ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نشنال اینترست: آیا تحریم‌های جدید ترامپ جریان نفت ایران را قطع می‌کند؟ خواندنی ها

نشنال اینترست: آیا تحریم‌های جدید ترامپ جریان نفت ایران را قطع می‌کند؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اکو ایران /متن پیش رو در اکو ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
مسعود یوسف حصرچین| دولت ترامپ در تاریخ 20 مارس دور جدیدی از تحریم‌ها را علیه صادرات نفت ایران اعلام کرد. این دور، هشت نفتکش دیگر را هدف قرار داد که نفت خام ایران حمل کرده بودند اما نکتۀ جدید، هدف قرار دادن شرکت پتروشیمی شاندونگ شوقوانگ لوکینگ بود؛ یکی از شرکت‌های گروه پالایشگاه‌های مستقل موسوم به «قوری» است که در استان شاندونگ متمرکز هستند. این پالایشگاه‌ها مصرف‌کنندگان اصلی نفت صادراتی ایران به شمار می‌روند اما پیش‌تر به دلیل نداشتن معاملات قابل توجه با شرکت‌ها یا نهادهای مالی آمریکایی، که توسط تحریم‌ها مسدود شده‌اند، هدف مستقیم تحریم‌های آمریکا قرار نگرفته بودند. در فوریه، ترامپ با امضای یک فرمان اجرایی به وزارت خزانه‌داری و وزارت امور خارجه دستور داد صادرات نفت ایران را «به صفر برسانند.»
به نوشته گرِگ پریدی، در نشنال اینترست، بر اساس برآوردهای ادارۀ اطلاعات انرژی آمریکا، صادرات نفت ایران در سال 2024 بالغ بر 54 میلیارد دلار درآمد داشته که تقریباً مشابه 53 میلیارد دلار در سال 2023 بوده است. حجم صادرات، شامل مقداری میعانات گازی، به طور میانگین حدود یک‌ونیم میلیون بشکه در روز بوده است. این روند در دوران ریاست‌جمهوری بایدن به تدریج صعودی بوده و دولت بایدن به دلیل این روند صعودی و آنچه سهل‌انگاری در اجرای تحریم‌ها تلقی می‌شد، بارها مورد انتقاد قرار گرفت. بخشی از این سهل‌گیری ممکن است ناشی از تفاهمات غیررسمی میان دولت بایدن و ایران بوده باشد.
در گذر زمان، ایران و چین مجموعه‌ای از راهکارهای تثبیت‌شده را برای تسهیل تجارت نفت میان خود توسعه داده‌اند که تأثیر چندانی از تحریم‌های آمریکا نپذیرفته است. همان‌طور که اشاره شد، دو شرکت بزرگ و یکپارچۀ نفتی چین، یعنی پتروچاینا و سینوپک، به دلیل شبکۀ جهانی معاملات و دارایی‌های خود، نفت خام ایران را خریداری نمی‌کنند. اما پالایشگاه‌های مستقل «قوری» به دلیل نداشتن ارتباط با شرکت‌ها یا بانک‌های آمریکایی و توانایی تسویۀ معاملات از طریق بانک‌های کوچک با ارز یوان، که ایران اکنون آن را می‌پذیرد، گزینه‌ای مناسب برای دور زدن تحریم‌ها هستند. بنادر خصوصی در شاندونگ اخیراً بخش زیادی از این تجارت را بر عهده گرفته‌اند چرا که انتظار می‌رفت دیگر ترمینال‌ها تحت تحریم آمریکا قرار بگیرند. همچنین نفتکش‌ها با انجام انتقال کشتی به کشتی در آب‌های جنوب شرق آسیا، مبدأ نفت خام را پنهان کرده‌اند.
