ایرانیان جهان

آخرين مطالب

در جستجوی «قدیمی‌ترین شهر جهان» که قبل از «طوفان» وجود داشت عراق

در جستجوی «قدیمی‌ترین شهر جهان» که قبل از «طوفان» وجود داشت
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در دل بیابانی در بین‌النهرین، کلید پنهانی برای درک یکی از کهن‌ترین تمدن‌های شناخته‌شده جهان، بیش از دو هزار سال بی‌حرکت مدفون بود. سال 1854، جان جورج تیلور، مقام رسمی بریتانیایی به دستور کنسول کل بریتانیا در بغداد، مأمور حفاری در بیابان جنوب عراق شد.
تیلور که مأمور کمپانی هند شرقی و نایب کنسول بریتانیا در بصره بود، مأمور شد محوطه‌ای دورافتاده به نام «تل ابو شهرین» را بررسی کند، جایی که مجموعه‌ای از تل‌ها یا تپه‌ها از بقایای سکونت انسانی وجود داشت.
در آغاز تیلور تحت تأثیر قرار نگرفت. او در گزارش حفاری که سال 1855 منتشر کرد، نوشت: «بازدید امسال من از ابو شهرین هیچ نتیجه مهمی به همراه نداشت.» او حتی تردید داشت آیا ارزشش را داشته که یادداشت‌های میدانی خود را مکتوب کند. تیلور امید داشت چیز چشمگیری کشف کند: مجسمه‌ها، کتیبه‌ها، نشانه‌هایی از کاخ‌ها و معابد، اما آنچه در مدت زمان اندکی که داشت پیدا کرد، دیوارها، سیستم‌های زهکشی، سکوهای سنگی و بقایای ستون‌های آهکی بود که با مخروط‌های موزاییکی تزئین شده بودند. 
تیلور در یادداشت‌هایش به کشف مجسمه‌ای از شیر گرانیتی سیاه‌رنگی که روی زمین افتاده بود اشاره کرد. اما حتی با به‌شمارآوردن این مجسمه شیر، به نظر می‌رسد تیلور این یافته‌ها را برای توجیه مأموریت دوم کافی نمی‌دانست، اما در آینده روشن شد این تپه‌های بی‌ثمر، بقایای یکی از قدیمی‌ترین شهرهای زمین بودند: اریدو. 
شور و شوق به مشرق‌زمین
تصویر حکاکی‌شده‌ای از ساختارهای معماری اریدو، کار تیلور، سال 1854–1855
جان جورج تیلور علاقه‌ی عمیقی به آثار باستانی خاور نزدیک داشت. بین سال‌های 1851 تا 1861، او به بررسی مکان‌هایی در جنوب عراق پرداخت، از جمله تل المقیر که بقایای شهر باستانی سومری اور را در بر می‌گرفت. 
پیش از طوفان اریدو شهری بنیادی در فرهنگ سومری بود، نخستین تمدن شناخته‌شده جهان که از حدود هزاره چهارم تا دوم پیش از میلاد در منطقه‌ای که امروزه عراق نامیده می‌شود شکوفا شد. 

