ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فرصت‌سازی با سیاست خارجی متوازن ایالات متحده آمریکا

فرصت‌سازی با سیاست خارجی متوازن
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در مدت کوتاهی بعد از ورود دوباره ترامپ به کاخ سفید و شروع ریاست‌جمهوری، صدور یادداشت‌‌های اجرایی و اقدامات پس از آن نشان داد که آمریکا فعالانه سعی دارد دسترسی ایران را به صادرات نفت و دسترسی به پول حاصل از آن محدود کند.
در نتیجه بسیار مهم است که تحلیل درستی از سیاست دوگانه ترامپ داشته باشیم.
بعضی به‌اشتباه فکر می‌کنند که سیاست‌های آمریکا کاملا متاثر یا به عبارت دیگر تابع فشارهای لابی‌های یهودی‌ها و با پشتیبانی رژیم اسرائیل است.
لذا دلیل اصرار آمریکا بر مذاکره، رفع خطر از سیاست‌های جمهوری اسلامی برای حیات اسرائیل است. این برداشت کاملی نیست. به نظر من، دلیل مهم اصرار آمریکا بر پای میز مذاکره آوردن جمهوری اسلامی ایران را باید در قاب یک چارچوب بزرگ‌تر نیز دید و آن هم سیاست آمریکا در مواجهه با چین نه در منطقه بلکه در سطح بین‌المللی است. آمریکا سعی می‌کند به روسیه نزدیک شود، به شکلی که شگفتی بسیاری از تحلیلگران را برانگیخته است. این نشان‌دهنده چیزی نیست جز اصرار آمریکا بر تنگ‌تر کردن حلقه محاصره چین، آن هم به طور تهاجمی. دلیل این امر آن است که آمریکا از ناحیه چین در عرصه‌های مختلف ازجمله تولید، تجارت جهانی و حتی تعاملات مالی و سرمایه‌گذاری احساس خطر کرده است. اتفاقات در سطح جهانی و تعامل چین با دنیا، نشان از رشد خزنده چین در زنجیره ارزش جهانی دارد.
چین نه‌تنها در مقام دومین صادرکننده عمده، کالا‌های خود را به آمریکا سرازیر می‌کند بلکه از مسیرهای دیگر و به قول معروف درِ پشتی هم عمل می‌کند و از طریق سایر کشورها هم محصولات خود را به بازار آمریکا می‌فرستد. به عنوان مثال چین در سال گذشته با سرمایه‌گذاری بیش از 2.5میلیارد دلار در صنایع، از جمله صنعت خودروسازی مکزیک، سعی کرد محصولات خود را در بازار آمریکا به فروش برساند.
مشاهده تصویر کلی نشان می‌دهد که دغدغه اصلی بین‌المللی آمریکا، مواجهه با چین است. این موضوع، با توجه به منابع طبیعی و موقعیت ژئوپلیتیک ایران، می‌تواند فرصت‌های خوبی برای کشور ما ایجاد کند. به نظر من آمریکا در معادلات جدید جهانی، سعی می‌کند علاوه بر متحدان گذشته از جمله ژاپن و کره جنوبی، ایران، روسیه و هند را نیز به حلقه متحدان خود در اطراف چین اضافه کند. این امر می‌تواند فرصت‌های خوبی برای کشور ما ایجاد کند.
متاسفانه نگاهی که همه‌چیز را در مواجهه با غرب می‌بیند مدت‌هاست بر سیاست خارجی کشور ما غلبه پیدا کرده است. به واسطه همین نگاه سیاستگذاران امتیازات مختلفی را برای جبهه شرق قائل شده‌اند. این سیاست اما در عمل چندان موفق نبوده است و جایگاه ایران در سیاست خارجی این کشورها آن‌طور که انتظار می‌رود نیست. آنچه آنها می‌خواهند عمدتا یک ایران ضعیف اما زنده است. با توجه به بازارها و جایگاه تکنولوژیکی که کشورهای غربی، علی‌الخصوص آمریکا، دارند، ما اگر سیاست هم غربی، هم شرقی را جایگزین سیاست نه شرقی، نه غربی کنیم، می‌توانیم بدون تسلیم، دستاوردهای خوبی از مذاکرات داشته باشیم.
در تقابل چین و آمریکا به‌عنوان دو قدرت جهانی فرصت‌های خوبی برای کشورما متصور است. به‌رغم آنکه چین با سرعت خوبی در حال پیشرفت است، اما هنوز قطب فناوری دنیا آمریکاست. چنانچه بتوانیم ارتباط با آمریکا را با امکاناتی که از سمت چین برای ما وجود دارد ترکیب کنیم، می‌توانیم رابطه‌ای متعادل با هر دو طرف برقرار کنیم. اگر با این درک از تعاملات بین‌المللی در مذاکرات شرکت کنیم و به افرادی که در داخل سعی دارند به واسطه این تحریم‌ها به منابع مالی و قدرت برسند میدان ندهیم و در برابر موانعی که بی‌گمان آنها در راه مذاکرات ایجاد خواهند کرد ایستادگی کنیم، می‌توانیم به نتایج خوبی برسیم.
بسیار مهم است که بپذیریم زمان برای سیاست نه جنگ و نه صلح به پایان رسیده است و این سیاست نه از طرف آمریکا قابل‌قبول است و نه برای ایران منفعتی دارد. اگر سیاست‌ها با توجه به فرصت‌های موجود و درک درست از تهدیدهای ناشی از پایان سیاست نه جنگ و نه صلح تعیین و اتخاذ شوند، می‌توان به نتیجه نهایی مذاکرات امیدوار بود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1404155/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ترامپ: به مرکل گفتم چند شورلت در مونیخ داری؟ گفت: دونالد وجود ندارد!

