بزرگنمايي:
ایرانیان جهان -

به گزارش میمتالز، بررسی آمار منتشرشده توسط اداره آمار چین نشان میدهد که میزان فعالیتهای تولیدی چین در ماه مارس با سریعترین سرعت در یک سال گذشته افزایش یافت و سفارشهای جدید تولید را تقویت کرد و به اقتصاد شماره 2 جهان در مواجهه با تشدید جنگ تجاری ایالات متحده، قدری مهلت داد. آمار و ارقام منتشرشده در ماه مارس به مقامات اطمینان میدهد که حمایت مالی اخیر اقتصاد 18 تریلیون دلاری را تقویت میکند که از پیش خرید مشتریان خارجی که در انتظار محدودیتهای تجاری بیشتر ایالات متحده هستند، سود بیشتری میبرد.
با این حال، انتظار میرود که این تسهیلات کوتاهمدت باشد؛ چراکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، قرار است تعرفههای جدید «متقابل» را برای مقابله با عدمتعادل تجاری اعمال و عوارض بیشتری بر کالاهای چینی اضافه کند. ترامپ از زمان بازگشت به کاخ سفید در ماه ژانویه، تعرفه 20 درصدی را بر تمامی کالاهای وارداتی چین اعمال و پکن را متهم کرده است که برای مهار جریان مواد شیمیایی مورد استفاده برای ساخت داروی فنتانیل به ایالات متحده اقدامات کافی انجام نمیدهد. عقبگرد اقتصاد چین از فاز انقباضی براساس گزارش اداره ملی آمار (NBS)، شاخص رسمی مدیران خرید (PMI) در ماه مارس از 50.2 در ماه قبل به 50.5 رسید که بالاترین میزان از مارس 2024 و مطابق با پیشبینی تحلیلگران در نظرسنجی رویترز است. همچنین PMI غیرتولیدی که شامل خدمات و ساختوساز میشود، از 50.4 به 50.8 افزایش یافت. هزینههای زیرساختی دوباره افزایش یافته و صادرات تاکنون در برابر تعرفههای ایالات متحده انعطافپذیر بوده است، اما بررسیها همچنان با رشد کندتر تولید ناخالص داخلی در سهماه اول در بحبوحه ضعف در بخش خدمات مطابقت دارد. چین هدف اقتصادی خود را برای سالجاری بدون تغییر در «حدود 5 درصد» نگه داشته است؛ بهرغم تهدیدهای تعرفهای ترامپ که میتواند زمان را برای بهبود عمده صادرات از زمان پایان همهگیری کووید-19 در اواخر سال 2022 به دنبال داشته باشد.
بررسی بازار جهانی نشان میدهد که شاخص برنت در روز جمعه چهارم آوریل به کمتر از 69 دلار به ازای هر بشکه و به پایینترین سطح خود از دسامبر 2021 رسید. این کاهش قیمت تحتتاثیر ادامه فشار ناشی از افزایش اوپک پلاس و نگرانیهای تجاری جهانی رقم خورده است. هشت تولیدکننده کلیدی اوپک پلاس توافق کردند که تولید خود را تا 411 هزار بشکه در روز در ماه آینده افزایش دهند که بسیار بالاتر از حد انتظار 140 هزار بشکه و سریعتر از برنامههای انجامشده است. این گروه این افزایش را «معادل سه افزایش ماهانه» نامید و اشاره کرد که ممکن است افزایشها را براساس شرایط بازار متوقف یا معکوس کند. این در شرایطی است که آشفتگی بازار گستردهتر ناشی از تعرفههای بالاتر از حد انتظار ایالات متحده اعلامشده در روز چهارشنبه که باعث اقدامات متقابل از سوی اقتصادهای بزرگ شد، رخ میدهد. در حالی که واردات انرژی بی تاثیر باقی میماند، ترس از جنگ تجاری جهانی میتواند رشد اقتصادی و تقاضای سوخت را کاهش دهد. نفت در مسیر کاهش نزدیک به 6 درصدی قرار دارد.
عقبنشینی مس در بازار جهانی معاملات آتی مس در روز جمعه چهارم ماه آوریل نشان میدهد که قیمت فلز سرخ به حدود 4.75 دلار به ازای هر پوند کاهش یافت و در مسیر زیان هفتگی 7 درصدی قرار گرفت، چراکه تعرفههای گسترده دونالد ترامپ و انتظار تلافیجویانه شرکای تجاری کلیدی، نگرانیهای رکود جهانی را تشدید کرد. ترامپ تعرفه پایه 10 درصدی را بر تمام واردات و عوارض بیشتری را بر اقتصادهای مصرفکننده مس مانند چین (54 درصد)، اتحادیه اروپا (20 درصد)، ژاپن (24 درصد) و هند (27 درصد) اعمال کرد. قیمت مس همچنین پس از تایید کاخسفید مبنی بر اینکه تعرفههای جدید ترامپ برای مس، طلا، انرژی و برخی مواد معدنی غیرقابل دسترس در ایالات متحده اعمال نمیشود، با فشار بیشتری مواجه شد. این فلز در اواخر ماه مارس به دلیل گمانه زنیها مبنی بر اینکه ترامپ ممکن است طی چند هفته تعرفههای ویژه بر مس را اعمال کند، به بالاترین حد خود رسید، اما قیمتها از آن زمان عقبنشینی کردند؛ چراکه این نگرانیها هنوز محقق نشدهاند.
قیمت سنگ آهن با عیار 62 درصد در بازار جهانی به دلیل افزایش تقاضا از سوی فولادسازان چینی، بهرغم نگرانیها از تعرفههای آتی ایالات متحده، به بیش از 102 دلار به ازای هر تن افزایش یافت. تولید شمش فولاد، شاخص اصلی مصرف سنگ آهن، در ماه مارس به رشد خود ادامه داد و تقاضا را افزایش داد. علاوه بر این، فعالیت کارخانهای چین با پشتیبانی از صادرات قوی، با سریعترین سرعت خود در چهارماه گذشته رشد کرد. با این حال، چالشها همچنان ادامه دارد و قیمت مسکن در 100شهر بیشتر کاهش یافت که نشان دهنده ضعف مداوم در بخش املاک چین است. با تشدید تنشهای تجاری و تعرفهها بر تقاضای جهانی، قیمت آلومینیوم نیز به کمتر از 2470 دلار به ازای هر تن رسید که پایینترین رقم در هفتماه گذشته به حساب میآید.
ترامپ از «تعرفههای متقابل» گسترده، تعیین تعرفه پایه 10 درصدی بر واردات و اعمال عوارض شدید بر اقتصادهای بزرگ، از جمله چین (54 درصد) خبر داد. ایالات متحده همچنین شروع به اعمال تعرفه 25 درصدی بر خودروهای وارداتی کرد که بر اختلالات تجارت افزود. پیش از این، تعرفه 25 درصدی ترامپ بر فولاد و آلومینیوم از کانادا، مکزیک و اتحادیه اروپا در کنار تعرفه 200 درصدی بر آلومینیوم روسیه از 12مارس اجرایی شده بود. در همین حال، کانادا واردات آلومینیوم و فولاد روسیه را ممنوع کرد. افزایش حمایت گرایی به عدماطمینان دامن زده و قیمت آلومینیوم را کاهش داده است. در همان زمان، با افزایش ظرفیت تولید آلومینا در گینه، استرالیا و چین، تولید در حال افزایش است و تولید آلومینیوم چین در سال 2024 به رکورد 44 میلیون تن رسید.
منبع: دنیای اقتصاد
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1394349/