ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روایت همکاری راهبردی ایران و روسیه در مسیر پرفراز و نشیب روابط دو کشور اخبار ایران

روایت همکاری راهبردی ایران و روسیه در مسیر پرفراز و نشیب روابط دو کشور
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تاریخچه کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه داستانی پر پیچ و خم از روابط دو کشور را بازگو می‌کند، از نخستین دوره در آذر 1375 تا هفدهمین نشست در اسفند 1402، این نشست‌ها نه‌تنها پیوندی اقتصادی، بلکه تجلی مقاومت در برابر فشارهای سیاسی و تحریم‌های غرب بوده‌اند.
به گزارش خبرنگار شانا، ایران و روسیه با دارا بودن بزرگ‌ترین ذخایر گازی از فرصت‌های گسترده‌ای برای حضور در بازارهای جهانی انرژی و گاز برخوردارند.
بر اساس آمار، ایران و روسیه درمجموع بیش از 37 درصد منابع گازی جهان را در اختیار دارند. روسیه با 35 تریلیون مترمکعب گاز بیش از 19 درصد ذخایر گازی دنیا را در اختیار دارد. بعد از روسیه، ایران با 33 تریلیون ذخایر گازی کشف‌شده و سهم 17.1 درصدی در رتبه دوم جای گرفته است. روابط ایران و روسیه در ادوار مختلف همواره دارای فراز و فرودهایی بوده است؛ دو کشور دارنده منابع عظیم نفت و گاز جهان گاهی در قامت رفیق در کنار هم قرار گرفتند و گاهی نیز به رقابت با یکدیگر پرداختند، اما آنچه مشخص است تهران و مسکو تصمیم گرفتند با حمایت مسئولان بلندپایه، هر دو کشور ایران و روسیه در قامت رفیق در کنار هم به ایفای نقش در عرصه‌های مختلف اقتصادی و سیاسی بپردازند. همکاری دو کشور البته در قالب کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه می‌تواند پررنگ‌تر باشد.
رشد و تحول در روابط با 17 نشست مشترک
کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه در آذر 1375 با نخستین نشست در مسکو آغاز شد. در این نشست مرتضی محمدخان و اولک داویداف هدایت هیئت‌های دو کشور را به‌عهده داشتند و محورهای اصلی مذاکرات شامل انرژی، حمل‌ونقل و توسعه روابط اقتصادی بود. دومین نشست در بهمن‌1376 برگزار شد و به گسترش همکاری‌های دوجانبه در حوزه‌های جدید پرداخت. سومین دوره در مهر 1379، بار دیگر در مسکو برگزار و همکاری‌های فرهنگی نیز به مذاکرات اضافه شد.
اردیبهشت‌1382 نشست چهارم با محور گفت‌وگوی اسلام و مسیحیت شکل گرفت و دوره پنجم در آذر 1383 با تأکید بر همکاری‌های صنعتی و انرژی ایران و روسیه پای میز مذاکره نشستند. این نشست‌ها، پایه‌های همکاری اقتصادی ایران و روسیه را در دوران ابتدایی پس از فروپاشی شوروی مستحکم کردند.
نشست ششم در آذر 1385 در تهران برگزار شد و بیش از هر چیز بر گسترش همکاری‌های تجاری تأکید کرد. هفتمین دوره در آذر 1386 در مسکو بود، بررسی مسائل کلیدی اقتصادی در هفتمین کمیسیون مشترک بیش از هر موضوع دیگری در دستور کار قرار داشت. در نشست هشتم در آذر 1388، توافق‌نامه‌ای با 120 ماده امضا شد که ساختار همکاری را به‌طور جامع‌تر ترسیم کرد. نشست نهم در شهریور 1390 و نشست دهم در بهمن‌ 1391، توجه ویژه‌ای به همکاری ها در زمینه انرژی و بانکی داشت. در این دوره‌ها، همکاری‌ها به مرحله رشد و توسعه رسیدند.
نشست یازدهم در شهریور 1393، نشست دوازدهم در مهر 1394 و نشست سیزدهم در آذر 1395، هرکدام اهداف تازه‌ای در توسعه روابط اقتصادی دنبال کردند. نشست چهاردهم در اسفند 1396 و نشست پانزدهم در خرداد 1398 در تهران و اصفهان برگزار شدند و محوریت اصلی آنها بر گسترش روابط تجاری و انرژی بود.
