ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دیپلماسی قایق‌های توپ‌دار/ برای ترامپ صلح از مسیر جنگ می‌گذرد! ایالات متحده آمریکا

دیپلماسی قایق‌های توپ‌دار/ برای ترامپ صلح از مسیر جنگ می‌گذرد!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - ، محمد بیات : در آخرین روزهای زمستان 2025 دولت ترامپ تصمیم گرفت تا برخلاف شعارهای انتخاباتی خود حمله هوایی گسترده به اهداف نظامی در یمن را آغاز کند. دولت ترامپ برخلاف دموکرات‌ها تهدید مقاومت یمن را یک اولویت استراتژیک تعریف کرده و به دنبال قطع دستان ایران در دریای سرخ است. در دوران جدید ترامپ اختیارات جدیدی برای افزایش سرعت عملکرد نیروهای نظامی به فرماندهی سنتکام تفویض کرده و تعداد ناوهای هواپیمابر (مانند ناوهواپیمابر هری ترومن) را در محدوده دریای سرخ افزایش داده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مایکل نایتز کارشناس ارشد انستیتو واشنگتن معتقد است در دور جدید حملات آمریکا به یمن اهداف راهبردی مانند شخصیت‌های ارشد نظامی و مستشاران میانه رده در بانک اهداف قرار دارند. همچنین اهدافی همچون تاسیسات زیر زمینی تولید و نگهداری از سلاح، رادارهای متحرک، سامانه‌های پدافندی و غیره مورد حمله نیروی هوایی آمریکا قرار گرفتند. مایک والتز مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا اخیرا مدعی شده بود که 60 درصد از توان آفندی مقاومت یمن در جریان حملات سنتکام از بین رفته و این گروه (انصارالله) در وضعیت سختی قرار گرفته است! این ادعا در حالی مطرح می‌شود که نیروهای مقاومت یمن همچنان سرزمین‌های اشغالی را هدف قرار داده و ناوهای هواپیمابر آمریکا را در بانک اهداف خود قرار دادند! 
مهم‌ترین پیام حمله آمریکا به یمن نشان دادن اراده ساکنان جدید کاخ سفید برای استفاده از ابزار تسلیحاتی برای پیشبرد منافع واشنگتن در نقاط مختلف جهان است. در نگاه دولتمردان آمریکایی مانند روبیو یا والیتز محور چین، روسیه، ایران و کره شمالی تهدید جدی علیه منافع غرب است که می‌تواند در بلندمدت از طریق سازمان‌هایی همچون بریکس یا تشکیل ائتلاف‌های نظامی ساختار قدرت جهانی را تغییر دهند. چنین جهان‌بینی سبب می‌شود تا تمام بازیگران تجدیدنظر طلب در نظام بین‌الملل به عنوان تهدید جدی علیه موقعیت هژمونیک آمریکا و متحدان غربی آن نگریسته شوند.
شاید در چنین شرایطی برای مقابله موثر با واشنگتن لازم باشد تا قدرت‌های یاد شده اقدام به تعمیق روابط راهبردی کرده و جلوی تغییر موازنه در محدوده دریای سرخ را بگیرند. اگر آمریکا بر امور باب المندب مسلط شود دیگر کشتی‌های چینی نمی‌توانند با امنیت به سمت بازارهای اروپایی و آفریقایی حرکت کنند. همچنین تسلط آمریکا در منطقه «هارتلند» امکان توسعه عمق نفوذ روسیه در آب‌های گرم را محدود کرده و این کشور را از قدرت جهانی به بازیگر منطقه‌ای تبدیل کند.
مهم‌ترین ضربه نیروهای یمنی به آمریکا و رژیم صهیونیستی در قطع مسیر کشتی‌رانی در محدوده دریای سرخ قابل شناسایی است. از سال 2023 که صنعا کارزار دریایی حمایت از غزه را آغاز کرد بیش از 2 هزار حمله و عملیات در شمال اقیانوس هند انجام داده است. این اقدام موثر نظامی نه تنها هزینه بیمه کشتی‌ها تجاری را افزایش داد بلکه سبب شد تا پس از گذشت قرن‌ها شرکت‌های بزرگی مانند «مرسک» یا «ام اس سی» دماغه امیدنیک را به عنوان مسیر اتصال آسیا به اروپا انتخاب کنند.
