ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تعلل ایران از «جاده توسعه عراق» عراق

تعلل ایران از «جاده توسعه عراق»
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، با توجه به اهمیت اتصالات منطقه‌ای و بین‌المللی و ضرورت توجه به ساخت بنادر، راه‌آهن و جاده و توسعه زیرساخت‌های لجستیک، کریدور‌های بسیاری در منطقه جنوب‌غرب آسیا شکل‌گرفته‌اند که برخی از آنها عملا ایران را دور می‌زنند. به این‌ترتیب با توجه به توسعه نیافتگی زیرساخت‌های ایران و همچنین نبود تعامل سازنده با جهان، ایران در رقابت در عرصه ترانزیتی دنیا در حال عقب‌ماندن است.
هم زمان سایر کشور‌های منطقه نیز به‌دنبال آن هستند تا سهم و اثرگذاری خود را در شکل‌گیری محور‌های مواصلاتی تجاری، پررنگ کنند. در این میان پروژه «جاده توسعه عراق» نیز با هدف تبدیل عراق به کریدور مهم تجاری طراحی شده‌است. اجرای این پروژه نگرانی‌ها درباره کاهش سهم ایران در ترانزیت منطقه‌ای را پررنگ می‌کند. گزارش اخیر اتاق بازرگانی ایران درباره جهت گیری عراق در حوزه کریدور‌ها جالب‌توجه است.
ترانزیت نقش مهمی در شکل‌گیری روابط بین‌المللی دارد. توجه به این نکته ضروری به‌نظر می‌رسد که ایجاد همکاری‌های چندجانبه میان کشور‌های منطقه و سازمان‌های بین‌المللی می‌تواند ثبات کریدور‌های استراتژیک را تقویت کند و به فرصتی برای توسعه کشور‌ها منجر شود. بااین وجود سال‌ها تحریم و کاهش نقش ایران در معادلات تجاری و اقتصادی دنیا، مانع آن شده که ایران سهمی درخور از فرصت‌های ترانزیتی منطقه، در اختیار بگیرد. این تحریم‌ها به اقتصاد ایران آسیب زیادی وارد‌کرده و توانایی ما را در اجرای پروژه‌های بزرگ ترانزیتی محدود کرده‌است.
به‌علاوه آنکه صاحبان سرمایه‌های بزرگ نیز تحت‌تاثیر همین شرایط تحریمی، حضور خود را در کشور ما کمرنگ کرده‌اند، به این ترتیب ایران نتوانسته پروژه‌های زیرساختی مربوط به کریدور‌ها را به موقع و باکیفیت اجرایی کند و از این رقابت جا مانده‌است.
جاده توسعه عراق از آرزو تا واقعیت پروژه «جاده توسعه عراق» یک طرح زیرساختی بلندپروازانه است که با هدف تبدیل عراق به یک کریدور تجاری مهم بین آسیا و اروپا طراحی‌شده و شامل احداث شبکه‌ای از خطوط ریلی پرسرعت و بزرگراه‌هاست که بندر بزرگ فاو را به مرز ترکیه و سپس به اروپا متصل می‌کند. به گزارش مرکز پژوهش‌های اتاق ایران از اهداف کلیدی این طرح می‌توان به تسهیل تجارت، تنوع بخشی اقتصادی، افزایش درآمد ملی و تقویت اتصال منطقه‌ای اشاره کرد، با این‌حال اجرای آن با چالش‌هایی همچون تامین مالی 17‌میلیارد دلاری، مدیریت پیچیدگی‌های سیاسی و تضمین امنیت در عراق مواجه است. موفقیت این طرح می‌تواند نقش عراق را در تجارت‌جهانی تقویت کند.
پروژه جاده توسعه عراق، هم ایده‌ای قدیمی است و هم رویکردی جدید؛ اراده دولت عراق برای پیشبرد این پروژه، منابع مالی قابل توجه این کشور، حمایت‌های ترکیه از طرح و همچنین تمایل بخش مهمی از مردم عراق به اجرای چنین پروژه‌های بزرگی می‌توانند عواملی باشند که به تحقق آن کمک می‌کنند. بااین‌حال، این طرح حتی در صورت اجرا با چالش‌های جدی ازجمله مساله سوددهی مواجه خواهد بود.
یکی از مهم‌ترین چالش‌های این پروژه، جایگاه مبهم کریدور جاده توسعه عراق در ابتکار کمربند و راه چین است. برخی تحلیلگران عراقی همواره بر نقش کلیدی عراق در این ابتکار تاکید‌کرده و «جاده توسعه» را به‌عنوان حلقه‌ای مهم در این طرح معرفی کرده‌اند، اما در واقعیت، کریدور‌ها در چارچوب ابتکار کمربند و راه چین اهمیت چندانی ندارند. درواقع، منطق اصلی این طرح، پیشبرد توسعه زیرساختی در عراق و ایجاد پیوند اقتصادی و لجستیکی با ترکیه است. اجرای این طرح می‌تواند سرمایه سیاسی و اجتماعی دولت عراق را افزایش دهد؛ سرمایه‌ای که این کشور، پس از سال‌ها جنگ، ناامنی و ضعف حکمرانی، به شدت به آن نیاز دارد.