ایرانیان جهان

مدلی از یک قایق از اریدو، نیمه اول هزاره چهارم پیش از میلاد
ارزش اریدو در فهرست شاهان سومری نمایان است که نسخه‌های مختلفی از آن در اواخر هزاره سوم پیش از میلاد به خط میخی نوشته شده‌اند. در بخش پایانی این فهرست، شهرهایی با دودمان‌های سلطنتی نام برده شده که می‌توان آن‌ها را در سوابق تاریخی تأیید کرد. بخش ابتدایی فهرست اما جذاب‌تر است و شهرهای سلطنتی اولیه‌ای را نام می‌برد که پیش از «طوفان» وجود داشتند (طوفانی که می‌تواند مطابق با روایت کتاب‌های مقدس از «طوفان نوح» باشد). 
نخستین شهرهای پیش از طوفان «اریدو» بود: «پس از نزول پادشاهی از آسمان، پادشاهی در اریدو بود… در پنج شهر، هشت شاه… سپس سیلاب فرا رسید.» 
اریدو که از دید نمادین اهمیت بسیاری داشت، میزبان بزرگ‌ترین معبد اختصاص‌یافته به اِنکی، خدای آب و خرد، یکی از ایزدان مهم پانتئون سومری بود. این زیارتگاه قرن‌ها زائرانی از سراسر بین‌النهرین را به سوی خود جذب می‌کرد. 
علاقه به عدن باوجود ناامیدی تیلور، یافته‌های اولیه او توجه دانشمندان را برانگیخت. گرچه پس از سفر تیلور حفاری‌های گسترده‌ای انجام نشد، اما مسئولان موزه بریتانیا همچنان به این مکان علاقه داشتند. سال 1918، درست پیش از پایان جنگ جهانی اول، مسئولان موزه، آشورشناسی به نام رِجینالد کَمپبِل تامپسون را مأمور حفاری در این مکان کردند. کمپبل به مدت یک ماه، با استفاده از اسیران جنگی عثمانی به عنوان نیروی کار، بررسی‌های باستان‌شناسی انجام داد. سال بعد مصرشناس بریتانیایی، هَری آر. اِیچ. هال به اریدو آمد تا بناهای عظیم این مکان را شناسایی کند. 

ایرانیان جهان

تصویر بازسازی‌شده اریدو نشان می‌دهد این شهر پیرامون معبد انکی متمرکز بوده؛ معبدی که شاید سکویی مرتفع داشته و بقایای معابد قبلی را در خود جای میداده است. 
کشف زیگورات تا سال 1946، نخستین حفاری‌های گسترده آغاز نشد. استقلال عراق از بریتانیا سال 1932 تحقق یافت و دولت عراق مشتاق بود پروژه‌های باستان‌شناسی که بتوانند به روایت ملت‌سازی آن اعتبار ببخشند، حمایت کند. 
در پایان جنگ جهانی دوم، اداره آثار باستانی عراق پژوهش در محل اریدو را از سر گرفت. این بار، به سرپرستی باستان‌شناس عراقی فؤاد صفار و با همکاری باستان‌شناس بریتانیایی سیتون لوید. صفار و لوید که در گذشته در تل عقیر همکاری کرده بودند، باور داشتند حفاری کامل اریدو می‌تواند اطلاعات بسیار ارزشمندی درباره نخستین مراحل تاریخ بین‌النهرین فراهم کند. 
چشم‌اندازهایی از اریدو

ایرانیان جهان

حفاری‌ها در اریدو منجر به کشف شمار زیادی اشیای مربوط به دوره‌های مختلف تاریخ بین‌النهرین شده است. این مخروط‌های نذری که روی آن‌ها جزئیات مربوط به شاه حک شده و در پی بناها قرار داده شده بودند، متعلق به دوره حکومت لیپیت-ایشتار در قرن بیستم پیش از میلاد هستند. 
آنان کارشان را روی تل شماره 1 متمرکز کردند؛ تپه‌ای به ارتفاع حدود 25 متر که حدود 579 در 539 متر مساحت داشت. چیزی نگذشت که آنان بقایای یک زیگورات ناتمام را کشف کردند که اواخر هزاره سوم پیش از میلاد توسط یکی از شاهان دودمان سوم اور ساخته شده بود. اما آنچه بیش از همه صفار و لوید را مجذوب کرد، چیزی بود که زیر بقایای این زیگورات پنهان شده بود. 
شهری بر فراز شهر دیگر صفار و لوید ناامید نشدند. زیر لایه‌هایی که به دوره اور سوم (قرن 21 پیش از میلاد) تعلق داشت، سطوح دیگری از سکونت انسانی وجود داشت. با ادامه حفاری، آنان به لایه‌ای رسیدند که به دوره اوروک (4500–3200 پیش از میلاد) تعلق داشت. پایین‌تر از آن نیز بقایای دوران اولیه پیش‌سومری (دوره عبید، 5300–3800 پیش از میلاد) آشکار شد. آنان چندین بازسازی معبد انکی را که طی دو هزار سال انجام شده بود به همراه مکان‌های مذهبی دیگر کشف کردند. 
مورخ بین‌النهرین ایتالیایی، ماریو لیوِرانی می‌نویسد که معابد اریدو «پس از هر فروپاشی بازسازی و گسترش می‌یافتند و بقایای آنان سکویی مرتفع تشکیل می‌داد که معابد جدید روی آن ساخته می‌شدند.» با بازسازی مکرر معبد انکی در همان مکان، ساختار آن دچار تحول شد. 
به گفته لیورانی، نسخه‌های جدیدتر معبد از میانه هزاره چهارم پیش از میلاد به بعد، به شکل فزاینده‌ای عظیم‌تر شدند: «این بناهای شگفت‌انگیز از هر چیزی که تا آن زمان ساخته شده بود، فراتر رفتند.» 
ظهور این معابد، آغاز گذار از پرستش خانگی به عبادت در مکان‌های ویژه بود. همزمان، نشانه‌هایی از ظهور ساختارهای اجتماعی پیچیده‌تر در شهر دیده می‌شود. بازسازی معبد حدود 3200 پیش از میلاد متوقف شد. یک هزاره بعد، با بازگشت کوتاه‌مدت قدرت سومری زیر سلطه اور سوم، زیگوراتی روی ویرانه‌های این معابد ساخته شد. 
معبدهای مدفون

