ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تأثیر توافق امنیتی آنکارا-بغداد بر جایگاه ایران در عراق عراق

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - لقمان حسن، سیاستمدار کُردعراقی، در مصاحبه با شبکه تلویزیونی «العهد» عراق، با اشاره به اینکه توافق‌نامه امنیتی امضا شده میان بغداد و آنکارا دارای بندهای مبهمی است و در آن هیچ‌گونه محدودیت زمانی برای خروج نیروهای ترکیه از خاک عراق، وجود ندارد، افزود: هدف از امضای این توافق‌نامه مشروعیت بخشیدن به اشغال خاک عراق توسط ترکیه است.
جالب آنجاست که حزب میهنی کردستان وجود هرگونه رابطه میان حزب خود و حزب کارگران کردستان را تکذیب کرده اما ترکیه در دو سال اخیر حملات هوایی پهپادی در اقلیم کردستان، به بهانه مقابله با پ. ک. ک در استان سلیمانیه تحت کنترل اتحادیه میهنی داشته است.
چارچوب هماهنگی شیعه (الاطار التنسیقی) در بیانیه‌ای منتشر شده در نشست نخست‌وزیر عراق و رئیس الحشدالشعبی با انتقاد از «امضای توافق‌نامه امنیتی» میان عراق و ترکیه، خواستار تعیین جدول زمانی برای خروج نیروهای نظامی ترکیه از خاک عراق شد.
آنچه مشهود است این است که در کنار توافق‌نامه امنیتی، پروژه «جاده توسعه» و تلاش برای اتصال بندر فاو عراق به مدیترانه از طریق ترکیه و بندر مرسین، یکی از مهم‌ترین امتیازاتی است که در این توافق‌نامه در اختیار ترکیه قرار گرفته است.
در همین راستااندیشکده استیمسون نیز در مطلبی با اشاره به سفر دکتر پزشکیان به عراق به واکاوی توافق‌نامه امنیتی آنکارا-بغداد و تأثیر آن بر نفوذ ایران، تیتر مهمی را انتخاب می‌کند: آیا توافق امنیتی ترکیه و عراق از تسلط ایران بر عراق می‌کاهد؟
دو کشور همسایه عراق از لحاظ تاریخی برای نفوذ در این کشور با هم رقابت کرده‌اند، سفر رئیس جمهور ایران به عراق و یادداشت تفاهم ترکیه با عراق در زمینه همکاری نظامی، امنیتی و مبارزه با تروریسم نشان دهنده این رقابت است.
این مرکز آمریکایی ادامه می‌دهد: این تفاهم‌نامه که پس از سفر تاریخی رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه به عراق در ماه‌آوریل انجام شد، مانور مهمی برای تقویت نفوذ ترکیه در عراق است. ترکیه با نامشروع خواندن حزب کارگران کردستان یا پ. ک. ک به عنوان «سازمان ممنوعه» به دنبال مشروعیت بخشیدن به عملیات فرامرزی خود و تقویت جایگاه خود در سیاست و امنیت عراق است.
مرکز استیمسون ادامه می‌دهد: گروه‌های شبه نظامی عراقی طرفدار ایران از این تفاهم‌نامه انتقاد کرده‌اند. به نظر می‌رسد توافق جدید در کنار «توافق‌نامه استراتژیک آب» میان عراق و ترکیه انجام شده است، این توافق‌نامه امنیتی همچنین در کنار یک قرارداد اقتصادی تاریخی 17 میلیارد دلاری با عراق قرار دارد که هدف آن ایجاد یک کریدور محوری بین آسیا و اروپا از طریق ترکیه به نام جاده توسعه است.
نویسنده این مقاله معتقد است: پایگاه صنعتی قوی ترکیه در خاورمیانه، این کشور را در مسیر گسترش سهم بازار، افزایش تولید و افزایش سود قرار می‌دهد. از نظر استراتژیک برای اردوغان، پروژه جاده توسعه ممکن است به ترکیه و بغداد کمک کند خودمختاری کردها را از بین ببرند و مقاومت پ ک ک را تضعیف کنند.
«بینار اف کی» کارشناس مسائل خاورمیانه ادامه می‌دهد: نفوذ ترکیه در عراق زمان دیکتاتوری صدام‌حسین با سرمایه‌گذاری‌های پرشمار و تجارت قابل توجه، بسیار قوی بود. با این حال، از زمان مداخله ایالات متحده در سال 2003 و سرنگونی رژیم صدام، ایران با حمایت از بیش از 12 حزب سیاسی و تأمین مالی و آموزش گروه‌های شبه نظامی همسو با آن‌ها، خود را در سیاست عراق تثبیت کرده است.
نیروی بسیج مردمی( PMF) همسو با ایران به عنوان قدرت سیاسی و نهادی مسلط در عراق ظاهر شده است. شبه‌نظامیانی که بخشی از پی‌ام‌اف هستند، مدت‌هاست ادامه حضور نظامی ایالات متحده در عراق را سرزنش کرده‌اند و قصد دارند ایالات متحده را از عراق بیرون کنند. شبه نظامیان مورد حمایت ایران از زمان افزایش تنش‌های منطقه‌ای پس از حمله حماس به اسرائیل در 7 اکتبر گذشته و جنگ متعاقب اسرائیل در غزه، حداقل 160 حمله به نیروهای آمریکایی در عراق و سوریه انجام داده‌اند.
وی ادامه می‌دهد: گروه‌هایی مانند حزب‌الله عراق نیز پروژه جاده توسعه را به شدت مورد انتقاد قرار داده و آن را «منبع مداوم نگرانی» خوانده‌اند. نماینده‌ای از پارلمان عراق به نمایندگی از شبه نظامیان عصائب اهل الحق مورد حمایت ایران، این پروژه را «لکه‌ای در تاریخ سیاستمداران عراقی» توصیف کرد و افزود: «این پروژه هزینه دیگری است که مردم عراق متحمل می‌شوند».
در پایان، ‌اندیشکده مرکز استیمسون اظهار می‌کند: ترکیه به طور سنتی نفوذ گسترده‌ای در شمال عراق داشته است و با ایران رقابت می‌کند. هر کدام هم یکی از احزاب سیاسی کرد را حمایت می‌کنند. ترکیه از حزب دمکرات کردستان (کی‌دی‌پی)حمایت می‌کند و ایران از اتحادیه میهنی کردستان (پی‌یوکا)حمایت می‌کند. از نظر جغرافیایی، حزب دموکرات کردستان کنترل مناطق نزدیک به مرز ترکیه را در دست دارد، در حالی که میهنی کردستان کنترل مناطق نزدیک به ایران را در دست دارد.
از سوی دیگر سنجار، خانه اقلیت ایزدی عراق، به مرکز درگیری تبدیل شده است. این مکان به عنوان یک میدان جنگ استراتژیک برای کشورهای مختلف، جناح‌های مسلح و جاسوسانی عمل می‌کند که به دنبال تقویت نفوذ حامیان مختلف خود هستند. ترکیه و ایران به‌عنوان قدرت‌های غالب در سنجار ظاهر شده‌اند، در حالی که ترکیه بر موصل، کرکوک و دهوک نیز متمرکز شده است که غنی از نفت هستند.
ترجمه اصغریان