ایرانیان جهان

بر اساس مباحث مطرح‌شده، اراده دولت عراق برای پیشبرد این پروژه، منابع مالی قابل توجه این کشور، حمایت‌های ترکیه از طرح و همچنین تمایل بخش مهمی از مردم عراق به اجرای چنین پروژه‌های بزرگی می‌توانند عواملی باشند که به تحقق آن کمک کنند، با این‌حال این طرح حتی در صورت اجرا با چالش‌های جدی ازجمله مساله سوددهی مواجه خواهد بود. همان‌طور که اشاره شد، بیش از 90‌درصد تجارت‌جهانی از طریق دریا‌ها انجام می‌شود. از 10‌درصد باقی‌مانده که از مسیر‌های خشکی انجام می‌گیرد، حدود 7‌درصد آن تجارت درون منطقه‌ای است. بخش عمده این تجارت نیز بین اقتصاد‌های بزرگ اروپایی و آمریکای‌شمالی انجام می‌شود.
تحریم؛ مهم‌ترین مانع توسعه ترانزیتی ایران پروژه جاده توسعه عراق، از دیدگاه مقامات ایرانی، فرصت‌ها و چالش‌هایی را به‌دنبال دارد. در‌درجه نخست آنکه این پروژه می‌تواند با اتصال راه‌آهن شلمچه – بصره، سهم ایران را در شبکه حمل‌ونقل منطقه‌ای تقویت کند و فرصت‌هایی را برای افزایش ترانزیت کالا ایجاد کند. هرچند برخی نگرانی‌ها درباره کاهش سهم ایران در ترانزیت منطقه‌ای وجود دارد.
مقامات ایرانی تاکید دارند که توسعه زیرساخت‌های داخلی ازجمله خطوط ریلی، بنادر و جاده ها، برای افزایش رقابت‌پذیری کشور ضروری است. همچنین آنها بر لزوم همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی برای بهره برداری از این پروژه، تقویت روابط با کشور‌های همسایه به‌ویژه ترکیه و مشارکت بخش خصوصی،
تاکید می‌کنند. از سوی دیگر امنیت و ثبات منطقه‌ای و تاثیر این پروژه بر کریدور‌های موجود مانند کریدور شمال – جنوب از دیگر اولویت‌های ایران است. در حوزه عملیاتی، ایران درخواست مشارکت شرکت‌های ایرانی در این پروژه را هم مطرح کرده‌است. البته باید تاکید کرد؛ عراق سازوکاری چهارجانبه با مشارکت قطر، امارات و ترکیه برای پیشبرد اجرای این طرح تدوین کرده‌است.
در همین حال باید خاطرنشان کرد؛ چالشی که در مسیر مشارکت ایران وجود دارد، تحریم‌های ایالات‌متحده است که هرگونه فعالیت شرکت‌های ایرانی در خارج از کشور را با پیچیدگی‌های متعددی روبه‌رو می‌کند و مزیت نسبی شرکت‌های ایرانی در قیاس با رقبای خارجی را برای دولت عراق، کمرنگ می‌کند.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1325169/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستور عجیب طالبان / پیوند اعضای بدن در افغانستان ممنوع شد

راز بزرگ گرینلند؛ ترامپ چه در سر دارد؟

قوی‌ترین و ضعیف‌ترین پاسپورت‌ها در 2025

مثلث ترسناک ام‌اس‌ان دوباره در بارسا زنده شد!

