ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خاقانی: خصوصی‌سازی در ایران به کانال‌سازی تبدیل شد اخبار ایران

خاقانی: خصوصی‌سازی در ایران به کانال‌سازی تبدیل شد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - برنا - گروه اقتصادی، یک کارشناس انرژی، با انتقاد از نحوه اجرای خصوصی‌سازی در کشور، آن را فرآیندی ناکارآمد و فسادزا توصیف کرد که نه‌تنها به بهبود اقتصاد ملی کمکی نکرده، بلکه زمینه شکل‌گیری یک الیگارشی جدید را فراهم آورده است.
محمود خاقانی کارشناس انرژی در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی برنا اظهار داشت: فرآیند خصوصی‌سازی در ایران نه به معنای واقعی کلمه اجرا شد و نه در راستای منافع عمومی بود.
در عمل، بخش‌های سودآور و ارزشمند از بیت‌المال جدا شدند و در اختیار گروه‌های خاص قرار گرفتند، در حالی که بدهی‌ها و مشکلات این واحدها همچنان بر دوش دولت و مردم باقی ماند. وی این نوع خصوصی‌سازی را کانال‌سازی توصیف کرد و گفت: آنچه در کشور اتفاق افتاد، انتقال ثروت ملی به عده‌ای خاص بود، نه خصوصی‌سازی واقعی.
این کارشناس انرژی با اشاره به اینکه در گذشته تنها هزار فامیل بر اقتصاد ایران مسلط بودند، افزود: امروز این تعداد به حدود 150 گروه اقتصادی افزایش یافته که ثروت‌های ملی را در اختیار دارند و منابع کشور را به‌جای سرمایه‌گذاری داخلی، به خارج منتقل می‌کنند. بسیاری از این افراد، نه‌تنها درآمدهای کلان حاصل از نفت و معادن را به چرخه تولید بازنگرداندند، بلکه آن را در کشورهای اروپایی، آمریکا، کانادا و چین سرمایه‌گذاری کردند.
خاقانی با اشاره به ناکارآمدی سیاست‌های دولت‌های مختلف در حوزه انرژی، اظهار داشت: در حالی که درآمد نفتی کشور در دولت نهم بالغ بر 800 میلیارد دلار بود، این منابع صرف توسعه زیرساخت‌های داخلی نشد. نیروگاه‌های برق و پالایشگاه‌ها که به نام خصوصی‌سازی واگذار شدند، نه‌تنها بهبود نیافتند، بلکه بدون سرمایه‌گذاری جدید، تنها به‌عنوان ماشین‌های تولید سود برای صاحبان جدید خود عمل کردند.
وی با اشاره به اهداف برنامه ششم توسعه برای افزایش راندمان نیروگاه‌ها از 25 به 60 درصد، تأکید کرد: هیچ سرمایه‌گذاری مؤثری در این زمینه انجام نشد و همواره بهانه تحریم‌ها برای عدم به‌روزرسانی فناوری‌ها مطرح شد. در نتیجه، صنعت نفت و گاز کشور نیز دچار رکود شد.
خاقانی در ادامه به تغییرات سبک زندگی مردم و افزایش سرسام‌آور مصرف انرژی اشاره کرد و گفت: پس از انقلاب، رشد جمعیت و توسعه آپارتمان‌نشینی منجر به افزایش مصرف آب، برق و سوخت شد. اما مدیرانی که پس از سال‌های نخست انقلاب روی کار آمدند، فاقد دانش و تجربه لازم برای مدیریت اقتصادی بودند. دولت نهم و دهم که وعده رساندن نفت به سفره مردم را داده بود، در نهایت نفت را به سفره خود برد!
وی با انتقاد از سیاست‌های یارانه‌ای، گفت: مجلس هفتم در برابر افزایش تدریجی قیمت بنزین ایستادگی کرد، اما دولت‌های بعدی که با کاهش درآمدهای نفتی مواجه شدند، به‌جای اصلاح سیاست‌ها، اقدام به اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها کردند که به اعتقاد کارشناسان اقتصاد انرژی، این طرح به انحراف کشیده شد و عملاً منجر به هدررفت منابع شد. پرداخت یارانه‌های نقدی، تورم را افزایش داد و چندنرخی شدن ارز و بنزین، فساد اقتصادی را تشدید کرد.
خاقانی در ادامه با اشاره به بحران مؤسسات مالی و اعتباری در دولت نهم و دهم، گفت: این مؤسسات با نام‌های مذهبی و مقدس، پول مردم را جمع کردند و به‌جای سرمایه‌گذاری در تولید، با این منابع اقدام به خرید کارخانه‌های دولتی کردند. اما پس از مدتی، به‌جای ادامه تولید، زمین‌های کارخانه‌ها را فروخته و برج‌سازی کردند. در دولت دوازدهم، این بحران به اوج رسید و دولت مجبور شد با چاپ 35 هزار میلیارد تومان پول بدون پشتوانه، اصل پول مردم را برگرداند.
اقتصادی نه سوسیالیستی، نه لیبرالی، بلکه ترکیبی از ناکارآمدی
وی در بخش پایانی سخنان خود، نظام اقتصادی کنونی را فاقد یک الگوی مشخص دانست و گفت: نه سوسیالیسم، نه سرمایه‌داری و نه حتی یک مدل اقتصادی ترکیبی کارآمد در ایران حاکم نیست. یک اقتصاد آشفته ایجاد شده که در آن، دولت از یک سو شعار نظارت و کنترل سر می‌دهد و از سوی دیگر، تصمیم به فروش دارایی‌های دولتی به بخش خصوصی گرفته است، اما نه خصوصی‌سازی واقعی، بلکه برای جبران کسری بودجه.
این کارشناس انرژی با تأکید بر اینکه سیاست‌های اقتصادی نیازمند اصلاحات اساسی است، گفت: اگر این روند ادامه پیدا کند، نه‌تنها مشکلات اقتصادی حل نخواهد شد، بلکه شکاف طبقاتی و نارضایتی عمومی افزایش می‌یابد. کشور نیازمند یک سیاست اقتصادی شفاف، کارآمد و مبتنی بر تولید داخلی است تا از چرخه معیوب فساد و رانت‌خواری خارج شود.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1381246/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

موضع رئیس جمهور درباره مذاکره با آمریکا چیست؟

توافق ایران و آمریکا نزدیک است؟!