یکی از دلایلی که دولت ترامپ در این مقطع راحت‌تر تحریم‌ها را تشدید می‌کند، وضعیت فعلی بازار فیزیکی نفت است؛ بازاری که با عرضۀ کافی و ظرفیت مازاد بیش از پنج میلیون بشکه در روز اوپک پلاس مواجه است و کشورهای عضو مایل به بازگرداندن تدریجی آن به بازار هستند. این مسئله مانع واکنش صعودی بازار به احتمال از دست دادن حجم صادرات نفت ایران شده است. چین نیز با کاهش سالانۀ تقاضا برای فرآورده‌های نفتی روبرو است؛ تقاضایی که بدون نفت خام تخفیفی ایران، احتمالاً منجر به تعطیلی برخی از پالایشگاه‌های مستقل می‌شد.
با توجه به در دسترس بودن مسیرهای مختلف برای ادامۀ این تجارت، در بازار تردیدهایی نسبت به این مسئله وجود دارد که حجم صادرات نفت ایران واقعاً به نزدیکی صفر برسد. یکی از اقدامات اضافی می‌تواند فشار جدی‌تر برای هدف قرار دادن شرکت‌های تجاری چینی باشد که فرآورده‌های نفتی تولید شده در این پالایشگاه‌های مستقل را دریافت و به فروش می‌رسانند ــ‌شرکت‌هایی که احتمالاً شامل غول‌های نفتی چین هم می‌شوند‌ــ اما اثبات این موضوع دشوار است و با توجه به شراکت بسیاری از شرکت‌های نفت و گاز غربی با این شرکت‌های چینی در پروژه‌ها و دارایی‌ها، مشکلات پیچیده‌ای ایجاد می‌کند.
رویکرد احتمالی دیگری که می‌تواند مؤثرتر باشد، استفاده از نیروهای دریایی ایالات متحده برای توقیف نفتکش‌هایی است که مظنون به حمل نفت خام ایران هستند. گزارش شده است که دولت ترامپ به طور جدی در حال بررسی این ایده است که کشتی‌ها را برای بازرسی متوقف کند و از پوشش حقوقی توافق‌نامه‌ای موسوم به «ابتکار امنیتی تکثیر» سال 2003 استفاده کند که برای متوقف کردن انتقال‌های بین‌المللی مواد مرتبط با تسلیحات کشتار جمعی طراحی شده بود. این توافق بیش از 100 کشور امضاکننده داشت، اما مشخص نیست که اکثریت آن‌ها حاضر باشند از این سازوکار برای نفت ایران استفاده کنند یا خیر. اظهارات مقامات دولت ترامپ نشان می‌دهد که این اقدام لزوماً با هدف توقیف دائم نفتکش‌ها انجام نخواهد شد، بلکه برای ایجاد تأخیر در مسیر آن‌ها و تأثیر بازدارنده بر تجارت نفت ایران طراحی شده است. در معدود موارد قبلی که ایالات متحده کشتی‌های حامل نفت ایران را توقیف کرده بود، ایران با توقیف کشتی‌های متعلق به شرکت‌های غربی یا اجاره شده توسط آن‌ها واکنش نشان داده بود. هنوز میزان تمایل دولت ترامپ به پیشبرد این اقدامات تهاجمی‌تر در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.
بازار