ایرانیان جهان

عکسی از حفاری‌های اریدو به رهبری صفار در سپتامبر 1948
سال 1946، اداره آثار باستانی عراق حفاری در تل ابو شهرین را آغاز کرد. پس از بررسی اولیه، صفار و لوید روی تل شماره 1 تمرکز کردند؛ جایی که به دلیل ابعادش و بر پایه گزارش‌های حفاری قبلی، احتمال داده می‌شد بیشترین شواهد ساختمانی را در خود داشته باشد. آنان خندق‌هایی در بالای تپه حفر کردند و هرچه بیشتر به عمق می‌رفتند، لایه‌های مختلفی از بقایای ساختمان‌های قدیمی‌تر را کشف می‌کردند. هدفشان رسیدن به خاک بکر و مستندسازی تمام لایه‌های بینابینی بود. در مجموع، 18 لایه و بقایای شش معبد متوالی شناسایی شد. 
رازهای بیشتر گرچه اریدو افول کرد، اما احتمالاً همچنان در قالب مکانی برای زیارت اهمیت داشت. حفاری تل‌های اطراف سرنخ‌های بیشتری درباره خط زمانی ارائه کرد. تل شماره 2 بقایای یک مجموعه کاخی مربوط به نیمه اول هزاره سوم پیش از میلاد را در بر داشت. در تپه‌های 3.4 و 5 سفالینه‌هایی متعلق به قرون دوم و اول پیش از میلاد کشف شد، اما نشانه‌ای از بقایای ساختمان‌های مسکونی در آن‌ها نبود. تا آن زمان، جمعیت شهر بسیار اندک شده بود. 
سرانجام پژوهش صفار و لوید سال 1981 منتشر شد. با وجود بی‌ثباتی سیاسی منطقه، باستان‌شناسان ایتالیایی و فرانسوی امیدوارند حفاری‌ها را در اریدو، نخستین شهر تمدن اولیه بشری، از سر گیرند و رازهای بیشتری را کشف کنند.
+
آیا بابک زنجانی می‌تواند یک الگو باشد؟ گردشگری پایتخت ؛ خسته در دود و ترافیک تغییر مداوم قانون ساعت رسمی؛ بی‌ثباتی در تصمیم‌گیری و بی‌توجهی به کارشناسی «دبلنا» بازی مبتنی بر شانس، قمار با چاشنی توهین به شعور مخاطب! طرح دریا در فقدان ساز و کار باید ها و نبایدها

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1424134/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عملکرد لیونل مسی مقابل اینتر در فصل 20-2019 لیگ قهرمانان اروپا