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1206307/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همکاری ایران و افغانستان در زمینه ورزش

مقام سنای روسیه: ترامپ به دنبال پایان جنگ اوکراین است

تغییر معادلات در جنوب آسیا/ هراس آمریکا از زرادخانه پاکستان؛ اردوگاه هسته‌ای جدید علیه هند فعال شد

ادعای جدید آمریکا درباره خسارت حمله اسرائیل به ایران

مانور تبلیغی رسانه‌های خارجی با طرح فشار حداکثری ترامپ علیه ایران تشدید شد

پنج دلیل عضو رسانه ای دفتر رهبری برای نفی مذاکره ایران و امریکا/ نه مذاکرات برجام موفق بود و نه گفتگو در باره گروگان‌های لانه جاسوسی

روزنامه اصولگرا: مهدی کوچک زاده قبلا به رئیسی هم توهین کرد و موضع او در مورد مذاکره را غلتیدن به بغل امریکا دانست

روزنامه هم میهن: بخش زیادی از بودجه دولت خرج نهادهای خارج از حیطه دولت می‌شود که تحت مدیریت تندروهاست

پزشکیان: توطئه علیه ترامپ، دشمنی با ایران است

حمله تند کیهان به پزشکیان بدلیل طرح مذاکره با آمریکا: غیرت ندارند!

