ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اندیشکده آمریکایی: واشنگتن تا به ایران احترام نگذارد نتیجه عکس خواهد گرفت خواندنی ها

اندیشکده آمریکایی: واشنگتن تا به ایران احترام نگذارد نتیجه عکس خواهد گرفت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
یک اندیشکده آمریکایی تاکید کرد سیاست فشار حداکثری ترامپ قبلاً یک‌بار شکست خورده و اکنون هم ایران را تهاجمی‌تر خواهد کرد.
«شورای خاورمیانه در امور جهانی» در ارزیابی رویکرد ترامپ علیه ایران نوشت: یکی از مهم‌ترین مسائل سیاست خارجی که دونالد ترامپ در دوره دوم خود با آن مواجه است، چالش‌ ایران است. ترامپ کمپین «فشار حداکثری» را احیا کرد. با‌این‌حال، دیپلماسی اجباری با اقتباس از چندین دهه تجربه، تنها درک تهدید ایران را تقویت و آن را تحریک می‌کند تا همه گزینه‌های موجود علیه منافع ایالات‌متحده را به کار ببندد. این امر به‌ویژه زمانی صدق می‌کند که این دیپلماسی قهری با هدف تضعیف امنیت ملی تهران و قدرت بازدارندگی آن باشد.
ذهنیت سیاست خارجی ایران در طول یک قرن گذشته یا بیشتر، با جنگ‌ها، انقلاب‌ها، کودتاها، قیام‌ها و تحریم‌های جاری شکل گرفته و تغییر شکل داده است که بسیاری از آنها شامل دخالت یا نفوذ قابل‌توجه غرب، به‌ویژه ایالات‌متحده بوده است. این زمینه تاریخی ایران را نسبت به مداخله خارجی و استفاده از زور به‌شدت حساس کرده است. در طول دو دهه گذشته، به‌ویژه، تحول عمیق در چشم‌انداز ژئوپلیتیک منطقه- که توسط تهاجمات نظامی آمریکا و اشغال‌ افغانستان در سال 2001 و عراق در سال 2003، همراه با قیام‌های اعراب در سال 2010 آغاز شد- از سوی تهران به‌عنوان تهدیدی برای امنیت کشور و یکپارچگی سرزمینی ایران تلقی شده است. این امر در نگاه تصمیم‌گیرندگان مشهود است که راه جلوگیری از جنگ و بازدارندگی از تهدیدات علیه کشور را در افزایش قدرت می‌بینند. ایران به‌طور فزاینده‌ای برای ایجاد استقلال سیاسی و نظامی خود و توسعه قابلیت‌های هسته‌ای و همچنین گسترش نفوذ خود در منطقه، تقویت شبکه‌ای از متحدان خود را در اولویت قرار داده است. علاوه‌بر این، تهران، آمریکا را به دلیل خروج از برجام و اعمال سیاست «فشار حداکثری» مقصر می‌داند. تهران این سیاست را تلاشی برای براندازی یا حداقل محدود کردن توانایی ایران برای دفاع از خود می‌داند. این احساس، اگر توسط دولت دوم ترامپ تقویت شود، ایران را به مذاکره متمایل نخواهد کرد؛ بلکه آن را به سمت حالت تهاجمی‌تر برای بقا سوق می‌دهد.
سیاست ترامپ، سیاست شکست‌خورده‌ای است. توافق هسته‌ای 2015 یک موفقیت دیپلماتیک نادر در رویارویی طولانی‌مدت بین دوطرف بود. تصمیم ترامپ برای خروج یکجانبه از توافق و اعمال تحریم‌های گسترده، در نهایت در محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران اثر معکوس داشته است. ایران متعاقباً غنی‌سازی اورانیوم خود را از زیر 4درصد به بیش از 60درصد افزایش داد. علاوه‌بر این، به طور قابل‌توجهی فناوری موشکی و ماهواره‌ای خود را ارتقا داد، در‌حالی‌که سیستم‌های پهپادی آن نیز بسیار پیشرفته‌تر شد.
نباید توانایی‌های ایران برای نفوذ در خاورمیانه در صورت احساس خطر دست‌کم گرفته شود. همان‌طور که وزیر امور خارجه ایران، اعلام کرد، حمله به تاسیسات هسته‌ای این کشور منجر به فاجعه برای کل منطقه خواهد شد. ایران همچنان ابزارهایی برای بازدارندگی در برابر تهدیدات خارجی دارد. به عنوان مثال، ایران ممکن است برنامه پیشرفته هسته‌ای خود را تسریع کند، به روسیه و چین نزدیک شود، شبه‌نظامیان متحد خود را در منطقه تقویت کند، یا درگیر جنگ نامتقارن برای تضعیف منافع ایالات‌متحده و متحدانش در منطقه، ازجمله تاسیسات عمده نفت و گاز شود. علاوه‌بر این، ایران می‌تواند کنترل خود بر تنگه‌هرمز را برای مختل کردن شدید کشتیرانی و تجارت بین‌المللی اعمال کند. در واقع، آبراه در دکترین امنیتی ایران دارای اهمیت استراتژیک است. تهران بارها تهدید کرده که اگر منافعش حفظ نشود یا امنیتش به خطر بیفتد، تنگه حیاتی و مهم‌ترین نقطه گلوگاه جهان برای جریان هیدروکربن‌ها را مسدود خواهد کرد. نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران نیز تحت شرایط خاصی قادر به توقیف شناورهاست. به عنوان مثال، در ‌آوریل 2024، نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی یک کشتی باری اسرائیلی را که از این تنگه عبور می‌کرد، توقیف کرد.
جناح‌های تندرو در ایران به طور معمول از استفاده از اهمیت ژئوپلیتیک آبراه برای پیشبرد اهداف سیاست امنیتی، دفاع می‌کنند. به عنوان مثال، روزنامه کیهان توقیف کشتی اسرائیلی را سیگنالی به ایالات‌متحده در مورد توانایی ایران برای مسدود کردن این تنگه توصیف و پیشنهاد کرد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی شرایطی مشابه شرایط تحمیل‌شده توسط یمنی‌ها در دریای سرخ برای کشتی‌های تجاری مرتبط با اسرائیل در آنجا ایجاد کند. حتی عراقچی در یک تهدید تا حدی پنهان، اخیراً گزینه مسدود کردن این تنگه را مطرح کرد، اما گفت که دولت در‌حال‌حاضر برنامه‌ای برای این کار ندارد.
رویکرد قهرآمیز آمریکا نه‌تنها نتایج مثبتی به همراه نداشته، بلکه در تشویق رفتاری که ایالات‌متحده و متحدانش با آن مخالف هستند نیز نتیجه معکوس داشته است. تا زمانی که دیپلماسی به اصل اساسی سیاست ایالات‌متحده در قبال ایران، مبتنی بر اصول احترام و عزت، و اعتماد اما راستی‌آزمایی و در‌عین‌حال هوشیاری تبدیل نشود، پیشرفت معنادار گریزان باقی خواهد ماند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1370150/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مراسم بزرگداشت شهید "سید حسن نصراله" در سمنان

