ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آخرین وضعیت تأمین سوخت نیروگاه‌ها؛ چرا هنوز قطع برق داریم؟ اخبار ایران

آخرین وضعیت تأمین سوخت نیروگاه‌ها؛ چرا هنوز قطع برق داریم؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تسنیم /مصرف سوخت مایع نیروگاه‌ها حدود 70 درصد افزایش یافته و طی چهارماهه اخیر 50درصد تأمین سوخت مایع نیروگاه‌ها افزایش داشته است، اما سوخت تحویلی همچنان کافی نیست و قطعی‌های برق ادامه دارد.
مطابق آمار رسمی وزرات نیرو، نیروگاه‌های کشور در سال 1402 حدود 90 میلیارد مترمکعب سوخت معادل مصرف کردند که از این میزان، 74 میلیارد مترمکعب گاز طبیعی، 10 میلیارد لیتر گازوئیل، و 6 میلیارد لیتر مازوت بوده است، آمار و ارقام قابل توجهی که بیانگر وابستگی شدید نیروگاه ها به گاز طبیعی برای استمرار تولید برق است.
با توجه به رشد سالانه تولید و مصرف برق در کشور و افزایش 2.2 درصدی تولید برق نیروگاه‌ها در سال جاری، انتظار منطقی این بود که مصرف گاز نیروگاه‌ها نیز به همین میزان افزایش پیدا کند، اما بر خلاف این انتظار، میزان گاز تحویلی به نیروگاه‌ها با کاهش 7 درصدی (در مجموع 9 ماه نخست سال) مواجه شد که مشکلات فراوانی را برای نیروگاه های کشور ایجاد کرد.
ناصر اسکندری، سرپرست معاونت راهبری تولید شرکت برق حرارتی در این خصوص گفت: "نیروگاه های حرارتی کشور به صورت تجمعی بیش از 5 میلیارد مترمکعب گاز کمتری را برای نیروگاه‌ها امسال دریافت کرده اند، با وجودی که مجموعه پخش و پالایش کشور تلاش کردند بخشی از این کمبود را با تحویل سوخت مایع جبران می‌کنند، ولی مخازن نیروگاهی کامل پر نشده است."
عمده این کسری تحویل گاز به نیروگاه‌ها مربوط به نیمه نخست سال جاری است، در حالی که هر ساله در نیمه نخست سال با حداکثر گازرسانی به نیروگاه‌ها، ذخایر سوخت مایع آنها برای فصل سرد سال، پر می‌شد؛ اما در تابستان امسال، علاوه بر تحویل ناکافی سوخت مایع به نیروگاه‌ها، با کسری تأمین گاز، بخشی از ذخایر سوخت مایع نیروگاه‌ها در همان فصل گرم سال مصرف شد.
وقتی گاز طبیعی به‌میزان کافی به نیروگاه‌ها تحویل نگردد، به ناچار باید از سوخت مایع برای تولید برق استفاده کنند. بنابراین طبیعتا کاهش تحویل گاز طبیعی به نیروگاه‌ها، مصرف سوخت مایع را به ‌شدت افزایش داده و طبق آمار وزارت نیرو، مصرف سوخت مایع در نیروگاه‌ها نسبت به سال گذشته حدود 70 درصد افزایش یافته است.
همچنین طبق آمار اعلامی وزیر نفت، در چهار ماهه استقرار دولت چهاردهم بیش از 2.2 میلیارد لیتر سوخت مایع بیشتری نسبت به مدت مشابه پارسال به نیروگاه‌ها تحویل شده است که نشان از رشد حدود 50 درصدی تحویل سوخت مایع نیروگاهی نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
اما افزایش 50 درصدی تحویل سوخت مایع این کمبود را جبران نکرده است. با وجود تلاش‌های شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی کشور برای افزایش تحویل سوخت مایع بیشتر در پاییز، این اقدامات پاسخگوی نیاز فزاینده نیروگاه‌ها که در سایه کاهش 7 درصدی گاز تحویلی ایجاد شد، نبوده است. واقعیتی که سبب شد تا برداشت از ذخایر سوخت مایع نیروگاه افزایش یابد به طوری که ذخایر فعلی سوخت مایع نیروگاهها تقریبا به نصف میزان ذخایر در زمان مشابه سال قبل رسیده است.
این وضعیت در برخی مناطق به‌ویژه در شمال کشور، شدیدتر است، به طوری که مخازن سوخت برخی از نیروگاهها در منطقه شمال کشور خالی بوده و برخی واحدهای نیروگاهی (به میزان 8500 مگاوات ظرفیت نیروگاهی) به دلیل کمبود سوخت از مدار تولید خارج هستند. اتفاقی که سبب شده فشار زیادی به شبکه برق کشور وارد و تأمین پایدار برق با چالش‌های جدی مواجه شود.