وزرای خارجه ترکیه و آمریکا درباره تحولات سوریه و غزه رایزنی کردند

تهدید چین بهانه آمریکا است

گزینه‌های ایران و آمریکا برای توافق؛ منطقه معلق میان بیم و امید/ تهران چه اهرم‌هایی در اختیار دارد؟

بقائی: دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط برگزار می‌شود

حمله دوباره آمریکا به شهرهای یمن

جنگ بین روسیه و اوکراین جنگ بایدن است، نه من

ناگفته‌های مذاکرات ایران و آمریکا/عراقچی چه مسائلی را با ویتکاف مطرح کرد؟

چرا رهبر انقلاب با وجود شکست 10 مذاکره قبلی با آمریکا، باز هم با مذاکرات جدید موافقند؟

ناگفته‌های مذاکرات ایران و آمریکا/10 پیام مکتوب مبادله شد/درخواست عراقچی چه بود؟

فوری/ اعلام رسمی محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا

ترامپ در مقابل ایران عقب نشینی کرد؟

نشست آنتالیا برای روشن شدن تصویری کلی از سوریه برگزار شد/ نگاه عراق به حاکمیت جدید دمشق مثبت نیست

برنامه بازی‌های جام ملت‌های فوتسال زنان

جزیره کیش دروازه ورود اقتصاد ایران به شبکه جهانی در صورت توافق میان ایران و آمریکا

لاوروف: هنوز با آمریکا بر سر معیارهای اصلی به تفاهم نرسیدیم

شرط مجلس برای حضور مقامات آمریکایی‌ در ایران!

آخرین رؤیای من قهرمانی با هلند در جام جهانی است

جنگ تابستانی پی‌اس‌جی و سیتی برای ستاره موناکو

آینده پرتلاطم انرژی در اروپا

دورتموند، وقتی فیگو پرچم بارسا را بالا برد! – خبرگزاری ورزش ایران – ایپنا

زمان پایان همکاری  چین با برانکو ایوانکوویچ مشخص شد!

دولت ترامپ کمک 2.2 میلیارد دلاری به دانشگاه هاروارد را تعلیق کرد

اسرائیل سناریوی خونین علیه ایران را روی میز ترامپ گذاشت

طلا دوباره 7 میلیونی می‌شود؟ | پیش‌بینی مهم برای بازار امروز 26 فروردین

ایران محور گفت وگوی تلفنی آمریکا و ترکیه

حملات سایبری آمریکا به زیرساخت‌های حیاتی چین

طلا دوباره 7 میلیونی می‌شود؟

نقش‌آفرینی صنعت دفاعی در بهبود وضعیت اقتصادی کشور

دورتموند، وقتی فیگو پرچم بارسا را بالا برد!

مذاکره ایران و آمریکا، ترس به جان الجولانی انداخت

تصاویر؛ طوفان شن نفس عراق را گرفت

تصویری جالب از نخستین سفر اروپایی ناصرالدین شاه

وزیر خزانه‌داری آمریکا: تعرفه‌ها شوخی نیستند!

خواسته تازه ایران در مذاکرات فاش شد | ایران چه تضمینی می خواهد؟

قیمت کمپر ارسطو در پایتخت 7 چند میلیارد است؟

حمله جنگنده‌های آمریکایی به دو منطقه در یمن

روملو لوکاکو دومین بازیکن 5 لیگ برتر اروپا در فصل 25-2024 با آمار 10+ گل و 10+ پاس گل

ارتش اسراییل جنگ افزار‌های آمریکایی تحویل می‌گیرد

چین همچنان پای برانکو ماند

جنگنده‌های آمریکا 15 نوبت به یمن حمله کردند

یک روایت جالب از مواجهه عراقچی – ویتکاف | ترامپ به دوران اوباما بازگشته است؟

تجاوز مجدد آمریکا به مناطق مختلف یمن

حضور فغانی در جام باشگاه‌های فوتبال جهان

چین تا آخر خرداد با برانکو ایوانکوویچ! – خبرگزاری ورزش ایران – ایپنا

رم منتفی شد/ دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا باز در عمان برگزار می‌شود

رم منتفی شد/ دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا باز هم در عمان برگزار می‌شود

دلایلی برای عدم تمایل ترامپ به استفاده از گزینه نظامی علیه تهران؛ از سرمایه گذاری در معادن و نفت ایران تا تضعیف چین و نجات بوئینگ

موافقت آمریکا با فروش تجهیزات نظامی بیشتر به اسرائیل

محل برگزاری دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد