ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مذاکره؛ راهبردی عقلانی خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ مذاکره؛ راهبردی عقلانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / «مذاکره؛ راهبردی عقلانی» عنوان یادداشت روز در روزنامه دنیای اقتصاد به قلم محمدرضا فرزانگان است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
اقتصاد ایران تحت تحریم‌‌‌ها آسیب‌‌‌های زیادی دیده است. در یکی از مطالعات اخیرم، عملکرد اقتصادی ایران را با گروهی از کشورهایی که تا پیش از تحریم‌‌‌های 2012 روند توسعه‌‌‌ای مشابهی با ایران داشتند، مقایسه کردم. شکاف قابل‌توجهی بین درآمد سرانه ایران و این کشورها مشاهده شده است. برآوردها نشان می‌دهد که تحریم‌‌‌ها در دوره 2012 تا 2019، به طور متوسط سالانه باعث کاهش 3600دلار درآمد سرانه (به قیمت‌های برابری قدرت خرید) هر ایرانی شده‌‌‌ است. به بیان دیگر، هر ایرانی می‌‌‌توانست در این بازه زمانی، به‌طور متوسط سالانه 3600دلار ثروتمندتر باشد؛ اگر تحریم‌‌‌ها اعمال نمی‌‌‌شدند.
در این محاسبات، کیفیت حکمرانی نیز مدنظر قرار گرفته است و کشورهایی با وضعیت مشابه ایران از نظر حکمرانی پیش از تحریم‌‌‌ها انتخاب شده‌‌‌اند. بنابراین، بعید است که زیان تخمینی ناشی از مشکلات حکمرانی داخلی ایران باشد. کاهش درآمد سرانه در ایران، تغییراتی در طبقات اجتماعی نیز ایجاد کرده است. برآورد ما نشان می‌دهد که در نتیجه تحریم‌‌‌ها، اندازه طبقه متوسط (افرادی که درآمدی بین 11 تا 110دلار در روز به قیمت‌های برابری قدرت خرید دارند) طی سال‌های 2012 تا 2019 به طور معناداری کاهش یافته است.
بازار
اثر متوسط سالانه تحریم‌‌‌ها کاهش سهم طبقه متوسط از جمعیت کل به میزان حدود 11واحد‌درصد در سال در مقایسه با کشورهای مشابه بدون تحریم بوده است. این کاهش عمدتا به سمت گروه‌‌‌های درآمدی پایین‌‌‌تر منتقل شده است. به عبارت دیگر، بخشی از طبقه متوسط به گروه‌‌‌های آسیب‌‌‌پذیر درآمده و بخش دیگری مهاجرت کرده‌‌‌اند. با توجه به نقش حیاتی طبقه متوسط در مصرف، سرمایه‌گذاری، پس‌‌‌انداز و حمایت از اصلاحات، تحریم‌‌‌ها بار سنگینی بر اقتصاد ایران تحمیل کرده‌‌‌اند.
دلایل دیگری نیز برای نگرانی از تحریم‌‌‌ها وجود دارد. شکاف قابل‌توجهی میان ایران و کشورهای مشابه در شاخص‌‌‌هایی همچون تشکیل سرمایه ثابت ناخالص، واردات، صادرات، ارزش‌افزوده صنعتی و اشتغال غیررسمی مشاهده می‌شود. این هزینه‌‌‌ها ضرورت رفع تحریم‌‌‌ها و بازگرداندن ایران به مسیر اقتصادی پیش از تحریم را برجسته می‌کنند تا سهم بازار ایران در اقتصاد جهانی بازیابی شود.
مذاکره با ایالات‌متحده به‌عنوان اصلی‌‌‌ترین کشور اعمال‌‌‌کننده تحریم‌‌‌ها، گزینه‌‌‌ای منطقی برای دولت ایران جهت تغییر روند اقتصادی است. این امر با توجه به حرکت نزولی گسترده طبقه متوسط و افزایش خطر ناآرامی‌‌‌های سیاسی و خشونت، اهمیت بیشتری می‌‌‌یابد؛ چرا که هزینه فرصت درگیری کاهش می‌‌‌یابد و مشکل اقدام جمعی تحت فشار اقتصادی و با توجه به ضعف‌‌‌های نهادی ایران در حال کاهش است.
از سوی دیگر، بازیگران خارجی ممکن است فرصت‌‌‌های قابل‌توجهی برای منافع تجاری خود در اقتصاد ایران بیابند. ایران هنوز دارای بازاری بزرگ با طبقه متوسطی هرچند تضعیف‌‌‌شده است. سرمایه انسانی قابل‌توجهی نیز در ایران وجود دارد که شرایط جذابی برای سرمایه‌گذاران خارجی فراهم می‌کند. فرصت‌‌‌های سرمایه‌گذاری مهمی در صنایع نفت و گاز و انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر ایران وجود دارد.
دانشگاه‌‌‌های ایران به‌ویژه پس از اعتراضات 2022 از تحریم‌‌‌ها و انزوای بین‌المللی آسیب دیده‌‌‌اند. رفع تحریم‌‌‌ها فرصت‌‌‌های ممتازی برای همکاری‌‌‌های علمی و پروژه‌‌‌های مشترک با نهادهای غربی فراهم خواهد کرد و می‌‌‌تواند از سرعت فرار مغزها بکاهد.
با کاهش ریسک‌‌‌های سیاسی و اقتصادی، ورود گردشگران به ایران به طور قابل‌توجهی افزایش خواهد یافت که خبری خوب برای بخش خدمات کشور خواهد بود. دسترسی به بازارهای جهانی نیز موجب افزایش تقاضا برای شفافیت و بهبود نهادها در ایران می‌شود. چنین مشوق‌‌‌هایی تحت تحریم و انزوا اساسا وجود ندارند. مذاکره و رفع تحریم‌‌‌ها می‌‌‌تواند یک بازی برد-برد برای هر دو طرف ایران و ایالات‌متحده باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1415306/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مزدا EZ-6 جدید راهی بازار شد +قیمت | معرفی خودرو مزدا EZ-6 با مشخصات فنی