نخست‌وزیر گرینلند: دست آمریکا به جزیره ما نخواهد رسید

آمریکا به شمال شرق صنعا حمله کرد

رونمایی ترامپ از گفتگوی غیرمستقیم با ایران/ احتمال اخراج حامی سرسخت حمله نظامی به ایران

لیلا عباسی که در آمریکا اخراج شد کیست؟ + عکس

خبر «پذیرش مذاکره با آمریکا از سوی ایران و نزدیک بودن توافق» صحت دارد؟

شکست نخستین پرتاب موشک فضایی اروپا

ایران قهرمان واترپلو زیر 20 سال آسیا شد – خبرگزاری ورزش ایران

رونمایی ترامپ از گفتگوی غیرمستقیم با ایران/ احتمال اخراج حامی سرسخت حمله نظامی به ایران از کابینه ترامپ

امیر اکرمی‌نیا: مذاکره همراه با اِعمال فشار و تهدید، پذیرفتنی نیست/ نیروهای مسلح در آمادگی بالایی قرار دارند

تصمیم اروپا برای اعزام نیروی هوایی و دریایی به اوکراین

احتمال حمله ایران به آمریکا قوت گرفت

هشدار تحلیل‌گران غربی درباره سرعت گرفتن دلارزدایی

اسکوچیچ سرمربی تیم ملی عراق می‌شود؟

10 گام مثبت در سال گذشته برای بازار سرمایه چه بود؟

بزرگ‌ترین صنایع بورسی جهان کدامند؟

گفتگوی تلفنی ترامپ با نخست‌وزیر انگلیس

تولید با سرمایه‌گذاری شکوفا می‌شود؛ بانک صنعت و معدن در خط مقدم تحقق شعار سال

خیز ترامپ برای تصدی سومین دوره ریاست جمهوریآمریکا

نحوه پاسخ ایران به حمله احتمالی آمریکا چیست ؟

تبریک‌ عید فطر از سوی بزرگ‌ترین باشگاه‌های اروپا + تصاویر

رهبر طالبان: کافران علیه مسلمانان متحد شده‌اند

تهدید ایران به یک حمله متفاوت / پایگاه دیگو گارسیا چگونه می‌تواند هدف موشک‌های ایرانی قرار بگیرد؟

شهادت یک غیرنظامی در حملات آمریکا به یمن

گفتگوی تلفنی وزیران خارجه ایران و امارات

ترامپ دور سوم ریاست جمهوری را رد نکرد

پنج شهید و زخمی در پی حملات آمریکا به یمن

پایداری در مسیر حق؛ کلید حل تنگناهای اقتصادی و اجتماعی

9 مدال از 10 وزن: فتح آسیا با یک رکورد ویژه

روانخواه: گل اول ما در سطح فوتبال اروپا بود

سرخیو راموس؛ آخرین اسطوره مادریسیمو، خالق 92:48 و تنها فاتح نبرد با پدرخوانده!

آزادکاران ایران قهرمان کشتی آسیا شدند

آزادکاران ایران مقتدرانه قهرمان آسیا شدند +نتایج

کارترون: من چندین سال در آفریقا زندگی کرده‌ام و این مسائل را دیده‌ام؛جادوگری مزخرف است

شهاب‌سنگ‌های جدید موزه نراق؛ نمونه‌هایی از سومالی و شمال غرب آفریقا

پاسخ کوبنده نخست‌وزیر گرینلند به دونالد ترامپ | آمریکا گرینلند را دریافت نخواهد کرد

نخست‌وزیر گرینلند: هرگز به آمریکا ملحق نمی‌شویم

نماینده کنگره: ترامپ به دنبال ویرانی کامل اقتصاد ایران است/ رییس جمهور آمریکا به فشار حداکثری ادامه می دهد

ادعای دونالد ترامپ برای شرکت در سومین دوره ریاست جمهوری

آخرین تحولات بازار ارز ایران امروز 10 فروردین

واکنش ایران به تهدیدات ترامپ؛ پایگاه‌های آمریکا از جنگ فراگیر در امان نیست!

5 نکته درباره تحصن حجاب که جمع شد

حقوق کارگران 1404 در سایه تورم شدید و جهش قیمت طلا و ارز

تاکید استاندار فارس بر تحقق شعار سال/ معاون جدید هماهنگی امور اقتصادی استانداری معرفی شد

این زن با این ریخت و قیافه ادعا می کند زیباترین زن جهان است/ تصاویر

کشتی آزاد قهرمانی آسیا| ایران بالاتر از ژاپن قهرمان شد+رده بندی کامل انفرادی و تیمی

کشتی آزاد ایران با اختلاف قهرمان آسیا شد/ 4 طلا، یک نقره و 4 برنز + رده‌بندی انفرادی و تیمی

رتبه اول بازار خودروی چین در دست چه کسی است؟ + ویدئو

تأثیرات نامه ایران به آمریکا در بازار ارز و طلا