ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سناریوهای4 گانه مذاکرات ایران و آمریکا/ سناریوی خیلی دور-خیلی نزدیک، «توافق حداکثری» است/ توافق حداقلی خطر گسترش جنگ را کاهش خواهد داد اما... ایالات متحده آمریکا

سناریوهای4 گانه مذاکرات ایران و آمریکا/ سناریوی خیلی دور-خیلی نزدیک، «توافق حداکثری» است/ توافق حداقلی خطر گسترش جنگ را کاهش خواهد داد اما...
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، مذاکرات بین‌المللی فرایندی دائما دگرگون‌شونده است؛ برای آنکه این ابهام و سیالیت فرصت‌ساز باشد و نه فرصت‌سوز، پیشگویی‌های چندپهلو به کار نمی‌آید بلکه باید سناریوهای گوناگونی را برای خود مرور کنیم تا آماده بهره‌برداری از فرصت‌ها باشیم.
، این سناریوهای مرتبط با مذاکرات ایران و آمریکا را برشمرده است:
1- نخستین سناریو، «عدم توافق» است که پیامدهایی دارد؛ از «اسنپ‌بک» تا جنگ یا هر دو.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پیش‌ازاین در مقاله «تخریب سریع» به این موضوع پرداخته‌ام. این سناریو احتمال رخداد جنگ را افزایش می‌دهد و محتملا تجدیدنظر در راهبرد اتمی را تقویت می‌کند، یعنی به‌ناچار موازنه اتمی را بر موازنه‌های دیگر اولویت می‌بخشد. به‌ویژه آنجا که «حفظ نظام از اوجب واجبات» باشد. هرچه موضع‌گیری سیاست خارجی به موجودیت رژیم‌های سیاسی پیوند بخورد، امکان وقوع سناریوی نخست بیشتر است. مقصر واقعی از نظر من جنگ‌طلبان آمریکایی‌اند که به نرمش‌های ایران در توافق هسته‌ای پاسخی درخور نمی‌دهند؛ و البته مقصر دیگر باند تبهکار بین‌المللی آپارتاید اسرائیلی است. اما فارغ از مقصر، این سناریو «می‌تواند» توسعه کشور را در همه ابعاد آن به تعلیقی تاریخی ببرد، چالش‌های بزرگ امنیتی-اقتصادی برای نظام بین‌الملل، نفت خاورمیانه و اعراب خلیج فارس برسازد و امنیت ایران و اسرائیل را به مخاطره‌ای دائمی بیندازد. 2- سناریوی دوم «توافق حداقلی» است که می‌تواند شامل غنی‌سازی محدود ایران، حل مسئله دریای سرخ و لغو برخی تحریم‌ها باشد. در این سناریو دو طرف روایت پیروزی برای خود برمی‌سازند اما درواقع چالش به صورت اساسی حل نمی‌شود و توافق همچنان در محاق کنگره آمریکا و آتش‌افروزی اسرائیل می‌ماند. چنین است که احتمال حملات بعدی اسرائیل (و پاسخ‌های ایران) بیشتر خواهد شد و استخوانِ «اسنپ‌بک»، در نسخه‌ای جدید، همچنان لای زخم اقتصاد ایران خواهد ماند. کارکرد توافق حداقلی این است که خطر گسترش جنگ به دیگران را کاهش خواهد داد؛ حضور وزیر دفاع عربستان در تهران را می‌توان در همین راستا تلقی کرد. به طریق اولی، در یک توافق حداقلی پایگاه‌های آمریکایی از خطر تلافی ایران در برابر حملات اسرائیل در امان خواهند بود؛ چون طرف شما دیگر فقط اسرائیل خواهد بود و نه آمریکا یا کشورهای خلیج فارس. جریان نفت هم برای چین در تنگه هرمز دچار چالش نخواهد شد و این سطح از تنش، چینِ ناخرسندی به پیشانی چین نمی‌آورد. روسیه هم تکلیف روشنی دارد و در این منازعه دخالت معناداری نمی‌کند.
