوکه‌کننده: مرگ مغزی استعداد سابق بایرن مونیخ

به زانو درآوردن ما غیرممکن است

دست رد اوکراین به توافق پوتین و ترامپ

رابرت کندی در دولت ترامپ سمت گفت

خشم مردم لبنان به خاطر جلوگیری از انجام پرواز تهران - بیروت

واکنش نماینده حزب الله به لغو پرواز ایرانی به مقصد بیروت

حمایت ایران از تقویت همکاری‌های اقتصادی در چارچوب «دی 8»

اعتراضات در لبنان در پی لغو پرواز‌های تهران - بیروت

مورینیو: به اندازه کافی جام کسب کردم/ ایکاردی بهترین بازیکن تاریخ است

پورتو - آاس رم؛ ترکیب رسمی

پورتو – آاس رم؛ ترکیب رسمی