ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مرعشی: مخالفان مذاکرات ایران و آمریکا، هیچ کاری نمی توانند بکنند/ مستقیم و غیرمستقیم بودن مذاکره مهم نیست، منافع ایران مهم است ایالات متحده آمریکا

مرعشی: مخالفان مذاکرات ایران و آمریکا، هیچ کاری نمی توانند بکنند/ مستقیم و غیرمستقیم بودن مذاکره مهم نیست، منافع ایران مهم است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، روزنامه اعتماد با حسین مرعشی، دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی درباره، گفت وگو کرده است.
بخش هایی از مصاحبه را می خوانید:
روی کار آمدن دولت ترامپ را باید تهدیدی برای ایران تلقی کرد یا در نهایت فرجه‌ای ایجاد شد تا دولت امریکا حاضر باشد در قالب مذاکره مساله با ایران را به پیش ببرد و این فضای «کج‌دار و مریز» به وضعیتی نسبتا شفاف تبدیل شود؟
نخست اینکه باید یادآوری کنیم که ما هرگز کج‌دار و مریز رفتار نکردیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
عامل و تصمیم ادامه این فضا هرگز از جانب ما نبود. در عالم واقع مساله به این صورت پیش رفت که ما با سند برجام نشان دادیم که چه اراده‌ای داریم. سندی که از دستاوردهای مهم دیپلماسی بعد از جنگ جهانی دوم است. این سند با مذاکرات ایران طرف غربی تهیه و امضا شد و شورای امنیت سازمان ملل نیز آن را مصوب کرد. غربی‌ها چه در زمان خود باراک اوباما و چه در زمان بعد از آن یعنی دولت نخست ترامپ و حتی بعد از خروج ترامپ از برجام و دولت بعدی یعنی دولت بایدن اشتباهاتی داشتند. اروپایی‌ها هم اشتباهاتی داشتند و البته ایرانی‌ها نیز اشتباهاتی داشتند. واقعیت این است که سمت اروپا و امریکا انتظار داشتند که بعد از امضای برجام - چون اوباما و کری وقت زیادی روی این سند گذاشته بودند - انتظار داشتند وارد اقتصاد ایران شده و سهم قابل قبولی در اقتصاد ایران داشته باشند. چون این انتظار تامین نشد آنها نیز تحریم‌ها را در سطح و اندازه‌ای که بتواند اقتصاد ایران را حرکت بدهد، لغو نکردند.از جانب ما نیز اشتباهاتی در عرصه داخلی و خارجی انجام شد. اشتباه مهم ایران بود که ما گام دوم جمهوری اسلامی را در قالب برجام یعنی همکاری اقتصادی بین ایران و امریکا را بر نداشتیم. این اشتباه ایران بود. البته ما اشتباه داخلی دیگری نیز کردیم و آن اشتباه بیشتر متوجه دولت آقای روحانی و اصلاح‌طلبان است. برجام یک سند ملی در مقابل یک دنیای پرتنش بود و ما نباید برجام را خرج انتخابات مجلس دهم می‌کردیم. ارزش برجام برای ایران خیلی مهم‌تر از این بود که فراکسیون امید 120 نفری در مجلس داشته باشیم. حتی اگر اصولگرایان می‌خواستند به خاطر برجام با ما از در مخالفت رفتار کنند، ما نباید برجام را خرج اختلافات داخلی می‌کردیم چرا که ارزش برجام برای ما خیلی بیشتر از این حرف‌ها بود. این اشتباهات از سمت ایران بود. در مقابل نیز اشتباهات امریکا این بود چون خلاف انتظاراتش در عرصه همکاری اقتصادی حرکت شد، مانع رفع تحریمی شد که فضای اعتماد را بین دو کشور ایجاد کند.
اما بعد از برجام ایران سعی کرد همکاری‌های اقتصادی با اروپا داشته باشد.
مساله نیز همین اشتباه است. بعد از استقرار برجام، آقای رییس‌جمهور اولین سفر را به فرانسه رفتند. فرانسه‌ای که تا آخرین لحظات هم علیه برجام کارشکنی می‌کرد. در چنین شرایطی و در فضایی که امریکا به ‌شدت از این فضا ناراحت بود، ایران اولین قرارداد را با ایرباس بست. عکس‌العمل امریکایی‌ها تا همین جا هم تند بود اما در همین شرایط، دولت دوباره رفت و با بویینگ قرارداد بست. از ایرباس حداقل 2 هواپیما به ایران رسید و از «ای تی آر» هم حدود 10 هواپیما آمد، اما از بویینگ چه؟
دولت آقای روحانی باید بلافاصله بعد از برجام بسته سرمایه‌گذاری اقتصادی سنگینی را برای ایران طراحی می‌کرد نه اینکه قراردادها به سمت ایرباس و بویینگ برود. اینها کافی نبود؛ باید حجم سنگین چند صد میلیارد دلاری پروژه تعریف و از فضا استفاده می‌شد و برای همه طرف‌های برجام منفعت درست می‌کردیم اما این اتفاق رخ نداد و ضعیف عمل کردیم.
البته آقای روحانی هم گلایه‌های خودشان را دارند.
گلایه‌های ایشان هم سر جای خودش. ما البته تعصب خاصی روی کسی نداریم. البته این مساله وجود دارد که در آن زمان مدیریت عالی نظام هم علاقه‌مند به حضور امریکایی‌ها در فعالیت اقتصادی نبود.