ورود هیات عالی قضایی ایران به چین

رزمایش هوایی بی‌سابقه مصر و چین

ورود هیئت عالی قضایی ایران به چین

رئیس قوه قضاییه وارد چین شد

ترامپ از روسیه و اوکراین خواست دست از جنگ بکشند و به پول و تجارت فکر کنند

تحریم مقامات آمریکا توسط چین به تلافی تحریم 6 شهروند این کشور

اروپا از عملی شدن تهدیدات یمنی‌ها به شدت می‌ترسد / عملیات فریب سعودی‌ها در جنوب عربستان

گزارش الجزیره از مذاکرات ایران و آمریکا/ احتمال امتیازدهی آمریکا به ایران

چرا اسرائیل نمی‌خواهد مذاکرات هسته‌ای ایران و آمریکا به نتیجه برسد؟

از بیانیه واشنگتن درباره غیرممکن بودن عضویت اوکراین در ناتو استقبال می‌کنیم

افتادن تشت رسوایی برندهای معروف از بام/ انتقام متفاوت چینی‌ها از تعرفه‌های تجاری ترامپ

مطهری: ایران و آمریکا توافق کردند و اختلافی ندارند

اجماع سیاسی با چاشنی احتیاط

سیاست دو ستونی تهران

ترامپ همچنان از وزیر دفاع خود حمایت می‌کند

شباهتهای اردوغان و ترامپ در سیاست

طلب آمرزش ترامپ برای پاپ فرانسیس

اسپیس‌ایکس دهمین گروه از ماهواره‌های جاسوسی آمریکا را پرتاب کرد

ایلان ماسک استعفا می‌دهد؟

رکود تورمی در بازار مسکن؛ نه خریدار توان دارد، نه فروشنده کوتاه می‌آید

کاهش 55 درصدی قدرت خرید مردم در 10 سال گذشته

سیگنال تازه از آینده قیمت دلار

مشهد اینوکس؛ سرمایه‌ها به فرصت تبدیل می‌شوند

منطقه آزاد تجاری اردبیل؛ راهی به قفقاز، پلی برای اقتصاد

مقایسه تیم منتخب بهترین بازیکنان آرسنال در فصل 25-2024 و فصل شکست‌ناپذیران

نه بارسلونا، نه آرسنال؛ لوئیس فیگو شانس اول قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا را معرفی کرد

لاپورت در آستانه‌ جدایی از النصر

علت سفر عراقچی به چین در آستانه دور سوم مذاکرات چیست؟

چین با هواوی پرواز کرد: اینترنت 10 گیگابیتی، بمب جدید دنیای دیجیتال

ویدیو/ حضور سفیر چین در تخت جمشید خبر ساز شد

مذاکرات ایران و آمریکا روی بازار مسکن تأثیر گذاشت؟ | یکه تازی رکود

آغاز دلارزدایی از اقتصاد جهانی

قیمت لحظه ای افغانی، دلار و درهم ؛ (دوشنبه 1 اردیبهشت ماه 1404)

بعد از عراقچی، پادشاه عمان هم راهی روسیه شد/ منفعت روس‌ها در توافق ایران و آمریکا است؟

فروریزش ارزهای خارجی/دلار تا کجا عقب‌نشینی می‌کند؟

حضور خبرنگاران آمریکایی در مجلس ایران +عکس

خوش‌بینی از مسقط تا رم

وزیران رژیم جولانی به آمریکا می‌روند

کاهش قیمت جهانی نفت به 66 دلار

هشدار سناتور جمهوری خواه به ترامپ

ادعای سرمایه‌گذاری کلان آمریکایی فریبکاری است/ نباید دلخوش به سرمایه‌گذاران یک کشور شویم

ریزش ارزهای خارجی/دلار تا کجا عقب‌نشینی می‌کند؟

پشت پرده تکاپوی عربستان برای مذاکره تهران با واشنگتن/ توافق ایران و آمریکا چه معنایی برای عربستان و خلیج فارس دارد؟

ادعای سرمایه‌گذاری کلان آمریکا فریبکاری است/ نباید دلخوش به سرمایه‌گذاران یک کشور شویم

قیمت دلار در بازار آزاد بعد از توافق ایران و آمریکا مشخص شد/ نرخ ارز از این رقم پایین‌تر نمی‌آید

نخستین ضرر ملموس جنگ تجاری ترامپ؛ الکوآ 20 میلیون دلار متضرر شد

وحشت دیپلمات‌های آمریکایی از زلزله ترامپ

آخرین دیدار پاپ فرانسیس با معاون رییس جمهور آمریکا

سفر بن گویر به آمریکا