این مسیر طولانی سبب شد تا هزینه هر بشکه نفت در بازارهای اروپا 2 دلار افزایش پیدا کند. همچنین میزان درآمد مصری‌ها از کانال سوئز تا 50 درصد کاهش یافت. نکته جالب توجه آن است که در جریان این کارزار دریایی عبور و مرور کشتی‌های چینی- روسی با کم‌ترین چالش روبه رو شده است. به عنوان مثال در سال 2023 الی 2025 میزان صادرات نفت روسیه به هند از مسیر دریایی تغییر نکرده است. همین موضوع سبب شده است تا برخی کارشناسان پکن نه تهران را عامل اصلی تشدید تنش در شمال اقیانوس هند معرفی کنند.
استعمارگران غربی از 400 سال گذشته تاکنون تمام موفقیت‌های خود را مدیون توسعه تجارت آزاد نبودند بلکه بخش عمده‌ای از توسعه عمق نفوذ قدرت‌های غربی وابسته به ابزارهای فشار همچون محاصره، تحریم، ترور، ترویج بیماری واگیر، نسل‌کشی و غیره بوده است. دیپلماسی «قایق‌های توپ دار» به مدلی از سیاست ورزی گفته می‌شود که در آن یک بازیگر سعی می‌کند از طریق تهدید و ارعاب حداکثری طرف مقابل را مغلوب و تسلیم خواسته‌های خود کند. «ترامپیسم» نیز از این قاعده مستثنی نبوده و این تاجر آمریکایی بارها سعی کرده با استفاده از این ابزار ایران، ونزوئلا یا سوریه را تسلیم اراده خود کند. در دنیای امروز نه قایق‌های توپدار بلکه این وزارت خزانه داری آمریکا است که سعی دارد تا کشورهای مستقل جهان را به زانو درآورده و هژمونی این کشور را در سراسر جهان گسترش دهد.
آینده حملات نظامی دولت ترامپ به اهداف مرتبط با انصارالله را می‌توان از منظر تأثیر بر توازن ژئوپلیتیکی در منطقه خلیج فارس و پیامدهای انسانی-امنیتی آن تحلیل کرد. این حملات در راستای کاهش نفوذ ایران و تقویت مواضع ایالات متحده و پادشاهی سعودی در یمن قلمداد می‌شوند. اقداماتی مانند حملات پهپادی و حملات هوایی سنگین، اگرچه ممکن است توانایی مقاومت یمن را برای تهاجمات نظامی محدود کنند، اما به احتمال زیاد باعث ادامه افزایش تنش‌ها میان ایران و بازیگران منطقه‌ای خواهند شد. به طور خاص اقدامات نظامی دولت ترامپ که پیش از این در سال‌های قبل اجرایی شده‌اند، توانسته‌اند تلفات‌های قابل توجهی بر انصارالله تحمیل کنند.
نکته جالب توجه آن است این دست اقدامات به جای کاهش سطح ناآرامی‌ها، می‌تواند باعث عمیق‌تر شدن بحران انسانی در یمن شود. چنین مسیری مزیت بلندمدتی نخواهد داشت مگر آنکه به یک استراتژی جامع مبتنی بر حل سیاسی منتهی گردد که در آن منافع تمام بازیگران مورد توجه قرار بگیرد.
یکی از احتمالات کلیدی در آینده نزدیک واکنش‌های متقابل انصارالله می‌باشد که ممکن است شامل افزایش حملات پهپادی و موشکی به اهداف حیاتی عربستان سعودی (به‌ویژه انصارالله) و کشورهای هم‌پیمان آمریکا باشد. این امر می‌تواند تنش را به حوزه جغرافیای گسترده‌تری گسترش دهد و احتمالاً امنیت انرژی و اقتصاد بین‌المللی را تحت تأثیر قرار دهد.
با توجه به پیچیدگی‌های نظامی انصارالله، از جمله استفاده از فناوری پهپادی و روش‌های جنگ نامتقارن، هرگونه برخورد نظامی آینده باید با دقت بسیار انجام شود، در غیر این صورت، ایالات متحده و هم‌پیمانانش درگیر یک بحران طولانی‌مدت و فرسایشی خواهند شد. به‌طور کلی آینده برخورد نظامی بستگی به نحوه ایجاد تعادل میان منافع کوتاه‌مدت نظامی و اهداف بلندمدت سیاسی و بشردوستانه در منطقه دارد و یانکی‌ها باید این موضوع را اولویت خود قرار دهند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1396032/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست نخست‌وزیر ژاپن از ترامپ برای تجدیدنظر در سیاست‌های تعرفه‌ای

