درماندگی اروپا با اژدهای دو سر ماسک-ترامپ
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار بین الملل ایونا به نقل از ایسنا، «جولیان بورگر»، تحلیلگر روزنامه انگلیسی «گاردین» در تحلیلی به نگرانی متحدان ایالات متحده به ویژه اروپاییها از تبعات سیاستهای دولت جدید «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده پرداخته است.
او در این مطلب مینویسد: «اروپا از زمان برگزاری انتخابات ریاستجمهوری ماه نوامبر آمریکا خودش را برای چالش ناشی از بازگشت دونالد ترامپ آماده میکرده اما به نظر میرسد تهدید این رئیس جمهور منتخب ایالات متحده برای ثبات اروپا زودتر از آنچه تصور میشد و حتی جدیتر از پیشبینی ناظران بدبین مطرح شده است.
ترامپ حالا بار دیگر بلندپروازی ارضی خود برای الحاق گرینلند را احیا و تصریح کرده حرفهایی که او در دولت اول خود درباره آن زد فراتر از یک شوخی بیمزه و در واقع کار ناتمامی است که قصد دارد با هر ابزار لازم حتی با توسل به تدابیر نظامی آن را حل کند.» بررسی پیشنهاد احتمالی ترامپ در حوزه دیپلماسی بخوانید
بورگر در ادامه این تحلیل به مواضع جنجالی که «ایلان ماسک»، کارآفرین میلیاردر آمریکایی و مالک شرکتهای مشهور اسپیس ایکس، تسلا و شبکه اجتماعی ایکس درباره سیاستمداران کشورهای دیگر مطرح ساخته، اشاره میکند.
او نوشته است: «در همین حال، ایلان ماسک، حامی مالی و فرد معتمد ترامپ و ثروتمندترین مرد جهان، از مالکیت خود بر رسانه اجتماعی ایکس برای پیشبرد آرمان احزاب راست افراطی اروپا استفاده کرده است. او تهدید گرفتار کردن این قاره به کابوس نهایی خود یعنی بازگشت فاشیسم اما این بار با حمایت واشنگتن را مطرح کرده است.
اما جاهطلبیهای ارضی ترامپ در آستانه شروع دور دوم ریاست جمهوری او تنها به اروپا محدود نشده است. او همچنین از این صحبت کرده که کانادا نیز باید واقعا تبدیل به یکی از ایالتهای آمریکا بشود، اینکه واشنگتن باید مالکیت کانال پاناما را پس بگیرد، نام خلیج مکزیک باید به خلیج آمریکا تغییر یابد و همچنین هشدار داده که با روی کار آمدن مجدد او در کاخ سفید تعرفههای جدید علیه همسایگان آمریکا وضع خواهد شد.
با این وجود در اروپا بیشتر از هر جایی نگرانی از بابت پیامدهای این جاه طلبیهای ارضی ترامپ احساس میشود. پایتختهای اروپایی حالا در یک وضعیت بغرنج از بابت بررسی چگونگی پاسخ خود به ترامپ گرفتار شدهاند. آنها هم میخواهند که خشمشان را از بابت مداخله آشکار ایلان ماسک به نفع افراطگرایان ابراز کرده و هم از اینکه هدف گله و شکایتهای شخصی ترامپ و ماسک قرار بگیرند، نگران هستند.» ترامپ، دوباره از ایران گفت! بخوانید
این تحلیلگر انگلیسی همچنین بر نگرانی متحدان آمریکا از تبعات ریاست جمهوری دونالد ترامپ فراتر از حوزه تجارت برای امنیت اروپا و اوکراین تاکید کرده و نوشته است که رهبران اروپا حالا بر این باورند که با روی کار آمدن دونالد ترامپ جنگ اوکراین وارد مرحله جدیدی میشود که در آن باید برای جلب افکار و نظر مثبت ترامپ به تداوم ارسال تسلیحات به اوکراین، مبارزه کنند.
به نوشته این تحلیلگر، «الیزابت براو»، یکی از کارشناسان ارشد شورای آتلانتیک میگوید: «کشورهای اروپایی از یک طرف میخواهند که بگویند خب ما راه خودمان را ادامه میدهیم و کمتر به سراغ آمریکا خواهیم رفت. اما از سوی دیگر اروپا همچنین در حال حاضر برای حفاظت از خودش به آمریکا نیاز دارد و این معضل اساسی است که رهبران اروپایی با آن روبرو هستند.»
تحلیلگر گاردین تصریح میکند: «اروپاییها تلاش داشتهاند به درک رییس جمهور منتخب آمریکا برسند. آنها به به دنبال این بودهاند که او را متقاعد کنند در صورت حمایت از واگذاری گسترده خاک اوکراین به روسیه به نام صلح، ضعیف به نظر خواهد رسید.