ایرانیان جهان


در کنار همه این چالشها وزرات نیرو تلاش کرده است با ورود واحدهای جدید به مدار تولید و استفاده از نیروگاههای راندمان بالا با کمترین سوخت مصرفی بیشترین انرژی تولیدی تحویل شبکه برق کشور شود به طوری که راندمان میانگین نیروگاههای شبکه از ابتدای سال تاکنون از 39.32 درصد در سال گذشته به 39.52 افزایش یابد.

ایرانیان جهان


از سوی دیگر، تلاش شده تا کاهش گازرسانی به نیروگاه ها در نیمه اول سال که اثرات آن به علت موکول شدن بخشی از تعمیرات پالایشگاه‌ها و سکوهای گازی به مهر و آبان‌ماه، در دوماهه نخست پاییز هم ادامه داشت، در آذرماه جبران شود.
بررسی آمار شرکت ملی گاز ایران نشان می‌دهد در روزهای اخیر، گازرسانی به نیروگاه‌ها به 110 میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته است.

ایرانیان جهان


سعید توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در این خصوص گفت: "تحویل بیش از 110 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها در اوج مصرف بی‌سابقه است؛ این درحالی‌است که مقدار مصرف گاز بخش خانگی - تجاری در 26 آذر امسال معادل مصرف 8 اسفند پارسال بوده است."
بر این اساس می توان اینگونه نتیجه گرفت که ریشه اصلی چالش پیش آمده برای نیروگاه های کشور کاهش 7 درصدی تحویل گاز به واحدهای نیروگاهی از ابتدای سال جاری تاکنون است و با توجه به اینکه بیش از 80 درصد مصرف نیروگاه‌های کشور متکی به گاز طبیعی است، عملاً افزایش 50 درصدی تحویل سوخت مایع هم نتوانسته نیاز نیروگاه‌ها را پوشش دهد.
درحال حاضر نیروگاه‌ها برای تولید 45 تا 50 هزار مگاواتی برق مورد نیاز مصارف زمستانه، نیازمند تأمین 230 میلیون مترمکعب سوخت معادل هستند. با وجود افزایش گازرسانی به نیروگاه‌ها به 110 میلیون مترمکعب در روزهای اخیر، همچنان حدود 120 میلیون لیتر باید سوخت مایع در نیروگاه‌های کشور به مصرف برسد که افزایش 50درصدی سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها در 4 ماه گذشته، هنوز نتوانسته نیاز کامل تأمین سوخت معادل نیروگاه‌ها را برطرف کند.
بررسی‌های تسنیم نشان می‌دهد، درحال حاضر تأمین سوخت معادل نیروگاهی بین 200 تا 210 میلیون مترمکعب در روز است و همچنان حدود 20 تا 30 میلیون مترمکعب سوخت معادل کمتری برای نیروگاه‌ها به‌منظور تولید برق پایدار وجود دارد.
درچنین شرایطی، همراهی عموم مشترکان برق و گاز به ویژه مشترکان بخش خانگی و صرفه جویی آنها در حوزه انرژی بیش از پیش ضرورت پیدا کرده است، چرا که در صورت کاهش 10 درصدی مصرف گاز و برق در بخش خانگی امکان تحویل سوخت گاز بیشتر به نیروگاه ها و تأمین پایدار برق برای بخش های مختلف فراهم خواهد شد.
پویش ملی "دو درجه کمتر" نیز به همین منظور و برای عبور از شرایط فعلی کسری سوخت و ناترازی گاز طراحی شده و اگر هر ایرانی در محل زندگی و کار خود، دو درجه دمای محیط را کاهش دهد، قطعی‌های برق زودتر به پایان می‌رسد و در صورت سردتر شدن هوا با شروع زمستان نیز، نگرانی از بابت پایداری گازرسانی و برق‌رسانی نخواهیم داشت.
همچنین، محسن ذبیحی، معاون هماهنگی توزیع شرکت توانیر از احتمال برطرف شدن قطعی‌های برق خانگی و صنایع، تا دو هفته آینده، در صورت تأمین کامل سوخت معادل نیروگاهی خبر داد و گفت: " این برنامه (قطعی برنامه‌ریزی شده برق) تا پایان سال ادامه نخواهد داشت و با تحویل سوخت کافی و بعد از اینکه شرایط به روال عادی بازگردد که احتمالا طی 10 روز تا 2 هفته آینده این اتفاق خواهد افتاد، اجرای این برنامه متوقف خواهد شد."