نشست شانزدهم در آبان‌ 1401 در مسکو با امضای تفاهم‌نامه‌های متعدد، نقطه عطفی در همکاری‌های دوجانبه بود. نشست هفدهم نیز اسفند 1402 در تهران برگزار شد و بر توسعه فناوری ال‌ان‌جی و پتروشیمی تأکید کرد.
آینده روشن: نشست هجدهم و فراتر از آن
حالا هجدهمین نشست برای دوم تا پنجم اردیبهشت‌ امسال در مسکو برنامه‌ریزی شده است. این دوره، به‌عنوان مرحله‌ای جدید در همکاری‌های ایران و روسیه، امکان گسترش روابط در زمینه‌های انرژی، تجاری، و بانکی را فراهم خواهد کرد.
با توجه به برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده قرار است نشست‌های تخصصی در سطح کارشناسی در دو روز نخست برگزار شود. کارشناسان ایرانی و روسی در قالب کارگروه‌های مختلف تخصصی به بررسی راه‌های توسعه همکاری بین دو کشور می‌پردازند و ضمن رفع چالش‌های موجود، نسبت به تدوین نقشه راه همکاری‌های آینده دو کشور در قالب سند یادداشت تفاهم هجدهمین اجلاس اقدام می‌کنند که به امضای وزیر نفت ایران و وزیر انرژی روسیه به‌عنوان رؤسای کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور می‌رسد.
پس از امضای معاهده مشارکت جامع راهبردی میان جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه در دی 1403 و تصویب موافقت‌نامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در بهمن 1403 در مجلس شورای اسلامی ایران، زمینه‌های همکاری بین دو کشور بیش از پیش فراهم شده و پیش‌بینی می‌شود محورهای مختلفی ازجمله توسعه همکاری‌های انرژی، تجاری و اقتصادی، مالی و بانکی، حمل‌ونقل و لجستیک و گمرک، صنعت و معدن، کشاورزی، سلامت و بهداشت، فرهنگی، گردشگری، علمی و فناوری و ... همسو با اجرای توافق‌نامه‌های فوق برای گسترش همکاری‌های جامع دو کشور در این اجلاس بررسی شود.
گسترش همکاری در سایه تحریم غرب
با توجه به شرایط کنونی روسیه از لحاظ تحریم‌های کشورهای اروپایی و آمریکا، ارتباط با ایران می‌تواند برای صنعت نفت ایران و روسیه بسیار مفید باشد. کاهش اثرات تحریم برای دو طرف، دسترسی به فناوری‌های پیشرفته، سرمایه‌گذاری برای ایران را در بر دارد، اما برای روسیه نیز بازار جدید نفت و گاز را به همراه خواهد داشت.
دیمیتری کیسلوف، کارشناس انرژی در مؤسسه مطالعات انرژی روسیه در این زمینه می‌گوید: ایده سوآپ گاز روسیه از طریق کشورهای شوروی سابق به ایران و سپس کشورهای نیازمند به گاز، ایده‌ای جذاب است که ظرفیت خوبی برای سودآوری برای همه طرف‌های درگیر دارد. روسیه می‌تواند از این طریق گاز مازاد خود را به بازارهای جدید صادر کند و درآمدهای ارزی خود را افزایش دهد. ایران نیز می‌تواند از این طریق درآمدهای ارزی خود را افزایش و وابستگی‌اش به نفت را کاهش دهد. کشورهای نیازمند به گاز نیز می‌توانند از این طریق نیازهای خود را تأمین کنند.
البته این طرح با چالش‌هایی نیز روبه‌رو است. یکی از چالش‌ها این است که زیرساخت‌های لازم برای انتقال گاز از روسیه به ایران و سپس به کشورهای نیازمند به گاز وجود ندارد. این زیرساخت‌ها باید توسعه یابند که مستلزم سرمایه‌گذاری قابل‌توجهی است. چالش دیگر اینکه کشورهای غربی ممکن است با این طرح مخالفت کنند. آنها ممکن است این طرح را به‌عنوان تلاش روسیه برای دور زدن تحریم‌ها تلقی کنند.
از نخستین نشست تا هجدهمین دوره، کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و روسیه، داستانی از مقاومت و تلاش بوده است. این نشست‌ها، نه فقط اقتصادی، بلکه پاسخی به چالش‌های سیاسی و تحریم‌های جهانی بوده‌اند. این داستان هنوز ادامه دارد و فصل‌های جدیدی در انتظار است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1418783/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