اعلامیه ترامپ درباره برنامهاش برای دیدار با ولادیمیر پوتین برای پایان دادن به این جنگ، این فوریت را برای اروپاییها به منظور اعمال نفوذ بر رئیس جمهور جدید آمریکا و در عین حال اجتناب از ورود به مذاکرات بر سر آینده اوکراین در ضمن تعارض با واشنگتن، دوچندان کرده است.» ترامپ یک قدم تا پیروزی بخوانید
بورگر در ادامه با اشاره به جدال ترامپ با دانمارک بر سر جزیره گرینلند نوشته است: «دانمارک، از اعضای ناتو، به دلیل اینکه ترامپ قصدش برای تصاحب گرینلند و تهدیدش به وضع تعرفهها در صورت مخالفت با این قصدش را اعلام کرد حالا وارد یک بحران سیاسی شده است. دولت دانمارک در ضمن برگزاری انبوهی از جلسات اضطراری با پادشاه و رهبران گرینلند احتیاط زیادی در بیان پاسخهایش به خرج داده است.
زمانی که مته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک، ادعاهای ارضی ترامپ بر گرینلند در دور اول ریاست جمهوری او را "پوچ" خواند ترامپ نیز در پاسخ به آن سفرش به دانمارک را لغو کرد. او اما در روزهای اخیر پیشنهاد داد تا با رئیس جمهور آمریکا در مورد این موضوع صحبت کند و تاکید کرد که دلمشغولی استراتژیک او نسبت به گرینلند و قطب شمال "طبیعی" است و اضافه کرد که تصمیمگیری درباره سرنوشت این سرزمین به گرینلندیها وابسته است.
ایلان ماسک یک شهروند در بخش خصوصی اما با ثروت بسیار زیاد است که - حداقل در حال حاضر – بر رئیس جمهور منتخب آمریکا نفوذ دارد. ماسک که گفته شده قرار است بخشی از دولت ترامپ در پست وزارتخانه "کارآمدی دولت" باشد معضل اروپاییها را پیچیدهتر کرده است.
ایلان ماسک از شبکه اجتماعی ایکس به عنوان یک بلندگو برای تبلیغ به نفع حزب راست افراطی آلمان، حزب "آلترناتیو برای آلمان" استفاده کرده و مدعی شده که فقط این حزب میتواند آلمان را نجات دهد. ماسک آلیس وایدل، رهبر این حزب را در گفتگوی روز پنجشنبه خود با او ستایش کرد. وعده ترامپ به چین و روسیه خبرساز شد بخوانید
این موضع ماسک یک چالش مستقیم برای تلاشهای احزاب جریان اصلی آلمان با هدف منزوی کردن حزب آلترناتیو برای آلمان و بیرون نگه داشتن آن از قدرت در آستانه انتخابات حیاتی در 23 فوریه به وجود آورده است.
تبلیغ ماسک به نفع این حزب آلمانی ظاهرا مصداق بارز نقض قانون خدمات دیجیتال اتحادیه اروپا است؛ قانونی که در سال 2022 به عنوان ابزاری برای تنظیم فعالیت شرکتهایی همچون شرکت ایکس تصویب شد. این قانون به لحاظ نظری ابزار قدرتمندی است که شرکتها را به میزان 6 درصد از درآمد جهانی خود به خاطر نقض آن جریمه میکند. شبکه اجتماعی ایکس از دسامبر 2023 تحت تحقیقات کمیسیون اروپا به خاطر نقض قانون خدمات دیجیتال از جمله به سبب استفاده از اقدامات فریبنده قرار داشته اما تاکنون هیچ اثری از تحمیل مجازات بر این شبکه اجتماعی دیده نشده است.»
تحلیلگر گاردین به اظهارات ایلان ماسک در حمایت از جناح راست افراطی در انگلیس نیز اشاره کرده و نوشته است: « انگلیس که خارج از اتحادیه اروپا است، به طور سنتی وابستگی بیشتری به روابط با واشنگتن داشته اما تا کنون پاسخی کمرنگ به تحریکات ترامپ و ماسک داده است.
ایلان ماسک خواستار اخراج کر استارمر، نخست وزیر انگلیس و آزادی تامی رابینسون، چهره راست افراطی از زندان و جانشین شدن او به جای استارمر در نخست وزیری شده است. گفته شده که رابینسون چنان مطالب افراطی در زمینه اسلامهراسی و راستگرایی منتشر کرده که پستهای او در رسانههای اجتماعی تحت نظر سرویسهای امنیتی قرار دارند.»
در پایان این تحلیل نویسنده به نقل از الیزابت براو، کارشناس ارشد شورای آتلانتیک نوشته است: «اگر نگویم غمانگیز، اما مضحک است که وقتی ما فکر کردیم ابزارهایمان را برای کاستن از ریسک مداخله از جانب روسیه، چین، ایران و حتی کره شمالی به کار گرفتهایم اما هدف آتش یک عامل خودی قرار میگیریم!»
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1324063/