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1301759/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترکیه از ترس ایران سیاست تهاجمی در پیش گرفت

فلزات خاکی کمیاب

پکن؛ آمیزه‌ ای از رازهای قدیمی و جاذبه‌ های نوین

عکس/ ابداع جدید چینی‌ها؛ سفر با سرعت 999 کیلومتر در ساعت

پایان بشار اسد و تحولات شام برای چین

سولانا چیست و چرا قیمت آن در بازار ارز دیجیتال اهمیت بالایی دارد؟

سینوپک: مصرف نفت چین تا سال 2027 به اوج می‌رسد

نروژ 4.48 میلیون دلار برای افغانستان کمک کرد

گفتگوی فراگیر راهی به سوی ثبات و امنیت در افغانستان است

جزئیات نفتکش های تحریمی ایران

آخرین موهبت جنگ اوکراین برای پیمانکاران آمریکایی قبل از رفتن بایدن

آمریکا جایزه 10 میلیون دلاری برای ارائه اطلاعات در مورد الجولانی را لغو کرد

اولین اظهارنظر ضدایرانی رئیس هیات اعزامی آمریکا به سوریه پس از دیدار با الجولانی

ترکیه از تحریم‌های آمریکا علیه بانک روسی معافیت گرفت

ما به بشار اسد توصیه های زیادی کردیم ام او نشنید | افشای پروژه بزرگ آمریکا و اسرائیل برای منطقه

نرخ ارز امروز 1 دی 1403 + جزئیات

ما به بشار اسد توصیه های زیادی کردیم اما او نشنید | افشای پروژه بزرگ آمریکا و اسرائیل برای منطقه

آمریکا: در تعامل با طالبان باید به حقوق بشر اولویت داده شود

سرمقاله آرمان ملی/ نشست قاهره و تحولات سوریه

ماله‌کشی روزنامه زنجیره‌ای روی گران‌سازی بی‌ضابطه خودرو

غم اپلیکیشن شاد

سرمقاله اعتماد/ امتناع سیاست‌گذاری

تصاویر کاملا مشخص از ناکامی گنبد آهنین و سرعت موشک یمنی

جزئیات جدید از انفجار پیجرها در لبنان

بازار طلای جهانی گرم شد

معاون اسبق وزارت اقتصاد: از ابتدا مشخص بود اعطای تسهیلات به بخش مسکن نشدنی است

در کمتر از 48 ساعت؛ اسرائیل حدود 300 حمله به سوریه کرد

انحلال الحشد الشعبی به معنای تضمین بازگشت گروه‌های تروریستی به عراق است

انتقال گسترده نیروها و تجهیزات نظامی آمریکا از عراق به سوریه

محمدی، عضو کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس: «کاهش مالیات تولید» در بودجه تولیدکنندگان را دلگرم می‌کند/ افزایش سقف معافیت مالیاتی، قدرت خرید کارگران را افزایش می دهد/ باید جلوی فرارهای مالیاتی دانه درشت‌ها را بگیریم

زنگ خطر رکود در صنعت به صدا درآمد

مقایسه وضعیت اشتغال زنان در ایران و جهان

وظیفه رئیس‌جمهوری حل مشکلات است نه بیان آن/تیم اقتصادی دولت کاملاً ناهماهنگ است

کمتر بودن آمار اشتغال زنان ایرانی حتی از زنان عربستانی؛ رتبه مشارکت اقتصادی زنان ایرانی 144 از 146 کشور جهان!

ورود بخش خصوصی به راه‌ اندازی دهکده لجستیک شیراز

کوچینگ، کلید رشد شخصیتی و اقتصادی بانوان در مسیر کسب‌وکار

زندگی در تعلیق 70 درصد ایرانی‌ها؛ فقط 16 درصد افراد یک جامعه آماری 12 هزارنفری به مهاجرت فکر نمی‌کنند

گذار سوریه پسا اسد به اقتصاد بازار آزاد؟/ دولت نجات سوریه به اقتصاد لیبرال باور دارد

بنگاه‌داری بانک‌ها؛ خیانت به تولید و بخش خصوص

ادامه درخشش آرش یوشیدا در کشتی ژاپن/ معرفی برترین‌های جام امپراتور در 9 وزن

دام ازدواج برای دختران جوان: باند قاچاق مواد مخدر متلاشی شد

دارایی‌های ایران در چین بلوکه می‌شود؟

میلگرد چینی در کف یک ماهه

طالبان: در روند کمک‌های بشردوستانه دخالتی نداریم

سیستان و بلوچستان در انتظار شرایط آخر الزمانی/ آبگیری سدهای افغانستان چه بلایی بر سر جنوب شرق ایران آورده است؟

لحظه فوران وحشتناک کوه سنت هلن در آمریکا + فیلم

درخواست مهم الجولانی از جو بایدن

هرکس به آمریکا اعتماد کند قطعا سقوط خواهد کرد

چین خواستار تعطیلی زندان گوانتانامو شد

موافقت بایدن با تخصیص کمک نظامی 571 میلیون دلاری به تایوان