5 گلزن برزیلی برتر تاریخ لالیگا؛ رونالدو، ریوالدو و ببتو در لیست

روایت لگو از تیم‌های حاضر در نیمه نهایی لیگ قهرمانان اروپا

خاطرات فوتبالی با آلی مک کویست؛ برنده کفش طلایی 1992 و 1993 اروپا و ماشین گلزنی رنجرز با 355 گل

راه ‌های ردیابی تراکنش تتر

وزیر خارجه چین: ایران شریک راهبردی ما در خاورمیانه است/ چین از تعهد ایران برای تولید نکردن سلاح هسته‌ای قدردانی می‌کند

دوئل مبینا نعمت‌زاده و ناهید کیانی در تورنمنت چین

مبینا نعمت زاده هم ناهید را زد همه بقیه را

عراقچی: ایران همواره چین را شریک و دوست قابل اعتماد می‌داند

عراقچی: ایران، چین را شریک و دوست قابل اعتماد می‌داند

وزیر خارجه چین: ایران شریک راهبردی ما در غرب آسیا است

2025؛ سال طلایی در روابط ایران و چین/ مذاکرات هسته‌ای را با جدیت ادامه خواهیم داد

عراقچی: روابط ایران و چین تحت تأثیر کشور ثالث نخواهد بود

عراقچی پیام کتبی پزشکیان به رئیس‌جمهور چین را به وانگ‌یی تسلیم کرد

توئیت عراقچی به زبان چینی پس از سفر به چین+ عکس

لزوم همکاری ایران و افغانستان در مدیریت بحران‌های طبیعی + فیلم

امضای تفاهم‌نامه های تجارتی میان افغانستان و قزاقستان + فیلم

عراقچی: چین و روسیه را در جریان مذاکرات تهران-واشنگتن قرار دادیم

بیت کوین می‌تواند جهان را در اختیار بگیرد؟

اظهارات جدید عراقچی درباره مذاکرات ایران و آمریکا/ دور جدید مذاکرات چطور پیش می‌رود؟

شگفتی خبرنگار NBC آمریکا از پیشرفت هاکی روی یخ ایران | افرا ورزش

عراقچی: غیرمستقیم بودن، مانعی در مذاکرات ایجاد نکرده است/شنبه با جدیت وارد مذاکره خواهیم شد، اگر طرف مقابل هم با جدیت وارد شود، زمینه پیشرفت وجود دارد

سرنگونی 6 پهپاد ارتش آمریکا توسط نیروهای یمنی

غیرمستقیم بودن، مانعی در مذاکرات ایجاد نکرده است

سرعت مذاکرات همه را شگفت‌زده کرده/ توافق تا پایان 100 روز ترامپ شدنی است

عراقچی: میلی‌گرم به میلی‌گرم اورانیوم غنی شده در ایران تحت نظارت آژانس است

حمله وزارت خارجه آمریکا به حق غنی‌سازی ایران

کاخ سفید تعرفه‌های چین را 50 تا 65 درصد کاهش می‌دهد

عراقچی: به گفت‌وگوهای شنبه آینده خوشبین هستیم

روبیو: ایران مواد غنی‌شده را از خارج وارد کند

پزشکیان به چین سفر می‌کند

سرعت موشک های هسته ای کره شمالی

روبیو: آمریکا تمایلی به جنگ با ایران ندارد

تابوهای ایران و آمریکا / چرا شکست آن‌ها کلید پیشرفت مذاکرات است؟

درخواست روبیو از ایران درباره غنی‌سازی

اظهارنظر متناقص وزیر امور خارجه آمریکا در مورد برنامه هسته ای ایران!

پادکست |دور دوم مذاکرات هسته ای و چشم انداز دور سوم

عراقچی: پزشکیان به چین سفر می‌کند

روبیو: ایران حق غنی‌سازی نخواهد داشت

یک دریا رویافروشی؛ پروژه انتقال آب از دریای عمان تا تهران

توافق پایدار تر از برجام در راه است؟

هشدار مهم یک پژوهشگر: سیاست‌های آبی کشور مانند رمّالی شده است

آماده توافق هستیم

آتش‌سوزی گسترده در اسرائیل

واکنش جالب کاربران فضای مجازی به کوسه مجرم در اسرائیل!

تشدید حملات اسرائیل به غزه؛ واکسیناسیون فلج اطفال متوقف شد

توهین زشت محمود عباس به حماس: پدر سگ ها! گروگان ها را رها کنید تا جنگ متوقف بشود

جولانی به جنگویان خارجی تابعیت سوری می‌دهد

سرنوشت تفاهم‌نامه 61 هزار میلیارد تومانی با شرکت بابک زنجانی چه می‌شود؟

دنیامالی: توسعه روابط ورزشی با عراق اولویت دولت وفاق است/ قاسم المبرقع: باید مکانزیم مشترکی را به کار ببریم

دنیامالی: اشتراکات فرهنگی ایران و عراق را بیشتر بهم نزدیک می کند