در شرایط فعلی این مساله تغییر کرده است؟
بله .
در تمامی این سال‌ها موضوع احیای برجام درگیر دست‌اندازهایی بود. این دست‌اندازها ناشی از چه بود؟
وقتی ترامپ از برجام خارج شد - که البته اشتباه بزرگی بود - اتفاق مهمی که افتاد این بود که ما به ناتوانی اروپا واقف شدیم. یعنی یک سال تا یک سال و نیم بعد از خروج امریکا در برجام برای همه محرز شد که اروپایی‌ها هیچ اراده و توانی ندارند و در مقابل امریکا هیچ جراتی ندارند. هیچ یکی از راه‌هایی که برای کار با ایران ارائه دادند، هرگز کار نکرد. وقت زیادی از ما گرفتند و در نهایت ناتوانی خودشان را نشان دادند.
بعد از استقرار آقای بایدن او نیز اشتباه بزرگی کرد. او باید بلافاصله به برجام باز می‌گشت اما تعلل کرد. او تعلل کرد تا اینکه در ماه‌های پایانی سال 1399 دولت آقای روحانی مقدمات و شرایطی را برای گفت‌وگوی غیرمستقیم با دولت بایدن فراهم کرد تا دو طرف بتوانند مشکلات را حل و برجام را احیا کنند. این جا هم ما اشتباه کردیم و فرصت تاریخی از ایران سلب شد. احیای برجام در آن شرایط برای ایران کم‌هزینه بود اما از دست رفت.
بعد از پیروزی مرحوم رییسی در انتخابات سال 1400 برخی از بزرگان کشور به ایشان گفتند که شما رییس‌جمهور شدید و سه ماه دیگر در جایگاه خود در نهاد ریاست‌جمهوری مستقر می‌شوی، کاری کن تا در همین ایام انتهایی دولت آقای روحانی به ایشان اختیار احیای برجام داده شود. با این اتفاق، زمانی که شما کار خود را در دولت شروع می‌کنی دست باز در کارها خواهی داشت و می‌توانی به کشور و مردم خدمت کنی. این پیشنهاد داده شد اما ایشان قبول نکرد. حتی یک سال نخست هم باز فرصت احیای برجام را در اختیار داشتیم اما باز هم ایران این فرصت را از دست داد. بعد از آن هم دیگر موضوع برجام زیر سایه این دستورکار رفت که چگونه تحریم‌ها را خنثی کنیم و از اساس رویه ایران انفعالی شد. از اینجا به بعد دیگر کار با انفعال جلو می‌رفت.
حالا دوباره آقای ترامپ بر سر کار آمده و ما به واقع در بدترین شرایط ممکن در بهمن 1399 هستیم. در آن زمان دولت آماده احیا بودیم و حالا در شرایطی دیگر به مذاکره رفته‌ایم.
چقدر فضای فعلی بین ایران و امریکا امکان حرکت به سمت مذاکره مستقیم در ادامه راه دارد؟
مذاکره مستقیم و غیرمستقیم اصلا اهمیت ندارد اصل موضوع رسیدن به مدلی است که ایران خواسته‌هایش تامین شود. دو طرف باید کوتاه بیایند. حرف ترامپ مبنی بر یا مصالحه یا جنگ را جدی بگیریم. این جنگ نه برای ما خوب است نه امریکایی‌ها. آقای ترامپ دلش می‌خواهد به عنوان چهره و رییس‌جمهوری صلح‌طلب در تاریخ از او یاد شود و حتما جایزه صلح نوبل بگیرد. جنگ برای او ثمری ندارد. کشورهای منطقه نیز از این شرایط راضی نخواهند بود. بنابراین برای فرار از هزینه سنگین‌تر هم امریکایی ها باید در این گفت‌وگوها واقع‌بینانه مذاکره کنند و بفهمند چه کسی طرف‌شان هست. بفهمند ایران بیدی نیست که با این بادها بلرزد، هم ما باید توجه داشته باشیم که این شیوه که ما هیچ امتیازی ندهیم هم ممکن نیست. در مذاکره‌ای که روز شنبه رخ می‌دهد باید امتیاز بدهیم و بگیریم و باید به مصالحه برسیم.
طرح مساله توافق با ایران بر اساس مدل لیبی حساسیت‌های زیادی را به دنبال داشت. آیا وضعیت فعلی لیبی با ایران قابل مقایسه است و چرا چنین موضوعی طرح شد؟
نتانیاهو با بیان اینکه مدل توافق مطلوب بین ایران و امریکا مدل لیبی است در عمل خواست تا ایران را تحریک کرده تا از مذاکره عقب‌نشینی کند. مدل لیبی این بود که لیبی مجبور شد مسوولیت ماجرای لاکربی را بپذیرد و خسارت بدهد. لیبی در شرایطی بود که مجبور شد تمامی فناوری‌های هسته‌ای خود را دمونتاژ کند و بعد با بمباران نابود شد. نتانیاهو شیطنت کرد و نام لیبی را بر زبان آورد. مطمئن باشید ایران لیبی نمی‌شود. ایران رهبری هوشمندی دارد. ممکن است ما در برخی از راهبردها یا در انتخاب زمان برای حرکت و توقف اشتباهاتی کرده باشیم اما ما رهبری داریم که ایران را نجات می‌دهد.
نیروهای مخالف مذاکرات چقدر قدرت اثرگذاری دارند؟
هیچ کس در ایران نمی‌تواند اراده نظام را زیر سوال ببرد.
27302
کد خبر 2050375