3- سناریوی سوم، خیلی دور-خیلی نزدیک، «توافق حداکثری» است؛ یعنی که توافق بین ایران و آمریکا دامنه‌ای گسترده‌تر یابد و ایران در اقتصاد و تجارت بین‌الملل قدر و سهم لازم را بیابد و بپردازد. تضمین اقتصادی قراردادهای سیاسی-امنیتی نافذتر از تضمین‌های حقوق بین‌الملل است. توافق‌های پایدار معمولا باید به شبکه‌ای از ارتباطات تجاری، منافع چندجانبه اقتصادی و موازنه‌های امنیتی متصل باشد. اگرچه این سناریو دور به نظر می‌رسد، اما مستلزم جسارت برای تصمیم‌های بزرگ و نرمش‌های سیاسی از دو سوی ماجراست تا «کاسبی تحریم» به «کاسبی صلح» تغییر یابد. چنین توافقی نگرانی‌هایی را در برخی اصحاب قدرت و نیروهای اجتماعی حامی پدید می‌آورد. اینکه وفاق درون‌حاکمیتی بتواند این نگرانی‌ها را رفع کند و سهم و سفره همه را تضمین کند، موضوعی مهم است. می‌دانم این‌گونه سخن‌گفتن از «سهم و سفره و کاسبی» تلخ است، ولی به نظرم واقعیتی است که دیگر نمی‌توان آن را انکار کرد.
کافی است آمریکا به صورت مستقیم و نامستقیم سرمایه‌گذاری مثلا 200 میلیارددلاری را بالمناصفه!! با دو سوی جناح‌های داخلی اجرائی کند «جهان‌بینی‌ها» تفاوت خواهند کرد؛ بزرگ‌ترها توجیه می‌شوند؛ گروه‌های فشار محدود خواهند شد؛ جوان‌ترهای مدعی با افسانه‌های جدیدی افسون خواهند شد؛ اصلاح‌طلبان فرصت‌های اقتصادی-سیاسی بیشتری پیدا می‌کنند و انگیزه کمتری برای ائتلاف با نیروهای خارج از نظام خواهند داشت و... . در این سناریو هزینه‌های جنگ برای اسرائیل بیشتر می‌شود؛ البته بدون آنکه خطر آن به کلی رفع شود. چنین موازنه‌ای درصورتی‌که بخواهد منافع چین و روسیه را در بر گیرد، مستلزم بندبازی تجاری-نظامی وسیع‌تر و سیاست موازنه مثبت گسترده‌تری است تا «اصطکاک استراتژیک» را به حداقل برساند.
4- در «سناریوی افسانه‌ای تکمیلی» گستره دامنه توافق از ایران و آمریکا فراتر می‌رود و اروپا و همسایگان خلیج فارس را در بر می‌گیرد. طبعا چنین توافقی با همان منطق قبلی استحکام بیشتری می‌یابد. در این سناریوی «خیلی دور، خیلی نزدیک» همه ماجرای انزوای بین‌المللی دچار دگردیسی اساسی خواهد شد و شما می‌توانید انتظار داشته باشید که سیاست «موازنه مثبت»، ایران را به چهارراه فرصت‌های جهانی تبدیل کند. شطرنج عجیبی است؛ گاهی یک بازیگر در ضعف است اما حوادث به گونه‌ای رقم می‌خورد که در موقعیت برتر قرار می‌گیرد؛ حتی اگر مهره‌های چندانی نداشته باشد. رنج شطرنج از گنج تهی نیست. هرچه موضع‌گیری‌های سیاست خارجی کمتر به موجودیت رژیم‌های سیاسی پیوند بخورد، امکان بهره‌مندی از فرصت‌ها در روابط بین‌الملل بیشتر می‌شود.
27302
کد خبر 2052223