فصل خوبی نداشتیم اما مقابل بارسا جبران می‌کنیم

الکساندر دوگین: تمایل اروپا برای جنگ با روسیه «حرکتی خودکشی‌گونه» است

اوپتا: بارسا قهرمان اروپا، حذف رئال در یک‌چهارم

مسکو: نشست ایران، روسیه و چین فردا برگزار می‌شود

«ترامپ» چین را با تعرفه 50 درصدی تهدید کرد

دوشنبه سیاه بورس‌های دنیا با سقوط تا 10 درصد + تصاویر

آیا جزیره نفرین شده، همیشه محافظ بمب‌افکن‌های آمریکایی خواهد بود؟

بازارهای خونین با سیاست ترامپ/ سرنوشت بورس ایران چه خواهد شد؟

کاخ سفید: تعلیق 90 روزه تعرفه‌ها خبر جعلی است

واکنش پزشکیان به احتمال مذاکره: آمریکا ثابت کند که به دنبال مذاکره است/ اگر کسی برای حل ناترازی برنامه دارد می‌پذیریم

در تهران و واشنگتن انگیزه لازم برای آغاز مذاکرات وجود دارد

مجری نزدیک به ترامپ: درگیری با ایران خودکشی است

بمب در دستان بکام: دی‌بروینه هم‌بازی مسی می‌شود

ترامپ چین را با تعرفه 50 درصدی تهدید کرد

ترامپ در حال بررسی تعلیق 90 روزه تعرفه‌ها برای همه کشور‌ها به جز چین

زنده سوزی خبرنگار فلسطینی به دست صهیونیست‌ها چه معنایی دارد؟

جنگ با ایران به معنای مرگ هزاران آمریکایی است | این  جنگ یک خودکشی برای آمریکاست

شرارت‌های احتمالی دشمن و ظرفیت‌های پاسخگویی به آن

مدافعان جنگ

نوروز 1404؛ هتل‌‏ها خالی، چادرها پُر

فعال اصلاح طلب: مقاله تند کیهان به معنای نگرانی از نزدیکی توافق است

نگرانی اسرائیل از حضور نظامی مصر در صحرای سینا

وزیر اسرائیلی: یک دانه گندم هم وارد غزه نخواهد شد

ژاپن برای گفت‌وگو با ترامپ درباره تعرفه‌ها اعلام آمادگی کرد

افشاگری واشنگتن‌پست: اسرائیل به‌طور هدفمند خانه‌ها و مزارع مرزی غزه را تخریب کرده‌است

تهدید عجیب ترامپ علیه چین؛ تعرفه 50 درصدی!

کاخ سفید تعلیق 90 روزه تعرفه‌ها را تکذیب کرد

شنیده شدن صدای انفجار در اطراف دمشق

وکلای شهردار برکنار شده استانبول دادخواستی علیه دستگیری او صادر کردند

حزب‌الله عراق: گزارش رویترز درباره موافقت با خلع سلاح‌مان کذب است

یمن از دو عملیات نظامی علیه اسرائیل و آمریکا خبر داد

ساز مخالف انواع سکه با کاهش قیمت طلا؛ دلار در کانال 105 هزارتومان ماند

بچه‌‌ای که از الان کدنویسی بلد باشه، آینده‌ش تضمینه!

میانگین مصرف روزانه بنزین کشور از مرز 130 میلیون لیتر گذشت

ادعای مهم رویترز در مورد گروه های شبه نظامی عراقی!

بهترین راه شکست تحریم‌ها استفاده از ظرفیت‌های بومی و محلی کشورمان است

معاون استاندار قزوین از شرکت یاتاقان بوش بازدید کرد

جهش اونس و تنش‌های سیاسی عامل اصلی نوسانات ارز و طلا

بازدید سرپرست معاونت اقتصادی استانداری قزوین از شرکت دنا بهریز آلومینیوم

خریداران خودرو وارداتی این خبر را از دست ندهند/ تعرفه واردات خودرو‌های هیبریدی و برقی تعیین شد

زمستان هسته‌ای در انتظار اقتصاد آمریکا با تعرفه‌های ترامپ

معاون استاندار از شرکت شوفاژ کار تاکستان بازدید کرد

در دیدار فعالان اقتصادی خراسان با معاون رئیس جمهور چه گذشت؟

سنندج چشم به تقویم دوخت؛ مطالبه روزی به نام شهر در تقویم ملی

8 دستگاه ماینر غیر مجاز از واحد تولیدی شهر سمنان کشف شد

تسهیل امور سرمایه گذاران هدف‌گذاری سال جدید در خراسان شمالی است

بازدید معاون استاندار قزوین از صنایع ریخته گری

بازدید سرپرست معاونت اقتصادی استانداری از اراضی منطقه ویژه اقتصادی تاکستان

تبرئه ولی‌الله سیف و احمد عراقچی پس از 7 سال/ پایان جنجال ارزی در سازمان تعزیرات