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1408298/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اعتراض ژاپن به کاهش سهمیه فوتبال المپیک/ ما هنوز اندرخم یک کوچه‌ایم

مقصد بعدی مهدی قایدی کجاست؟

اروپا از یک شگفتی بزرگ محروم شد: اولین واکنش!

نگاه‌های بخشی و جزیره ای آسیب جدی حوزه اقتصاد است

دوازده قضاوت صادقی در تور آسیایی سامیلا

چین پکن سفارش‌های بوئینگ را متوقف کرد

دیدار شی جین‌پینگ با پادشاه مالزی و تأکید بر گسترش همکاری‌ها

گزینه خط حمله پرسپولیس درگذشت

سفارت آمریکا در ایران بازگشایی می شود؟

نیکزاد: رهبر انقلاب تعیین‌کننده قواعد بازی جهانی است

پنتاگون کاهش نیرو‌های خود در سوریه را تکذیب کرد

سفر سناتور‌های آمریکایی به تایوان

آمریکا شرایط بازپرداخت کمک‌ نظامی به اوکراین را کاهش داد

واگذاری اراضی فدرال در آمریکا به ارتش برای مقابله با مهاجران

یک بام و دو هوای ترامپیسمی در مذاکرات؛ تغییر و تحول موضع آمریکا در قبال ایران با یک جلسه؟

آمریکا تمام بودجه ناتو را قطع می‌کند!