بحران بی‌برقی در 4 کشور قاره سبز |‌ اختلال گسترده در «زندگی نرمال» اروپایی

جام باشگاه‌های آسیا تکواندو قرعه‌کشی شد

صادرات ایران ظرفیت سه برابر شدن را دارد

گسترش روابط بانکی، کلید تجارت پایدار ایران و آفریقا است

حملات جدید آمریکا به یمن

ترامپ:بگذارید به شما بگویم که هیچ امری در این دنیا هرگز بی نقص نخواهد بود

برق عمومی در اسپانیا و پرتغال قطع شد؛ مردم در قطار گیر کردند

آمریکا بار دیگر به صنعا حمله کرد

استقبال حماس از جلسه دادگاه لاهه برای رسیدگی به عملکرد اشغالگران

پیش بینی قیمت دلار 9 اردیبهشت 1404

آیا حامیان دیکتاتوری به حامیان دموکراسی تبدیل می شوند؟ / گذار به دموکراسی: کله‌گنده‌های دیکتاتوری ‌فرانکو کجا رفتند؟

ابزارهای غیرنقدی تأمین مالی نقش مهمی در رفع ناترازی‌ها دارد/ 92 درصد تأمین مالی بنگاه‌های اقتصادی کشور توسط بانک‌ها انجام می‌شود

حمایت های ویژه ایران از جمهوری آذربایجان چه بود؟ | ماجرای آخرین سفر علی اف به تهران

خراسان جنوبی پلی برای توسعه روابط اقتصادی با افغانستان و بنگلادش

در میان تاریکی سراسری اسپانیا: تمرین بارسا لغو نشد

قهرمانی لیگ اروپا هم فصل یونایتد را نجات نمی‌دهد!

ریبرا: هیچ شاهدی دال بر خرابکاری در خاموشی گسترده وجود ندارد

تصویب چندین مصوبه برای تسهیل حمل و نقل با آفریقا

عارف: زیمباوه یکی ازشرکای مهم ایران در قاره آفریقا است

آیا پرچم آمریکا هنوز روی ماه است و می‌توان با تلسکوپ آن را دید؟

کاهش فاصله عملکردی چین و آمریکا در رقابت هوش مصنوعی

همزمان با مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا، معاون گروسی وارد تهران شد

تحریم‌های وزارت خزانه داری آمریکا علیه انصارالله یمن

محکومیت حملات هوایی آمریکا به مناطق مختلف یمن

کاهش 20 درصدی واردات LNG چین به دلیل ضعف تقاضا

روایت استاندار پیشین هرمزگان از انفجار اسکله بندرعباس

احتمالات یک فاجعه

تجاوزات رژیم صهیونیستی به لبنان ادامه دارد

گروسی: وضعیت نیروگاه‌های هسته‌ای اسپانیا پایدار است

ترامپ: جهان را اداره می‌کنم!

100 روز اول ترامپ2 چگونه گذشت؟

رایزن سابق ایران در کنیا: صادر‌کنندگان فکر می‌کنند هر کالایی به آفریقا ببریم بازار دارد!

راغفر: اقتصاد ایران در اختیار رفقا و قوم و خویش مسئولان است

مبادلات اقتصادی ایران و قرقیزستان تا یک میلیارد دلار افزایش یابد

سند راهبردی توسعه سرمایه‌گذاری خراسان جنوبی به زودی منتشر می‌شود

تهدید انصارالله در خصوص ادامه حملات به ناو‌های آمریکایی در دریای سرخ و عرب

مایلز لوئیس اسکلی: مارسلو و مالدینی الگوهایم هستند؛ تمرکز آرسنال روی قهرمانی در اروپا قرار دارد

دو میلیارد دلار از سرمایه ایران آماده خروج شد

بیانات رهبر معظم انقلاب درباره شکست آمریکا در طبس + فیلم

آمریکا تحریم‌ها علیه انصارالله را گسترش داد

ضعف اطلاع‌رسانی

بندر؛ یک روز پس از فاجعه

تقابل ترامپ و چین؛ آیا جنگ تجاری هدیه‌ای به پکن است؟

تا 200 میلیون تسهیلات بدون ضامن ویپاد؛ دیجیتال بانک پاسارگاد

گره‌های کور مستأجری، چرا باز نمی‌شوند؟

رای داوری دادگاه لاهه به‌نفع بانک ملی و صادرات تایید شد

تورم فروردین از 33 درصد عبور کرد

استاندار اربیل عراق حادثه بندرعباس را تسلیت گفت

امضای قرارداد همکاری بین استانداران تهران و اربیل عراق