حماس: قبل از طرح مذاکره درباره دومین مرحله توافق، باید اسرای فلسطینی آزاد شوند

شهروندان کانادا لغو تابعیت ایلان ماسک را خواستار شدند

واکنش روسیه به نتیجه انتخابات آلمان

پیش‌فروش بلیت‌های نوروزی قطار از فردا

لزوم اعمال معافیت‌های مالیاتی جهت تسریع توسعه نیروگاه‌های خورشیدی

جزئیات مبادلات بازار ارز تجاری؛ تجار چقدر ارز فروختند؟

خودرو چقدر ارز گرفت؟

تصویب 8.2 میلیارد دلار سرمایه‌گذاری خارجی معتبر تا پایان دی

تأثیر استیضاح همتی بر شرایط اقتصادی کشور

متفکر آمریکایی: آیا اروپا باید ما را دشمن بداند؟

واکنش مسکو به انفجار در کنسولگری روسیه در مارسی

روسیه برای توقف جنگ اوکراین شرط گذاشت

اتحادیه اروپا روند لغو تحریم های سوریه را آغاز کرد

وزیر رفاه: دولت تهیه و توزیع سبد کالا را واگذار کند

آخرین وضعیت قیمتی کالاهای اساسی

تصاویری از محل خاکسپاری شهید سیدهاشم صفی‌الدین

اکونومیست: اوکراین صدها سال درگیر بدهی‌ به آمریکا خواهد شد

ترامپ: امیدوارم در تاریخ من را به عنوان «میانجی صلح» به یاد بیاورند!

ویژگی‌های نوآورانه ردمی نوت 14 پرو و تأثیر آن بر تجربه کاربری

شانزدهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه تصویب شد

رشد 56 هزار واحدی شاخص کل بورس

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار درجا زد

مرکز افکارسنجی مجلس: 80 درصد مردم از فیلترشکن استفاده می‌کنند

انفجار در کنسولگری روسیه در مارسی فرانسه

اقدام جدید دولت برای کاهش قیمت گوشت

ادعای جنجالی نماینده کنست درباره پسر نتانیاهو

حیرت روزنامه عبری از واکنش لبنانی‌ها به پرواز جنگنده‌های صهیونیستی

ترامپ انحلال سازمان توسعه بین آلمللی آمریکا را کلید زد

تصاویری از مزار شهید سیدحسن نصرالله

مصرف گاز خانگی به مرز هشدار رسید

وزیر جهاد کشاورزی: کمبودی در تأمین کالاهای اساسی نداریم

ترک فعل خودروسازان در زمینه دوگانه سوز کردن خودروها

جمع‌آوری گازهای مشعل و فلرهای نفتی در مناطق بیدبلند، مارون و اهواز

محتمل‌ترین سناریوی توافق در 1404

سرمقاله اعتماد/ بودجه نهج‌البلاغه‌ای

مردم نقطه قوت سید بودند‌

خدمات آمبولانس خصوصی امداد بهزیستان پارس در سریع‌ترین زمان ممکن!

تسنیم: بازخوانی نقش مرد پشت پرده التهابات ارزی 1403

نشست نماینده ولی فقیه و مدیرکل بنیاد مازندران با اعضای یادواره شهدای سوادکوه شمالی

نامگذاری 22 اسفند به‌عنوان روز بزرگداشت شهدا نمایانگر قداست خون شهیدان است

سرمقاله خراسان/ جان خود به خاک سپردیم

زیدآبادی مطرح کرد: حزب‌الله پس از نصرالله

مخالفت نهادهای دولتی آمریکا با دستور توضیح شغل ایلان ماسک

تامین کالای اساسی با ارز 28500 تومان برای سال آینده

ترامپ ناامیدانه در پی کُند کردن روند سقوط امپراطوری آمریکاست

اندیشکده آمریکایی: واشنگتن تا به ایران احترام نگذارد نتیجه عکس خواهد گرفت

فراخوان تجمع اعتراضی علیه اظهارات نتانیاهو در جنوب سوریه

شرایط نگران‌کننده پاپ فرانسیس

هشدار کره شمالی درباره اقدام قاطع علیه تیم جدید ناظر بر اعمال تحریم‌ها