ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ورود سرمایه خارجی از دریچه توافق/ تاثیر توافق جدید بر اقتصاد ایران چیست؟ اخبار ایران

ورود سرمایه خارجی از دریچه توافق/ تاثیر توافق جدید بر اقتصاد ایران چیست؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - سرمایه‌گذاری خارجی در اقتصاد ایران، از جمله راه‌هایی است که می‌تواند به رشد اقتصادی منجر شود. نخستین گام برای جذب سرمایه‌گذار خارجی، برقراری روابط گسترده با جهان است؛ امری که ایران از آن محروم مانده است. در سال‌های اخیر، به دلایلی، چون تحریم‌های بین‌المللی و اختلافات سیاسی گسترده ایران با کشور‌های غربی و حتی برخی کشور‌های همسایه، میزان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی به‌شدت کاهش یافته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
ورود سرمایه خارجی معمولاً به ایجاد فرصت‌های شغلی جدید منجر می‌شود. شرکت‌هایی که از سرمایه‌گذاری خارجی بهره‌مند می‌شوند، برای گسترش فعالیت‌های خود نیازمند نیروی کار هستند. این مسئله می‌تواند به کاهش نرخ بیکاری و بهبود وضعیت اشتغال در کشور کمک کند. همچنین، سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی می‌تواند به بخش‌های مختلف اقتصادی نظیر صنعت، خدمات و سایر بخش‌ها هدایت شده و زمینه‌ساز رشد اقتصادی شود.
یکی از راه‌های جذب سرمایه‌گذار خارجی، بهبود محیط کسب‌وکار برای فعالان اقتصادی داخلی است. عواملی، چون تعدد قوانین در حوزه کسب‌وکار، موجب پیچیدگی و دشواری فرآیند‌های بوروکراتیک جهت اخذ مجوز برای سرمایه‌گذاران خارجی و کارآفرینان داخلی شده است.
از دیگر موانع مهم می‌توان به وجود شرکت‌های شبه‌دولتی با اختیارات فراوان اشاره کرد که به رقیبی جدی برای بخش خصوصی بدل شده‌اند. این شرکت‌ها با برخورداری از امتیازات ویژه، مانع رشد و فعالیت آزادانه بخش خصوصی شده و فضایی ناامن برای سرمایه‌گذاران خارجی ایجاد کرده‌اند.
اما شاید اصلی‌ترین مانع جذب سرمایه‌گذاری خارجی، تحریم‌های گسترده اقتصادی باشد. نظام بانکی ایران یکی از اصلی‌ترین اهداف تحریم‌های آمریکا بوده و همین موضوع باعث شده ارتباط بانک‌های ایرانی با سیستم سوئیفت به‌طور کامل قطع شود. در نتیجه، بانک‌های بزرگ بین‌المللی نیز از تعامل مالی با ایران خودداری می‌کنند.
از جمله اهداف برنامه هفتم توسعه که توسط دولت سیزدهم تدوین شده، رشد 8 درصدی اقتصاد ایران است. این مسئله با توجه به شرایط فعلی کشور تقریباً غیرممکن به نظر می‌رسد. با این حال، اگر اصلاحات گسترده و هم‌زمانی در سیاست خارجی و سیاست‌های اقتصادی صورت گیرد و در زمینه سرمایه‌گذاری خارجی فعال و جدی باشیم، بدون شک سرمایه‌گذاران خارجی به سرمایه‌گذاری در اقتصاد ایران ترغیب خواهند شد.
به طور کلی، کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، تغییر در سیاست خارجی کشور و همچنین بهبود قوانین سرمایه‌گذاری می‌تواند منجر به تغییر شرایط فعلی شود.
روند سرمایه‌گذاری خارجی در ایران همان‌طور که در نمودار زیر مشاهده می‌شود، میزان سرمایه‌گذاری خارجی پس از اعمال تحریم‌های اقتصادی در ابتدای دهه 1390 روندی نزولی یافت. اما با امضای توافق برجام در سال 1394، روند صعودی به خود گرفت، به‌گونه‌ای که در سال 1396، میزان سرمایه‌گذاری خارجی از مرز 5 میلیارد دلار نیز عبور کرد.
با خروج آمریکا از برجام در 18 اردیبهشت 1397، سرمایه‌گذاری خارجی بار دیگر با افت شدید مواجه شد و این روند کاهشی در سال‌های بعد نیز ادامه یافت، به‌طوری‌که در سال 1399، میزان سرمایه‌گذاری جذب شده از سطح مصوب آن نیز پایین‌تر آمد و این وضعیت تا امروز نیز ادامه دارد. این تغییر روند در سایر متغیرهای اقتصادی مانند پیشی‌گرفتن نرخ استهلاک از نرخ سرمایه‌گذاری نیز دیده می‌شود. معنای این اتفاق این است که اقتصاد ایران در حال از دست دادن دارایی‌های خود است.