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1384852/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حادثه مرگبار واشنگتن در حال تکرار بود؛ عبور خطرناک جنگنده از کنار هواپیما

افشای جنایت جدید صهیونیست‌ها علیه صدها نفر

شکوفایی اقتصاد صنایع دستی طبس در نوروز؛ فروش دو میلیاردی در یک هفته

بسکتبال 3 نفره کاپ آسیا| تیم ملی مردان مغلوب ژاپن شد

عربستان اثبات کرد: رؤیای ژاپن هنوز خام است!

تیم ملی بسکتبال 3 نفره برابر ژاپن شکست خورد

گل مورد علاقه مسی از نظر خودش

فقط یک تیم از چین بدتر است!

واکنش چین به اظهارات وزیر دفاع ترامپ؛ پکن با دادن اخطار به مانیل اقدام به گشت نظامی در دریای چین‌جنوبی کرد

بازگشت قدرتمندانه هواوی چین به اوج درآمد خود

ارسال 22 محموله کمک‌های بشردوستانه از غرب افغانستان به غزه

مردم در روز قدس، تنفرشان از آمریکا و رژیم صهیونیستی را فریاد زدند

قیمت نفت افزایش یافت

نرخ ارز امروز 9 فروردین 1403 + جزئیات

احتمال حملات ترورریستی در سوریه در ایام عید فطر

ترس زلنسکی از رد توافق با آمریکا و بروز اختلافات جدید با واشنگتن

قیمت نفت کاهش یافت

72حمله آمریکا به یمن طی24 ساعت

وزیر دفاع آمریکا در اولین سفر آسیایی خود قول داد با چین مبارزه کند!

ترامپ: باید با ایران به توافق برسیم و گرنه...

سرلشکر صفوی: رژیم صهیونیستی در مسیر سقوط و آزادی قدس حتمی است

آمریکا طی24 ساعت 72 حمله به یمن کرد

رئیس دانشگاه کلمبیا بر اثر فشارهای ترامپ استعفا داد

رئیس جمهور آمریکا آماده معامله در جنگ تجاری شد

برگزاری مراسم گرامیداشت روز جهانی قدس در بورکینافاسو

مبلغ کمک معیشت ماهانه جانبازان و معلولان در سال 1404 اعلام شد

چرا صنعت نفت، اولویت نخست سرمایه‌گذاری در ایران است؟

رد پای طلا در بازار ارز؛ نوسانات قیمت دلار ذره‌بین بازارساز/ دلار در مسیر تعادل؟/ پیش‌بینی قیمت دلار امروز 9 فروردین 1404

امنیت غذایی؛ چالشی جهانی در عصر تغییرات اقلیمی و بحران‌های اقتصادی

آمار جدید مهاجران افغان در ایران

خوزستان در مسیر پیشرفت؛ سال1403 سرشار از حضور، تحول و امید

موتور ستاره محبوب هواداران استقلال در فوتبال اروپا روشن شد + جزئیات

پکن به مانیل با گشت نظامی در دریای چین‌جنوبی، اخطار داد

واکنش چین به اظهارات وزیر دفاع ترامپ؛ پکن بادادن اخطار به مانیل اقدام به گشت نظامی در دریای چین‌جنوبی کرد

تنها کشور شرق آسیا که از ایران نفت می‌خرد

افشای کمک اطلاعاتی «اسرائیل» به آمریکا در حملات به یمن

رشد قیمت نفت برای سومین هفته متوالی

قیمت جهانی نفت امروز 1404/1/9 |برنت 73 دلار و 63 سنت شد

بحران عجیب قیمت مسکن در آمریکا و کاهش عرضه املاک/ چرا آمریکا با بحران مسکن مواجه شده است؟

گرینلند دولت جدید تشکیل داد

سیل و طوفان مرگبار در مرز آمریکا و مکزیک | ویدئو

محدودیت جدید ترامپ برای سازمان جهانی تجارت

بهای نفت جهانی کاهش یافت| نفت برنت 73 دلار و 63 سنت

کارشناسان: تصمیم ترامپ قیمت خودرو را بالا می‌برد و عرضه را کم می‌کند

افزایش عجیب قیمت نفت برای سومین هفته متوالی

قیمت جهانی طلا امروز 9 فروردین؛ قیمت جهانی طلا در مدار صعود

تیتر حیرت‌آور یک روزنامه ایرانی درباره مذاکرات، مربوط به اردیبهشت 1381

قیمت جهانی نفت امروز9 فروردین؛ برنت 73 دلار و 63 سنت شد

فشار آمریکا به دولت لبنان علیه حزب‌الله

هشدار درباره خبرهای جعلی ثبت نام جدید سهام عدالت