قطر به‌جای وعده‌های اسرائیل، از آمریکا ضمانت می‌خواهد

از وابستگی تا استقلال در سیاست خارجی

انحلال حشدالشعبی غیرممکن است/ مقاومت عراق نقشه صهیونیست‌‌ها را خنثی می‌کند

تقویت روابط دوجانبه تهران - بغداد در حوزه انرژی

آغاز پروازهای مستقیم به اروپا از این تاریخ

هشدار بغداد درباره حضور داعش در شرق سوریه و غرب عراق

عظمت و تاریخ پرشکوه؛ بارسلونا جام شماره 100 را بالای سر برد

حمله خطرناک مرد شرور به یک مدرسه

ترودو: لفاظی‌های ترامپ را جدی بگیرید!

هشدار فرماندار کالیفرنیا درباره تداوم آتش‌سوزی‌های این ایالت

آتش سوزی‌های آمریکا چقدر خسارت می‌زنند؟

تکذیب درخواست ادغام الحشد الشعبی در وزارت دفاع عراق

محسن تنابنده از روز‌های پایانی تصویربرداری سریال پایتخت 7 خبر داد

گلزنی گزینه مشترک استقلال و پرسپولیس در اروپا

نگرانی اتحادیه اروپا از احتمال لغو تحریم‌های روسیه توسط ترامپ

انجماد بسته حمایت از صنایع در کمیسیون اقتصادی دولت

برگزاری المپیک تابستانی آمریکا در هاله ای از ابهام

کدام کشور بیشترین گورهای دسته جمعی را دارد؟| کشف بیش از 200 گور جمعی

افزایش فعالیت عناصر داعش در عراق

چین بزرگ‌ترین کارخانه فرآوری آلومینا در گینه را احداث می‌کند

ربات‌های انسان‌نما در خدمت دولت چین برای مراقبت از سالمندان

طالبان مقابل ایران عقب نشینی کرد

نشانه‌هایی از تغییر در سیاست‌های بازدارندگی ایران پس از روی کار آمدن ترامپ/ تحلیل یک گزارش اطلاعاتی: ایران آماده پذیرایی از رئیس‌جمهور جدید آمریکا است!

کاهش عرضه نفت عربستان به چین در 2ماه ابتدایی 2025

دعوای کارشناسان دولت بر سر یک ایده غیرعملی/ ارسال پیام به آمریکا به بهانه یک آتش سوزی!

پیشنهاد سفیر ژاپن برای خواهر خواندگی بین مشهد و یکی از شهرهای ژاپن

هشدار جدی کمیسیون اروپا به «ایلان ماسک»

ایران همسایه اتحادیه اروپا می شود؟

اختلاف طالبان و پاکستان بالا می‌گیرد؟

زور، تهدید و فروش اجباری؛ سرزمین‌هایی که آمریکا به زور تصاحب کرد

مقام ارشد سپاه: 10 سال است درگیر جنگ شناختی با نفوذ اطلاعاتی هستیم/ آمریکا ادعای زیادی درباره پیشرفت دارد، اما با کوچک‌ترین بلا نتوانستند مقابله کنند

پیش‌بینی ترسناک فرماندار کالیفرنیا از آتش‌سوزی‌ مهیب آمریکا

آخرین خبر از آتش سوزی لس‌آنجلس/ ایرانیان مقیم در آمریکا در معرض خطر

معاون ترامپ زمان توافق آتش‌بس در غزه را اعلام کرد

آتش‌سوزی لس‌آنجلس می‌تواند بدترین فاجعه تاریخ آمریکا شود

پیدا و پنهان روابط ایران و عراق؛ از جنگ تحمیلی تا رویارویی با داعش/ چگونه آمریکا معادلات بغداد را به نفع ایران تغییر داد؟

ادغام حشد شعبی در وزارت دفاع تکذیب شد

گذرگاه جدید داعش بین عراق و سوریه

تعلل ایران از «جاده توسعه عراق»

راه «رشد» از پتروشیمی

ظرفیت پر «ظرفیت‌های خالی»

مسلمانان چه زمانی در اروپا به اکثریت می‌رسند؟

کاهش تحریم‌های سوریه در دستور کار این کشور اروپایی

واکنش عجیب دبیر ستاد امر به معروف قم به آتش‌سوزی لس‌آنجلس

سرگردانی 25 میلیون بشکه نفت ایران در انبارهای چین

کانادا، آمریکا را به قطع عرضه برق و انرژی تهدید کرد