ایرانیان جهان

سرمایه‌گذاری خارجی در بازار سرمایه ایران یکی از مهم‌ترین آثار سرمایه‌گذاری خارجی، افزایش نقدینگی در بازار سرمایه است. ورود سرمایه‌های خارجی می‌تواند منجر به تأمین مالی پروژه‌های بزرگ شود. از آنجا که منابع داخلی محدود هستند و گاه تأمین مالی دشوار است، این موضوع اهمیت ویژه‌ای می‌یابد.
همچنین، سرمایه‌گذاری خارجی به رشد و توسعه بخش خصوصی کمک می‌کند. این سرمایه‌ها اغلب در پروژه‌ها و شرکت‌های خصوصی تزریق می‌شوند که منجر به بهبود عملکرد این بخش می‌شود. با ورود سرمایه‌گذاران خارجی، شرکت‌های ایرانی می‌توانند با منابع مالی بیشتر، در مسیر توسعه و گسترش حرکت کنند.
حضور سرمایه‌گذاران خارجی باعث افزایش رقابت در بازار سرمایه خواهد شد. شرکت‌ها برای جلب این سرمایه‌ها، مجبورند عملکرد مالی، مدیریتی و بازاریابی خود را ارتقا دهند. این رقابت‌پذیری، موجب بهبود کارایی بازار و ایجاد فرصت‌های بهتر برای سرمایه‌گذاران داخلی نیز خواهد شد. افزون بر این، حضور سرمایه‌گذاران خارجی، بازار سرمایه ایران را به جهانی‌شدن نزدیک‌تر می‌کند و امکان تعامل با بازار‌های بین‌المللی را فراهم می‌آورد.
حرف آخر در شرایطی که ایران به دلیل ناتوانی در حل مسائل سیاست خارجی، گرفتار تله تحریم‌ها شده، شاهد آن هستیم که کشوری مانند عربستان سعودی با اقدامات مؤثر، بستر مناسبی برای جذب سرمایه‌گذاران فراهم کرده است. این کشور با صدور ویزا‌های ویژه برای فعالان اقتصادی، ایجاد مناطق ویژه اقتصادی و ارائه مشوق‌های مالیاتی، در مسیر جذب سرمایه‌گذاری خارجی گام‌های بلندی برداشته است؛ امری که می‌تواند الگویی برای سیاست‌گذاران اقتصادی ایران باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1403867/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمربی بارسلونا به حضور درنیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا راضی است

هشدار اتحادیه اروپا به صربستان

کوله بری فرصتی برای تحول در مرز است

استاندار خراسان جنوبی: کوله بری فرصتی برای تحول در مرز است

سفر نماینده ویژه پاکستان برای افغانستان به کابل

جنگ رسانه‌ای ترامپ وارد فاز جدیدی شد

تطمیع مهاجران توسط ترامپ برای خروج از آمریکا

کاهش گردشگران کانادایی به خاطر سیاست های ترامپ

ویتکاف و روبیو برای گفتگو درباره مذاکره با ایران و جنگ اوکراین به فرانسه می‌روند

نفت آمریکا مشتری پیدا کرد

حملات گسترده آمریکا به یمن

ترامپ، توپ حل و فصل تنش‌ها را در زمین چین دانست!