سرمقاله جام جم/ هوشیار باشیم

چرا ترامپ در پایان دادن به جنگ اوکراین ناتوان بوده است؟

استقبال وزیر جنگ اسرائیل از هم‌نوایی مصر برای خلع سلاح حماس

تعطیلی شعب رستوران کی اف سی در ترکیه

نیویورک‌تایمز: آمریکا تمام بودجه ناتو را قطع می‌کند!

صمصامی: بانک مرکزی به دنبال تعیین یک نرخ رسمی دیگر برای ارز است

توضیح زاکانی درباره شرط چین برای ورود سالیانه یک میلیون گردشگر به کشور

کشتی‌هایی که 10 سال بدون سوخت‌گیری کار می‌کنند

افزایش تعرفه های گمرکی از سوی عراق باعث کاهش صادرات در مرز مهران شد

اعلام نامزدی السودانی در انتخابات پارلمانی آتی در عراق

السودانی: حشد شعبی بخش اصلی سیستم امنیتی عراق است

توسعه اقتصاد محلی فراتر از تولید کالا؛ نیازمند خلق ارزش و شبکه‌ سازی است

لزوم اجرا و تداوم ساخت مسکن‌های اقتصادی در کشور/ جوانان نیاز به سرپناه دارند

سرمایه‌گذاری برای تولید؛ روندها و راهکارها

سفر و گردشگری تا سال 2035، 4.5 میلیون شغل جدید در اتحادیه اروپا ایجاد می‌کند

استاندار لرستان : آماده گسترش همکاری‌های اقتصادی، گردشگری و صنعتی با بلاروس هستیم

بانک توسعه تعاون؛ چراغ روشن سرمایه‌گذاری در 1403، مسیر پایدار تولید در 1404

تمرکز بر توسعه اقتصاد دیجیتال و رفع موانع ارزی در منطقه ویژه اقتصادی پیام

برنامه‌ریزی برای معافیت مالیاتی محصولات فناورمحور

عربستان در نقش منجی برای سوریه / رقابت کشورهای عرب منطقه برای افزایش نفوذ در دمشق

ماجرای انیمه‌سازی از کجا شروع شد؟

مذاکرات تعرفه‌ای آمریکا و ژاپن و تأثیر آن بر کره‌جنوبی

کمک مالی دولت ژاپن به دانشجویان کم‌بضاعت

لیگ قهرمانان اروپا| رئال مادرید- آرسنال/ اینترمیلان - بایرن مونیخ؛ ساعت 22:30

بزرگ‌ترین بازگشت‌ها در لیگ قهرمانان اروپا | چه تیم‌هایی توانسته‌اند انتقام شکست سخت را بگیرند؟

اروپا در برابر ترامپ عقب نشینی می‌کند؟

اشتباه مضحک باشگاه استون‌ویلا قبل از مصاف با پاری‌سن‌ژرمن

لواندوفسکی، تراشتگن و 3 نفر دیگر؛ تنها بازیکنان بارسلونا با تجربه حضور در نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان اروپا

جو خراب رختکن بارسا: کسی جشن نگرفت

انریکه در تله خودش گرفتار شد

فرنکی دی یونگ: مقابل دورتموند به طرز حال‌به‌هم‌زنی بد بودیم

مهدی قایدی به اروپا می رود؟

هشدار مسکو به غرب درخصوص ضرر ادغام اوکراین در بازار اروپا

اینتر با طارمی و دیگران از آب کره گرفت