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1413857/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پادوهای پرتنش!

نقش طلا در سبد دارایی محافظه‌کاران مالی آمریکا

ظرفیت‌ اقتصاد ایران برای سرمایه‌گذاری آمریکا | اقتصاد ایران یکی از بازترین اقتصادهای جهان

میز یا تفاهم، ترامپ کدام را می‌خواهد؟

واکنش بازار مسکن به دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

مطالبه بانکی ایران از آمریکا

ترامپ برای تهران سفیر انتخاب کرد!

حمله روسیه به «سومی»؛ اوج شکاف «آمریکا» و «ناتو» در فصل گرم دیپلماسی

وزیر دفاع آمریکا باز هم اسرار نظامی را فاش کرد

هشدار انصارالله درباره نقشه آمریکا برای یمن

تعاملات ایران و عربستان؛ فرصتی برای تحولات جدید و سازنده در منطقه

ترامپ به توافق در هفته جاری امیدوار است

حمله اسرائیل به ایران؟ هیچ وقت ممکن نیست!

سرمقاله سازندگی/ نقشه راه آینده

پاسخ بانک مرکزی به ابهام آماری تراز پرداخت‌ها

شکوفایی اقتصاد کشور از طریق بازارهای منطقه امکان پذیر است

موتور سنگین3 میلیاردی قاچاق در گلوگاه کشف شد

دانشگاه شریک راهبردی نظام اقتصادی در راستای «سرمایه‌گذاری برای تولید»

قوی ترین ارزهای منطقه‌ای در جهان کدامند؟ | دلار آمریکا پر قدرتمندترین ارز جهان!

قدرتمندترین ارزهای منطقه‌ای جهان

قیمت جهانی طلا افزایش یافت| اونس طلا 3384 دلار و 28 سنت

ردپای چین در فیلترینگ ایران/ آیا اطلاعات دیجیتال کاربران به چین منتقل می‌شود؟

جزئیات سفر رئیس قوه قضاییه به چین+ فیلم

دومینو ی جنگ تعرفه‌‌ای

اژه‌ای راهی چین شد / جزییات سفر رئیس قوه قضاییه به چین

گفت‌وگوی مرزی فرمانده هنگ مرزی تایباد با کمیسار درجه 1 افغانستان+ تصاویر

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مذاکره؛ راهبردی عقلانی

تل‌آویو ویزای نمایندگان و مقامات فرانسوی را لغو کرد

پیشنهاد ترامپ به روسیه و اوکراین

زیان 16هزار میلیارد تومانی صندوق‌های طلا در 1 هفته

واکاوی نقش سیاست‌های کلی در پیشرفت اقتصادی کشور

قیمت دلار می‌ریزد اما هیچ کالایی ارزان نمی‌شود

بازده مثبت 5 ابزار سرمایه گذاری بورسی در هفته چهارم فروردین

شکوفایی اقتصاد کشور از طریق بازارهای منطقه کار امکان پذیر است

ساعی: تکواندو در مسیر درستی قرار دارد/ باید امتیازات رنکینگ را جمع کنیم

جزئیات سفر رئیس قوه قضاییه به چین

قیمت طلا 18 عیار و قیمت سکه امامی؛ ( امروز دوشنبه 1 اردیبهشت ماه 1404)

آنچه در بخش سیاسی روزنامه‌های اول اردیبهشت گذشت

واکنش تند به پوشاندن پرچم آمریکا در ورودی دانشکده با موکت! + عکس | وقتی مدیران دانشگاه تهران دلشان نمی‌خواهد پرچم آمریکا لگد شود

قیمت طلا امروز دوشنبه 1 اردیبهشت 1404

هشدار انصارالله به آمریکا درباره نقشه تجاوز زمینی/ اوضاع به صورت کامل از کنترل خارج می‌شود

توافق جدید اتمی و 2 سناریو در مورد صادرات نفت ایران

2 مساله اصلی مذاکرات کارشناسی ایران و آمریکا چه خواهد بود؟

مک‌کارتیسم ترامپی/ رازهای مذاکره رو به‌جلو

وزیر دفاع آمریکا بار دیگر اطلاعات حساس نظامی را به اشتراک گذاشت

پیشنهاد واشنگتن برای نیروگاه اتمی زاپروژیا؛ به سبک «آمریکایی»!

قیمت جهانی نفت کاهش یافت| برنت 66 دلار و 77 سنت شد

سرمقاله خراسان/ نثر سعدی: آراستگی در عین سادگی

سقوط 50درصدی سرمایه‌گذاری دهه نود؛ 300 هزار کارفرما حذف شدند

یارانه بیش از 400 هزار نفر قطع شد