بازداشت رئیس جمهور معزول کره جنوبی/ یون: تحقیقات دادستانی را به رسمیت نمی‌شناسم

پروژه‌های شهری اصفهان با توزیع عادلانه منابع اجرایی می‌شود

شغل پسر شهید چمران چیست؟

نفت و نابرابری در رژیم پهلوی؛ ثروتی که به عدالت نرسید

فروش سوخت گران به هواپیماهای ایرانی

مذاکرات آتش‌بس در غزه وارد مرحله نهایی شده است

گل تاریخی مهاجم پرسپولیس در لس آنجلس/ خداحافظی ناخواسته کاپیتان استقلال با تیم ملی

امکان استقرار تسلیحات هسته‌ای در گرینلند از سوی آمریکا

بیانیه اخیر اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج‌فارس فاقد وجاهت و مشروعیت است

آمریکا کوبا را از فهرست «کشورهای حامی تروریسم» حذف می‌کند

شکست های سریالی آمریکا – آفتاب نو

گفت‌وگوی روسای جمهور آمریکا و مصر درباره توافق آتش‌بس در غزه

کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف می‌شود

27 اُمین سالروز منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس؛ تجدید پیمان برای دستیابی به چشم انداز ترسیمی

آیا چین در جنگ تجاری با آمریکا شکست می‌خورد؟

مقاصد جدید پرواز های اروپایی اعلام شد

گفتگوی بایدن و السیسی درباره توافق آتش بس در غزه

سوختن آرمان‌های طبقه متوسط آمریکایی در آتش

عراقچی: با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

توسعه روابط اقتصادی با روسیه با توجه به شرایط منطقه بسیار مهم است

ادعای سی‌بی‌اس: حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس به توافق رسیدند

حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس در غزه موافقت کردند

گفت‌و‌گو با حقوقدان آمریکایی که با امام در نوفل لوشاتو دیدار کرد؛ آیت الله خمینی نگران بازگشت شاه بود/کارتر تا آخرین لحظه از شاه حمایت کرد/ ناتو می‌خواست ورود کند/ بختیار در باغ نبود!

ادعای سی‌بی‌اس: حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس آتش‌بس به توافق رسیدند

ایلان ماسک تیک‌تاک را می‌خرد؟

فعالیت مرز مهران از سر گرفته شد

درخواست فعالان اقتصادی از دولت ؛ التیام زخم‌های تجارت

لاوروف: اعراب خواستار حضور ایران و روسیه در مذاکرات سوریه هستند

عراقچی: وزارت‌خارجه در مذاکرات آنچه که تصمیم نظام است را اجرایی می‌کند/ فضای پیرامون تصمیم گیری درباره FATF را دو قطبی نکنیم/ هنوز از دولت جدید آمریکا، حرفی درباره مذاکرات نشنیده‌ایم/ فرمول برجام همچنان معتبر است

نفوذ لابی‌های صهیونیستی در انگلیس و آمریکا

سالیوان: دوره برتری آمریکا به پایان رسیده

پشت پرده هم صدایی امارات و ترامپ؛ رونمایی از اهرم تازه آمریکا بیخ گوش عربستان/ اسرائیل قربانی جاه‌طلبی‌های واشنگتن خواهد شد؟

رسانه صهیونیستی: ارتش شروع به انجام مقدمات لازم برای عقب‌نشینی تدریجی از نوار غزه کرده است

ادعای سی بی اس: حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس در غزه موافقت کردند

واکاوی سیاست های حمایتی بخش صنعت/ جهت‌گیری های سیاست‌های کلان اقتصادی برای توسعه صنعتی چیست؟

واکاوی سیاست‌های حمایتی بخش صنعت/ جهت‌گیری‌های سیاست‌های کلان اقتصادی برای توسعه صنعتی چیست؟

با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردد

پشت پرده پاسخ منفی هرنان کرسپو به پیشنهاد پرسپولیس!

عراقچی: اروپا باید درباره نسل‌کشی در غزه توضیح دهد

اروپا باید درباره نسل‌کشی رژیم غاصب صهیونیستی در غزه توضیح دهد