بازار داغ خودروهای برقی در دنیا

یادداشت حسین شریعتمداری/ این زمینه‌سازی برای خلع سلاح ایران اسلامی است

توافق احتمالی با آمریکا چه زمانی در زندگی مردم تاثیر می گذارد؟

یاوه گویی سناتور جمهوری خواه علیه برنامه هسته‌ای ایران

جدیدترین قیمت دلار آزاد امروز چهارشنبه 27 فروردین 1404 + جدول قیمت + قیمت دلار آمریکا

مقاومت هاروارد مقابل مرد دیوانه

سفر روبیو و ویتکاف به پاریس برای رایزنی درباره ایران و اوکراین

اسرائیل برای شکست مذاکرات ایران آماده می شود؟ | فرود 6هواپیمای حامل بمب های آمریکا در اسرائیل

مدیرعامل جی‌پی‌مورگان خواستار تعامل آمریکا با چین و پایان جنگ تجاری شد

قیمت جهانی نفت امروز 27 فروردین ماه

مذاکره ایران و آمریکا بر بستر تعقل و انسجام درونی نباشد نه‌تنها راهگشا نخواهد بود بلکه بحران‌زایی مضاعف خواهد کرد

قیمت میجر امروز چهارشنبه 27 فروردین به دلار و تومان

آنچه در بخش سیاسی روزنامه‌های 27 فروردین گذشت

سرمقاله سازندگی/ سیاست‌گذاری اقتضائی

شریعتمداری: ترامپ با صدای بلند فکر می‌کند!

اخراج مشاور ارشد وزیر دفاع آمریکا از پنتاگون

امارات سامانه راداری صهیونیستی در «پانتلند» مستقر کرد

لایحه دوفوریتی دولت برای حذف یارانه سه دهک پردرآمد

جزئیات حقوق بازنشستگان در سال 1404؛ افزایش 20درصدی سالانه و متناسب‌سازی

تولیدگران، سربازان گمنام جنگ اقتصادی دشمن هستند

توسعه بدون رسانه‌ها اتفاق نمی‌افتد| رسالت اتاق ایران ترجیح نگاه ملی به منافع بنگاهی است

از ژاپن تا صربستان؛ تجربه‌هایی برای ایران خودرو

تک سربازی که درخشید ولی دیوار زرد فرو ریخت

فرصت دوباره اینتر مهدی طارمی

جنجال سخنان جدید نماینده ترامپ | ویتکاف از خطوط قرمز عبور کرد

ترامپ جلسه‌ای در مورد مذاکرات پیرامون توافق هسته‌ای با ایران برگزار کرد

مرعشی: مخالفان مذاکرات ایران و آمریکا، هیچ کاری نمی توانند بکنند/ مستقیم و غیرمستقیم بودن مذاکره مهم نیست، منافع ایران مهم است

حضور آمریکا در اقتصاد ایران؛ رویای دیروز، ضرورت امروز!/ حق مسکن، شاید وقتی دیگر/ اجاره بهاء یا خون بهاء؟/ پیشخوان

مروری بر مهم‌ترین اخبار جهان در 12 ساعت گذشته

کیهان: زمینه‌سازی برای خلع سلاح و شخم‌زدن ایران است!

گناه نابخشودنی

قیمت تپ سواپ امروز چهارشنبه 27 فروردین

تیراندازی در مدرسه ای در آمریکا، 4 مجروح برجای گذاشت

سفر گروسی بر مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا موثر است| ایران استراتژی چند وجهی در مذاکرات دنبال می‌کند

آکسیوس فاش کرد؛ نشست ویژه ترامپ برای ارزیابی روند مذاکرات با ایران

هوشیار باشیم

ترامپ: توپ در زمین چین است!

کاخ سفید: مذاکرات سازنده بود