ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سیگنال‌های مثبت برای FATF خواندنی ها

سیگنال‌های مثبت برای FATF
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
وحیده کریمی| بررسی «FATF» در مجمع تشخیص مصلحت نظام آغاز شد تا بالاخره بعد از توقف پنج‌ساله، سیگنال‌های مثبتی برای خروج ایران از لیست سیاه گروه اقدام ویژه مالی صادر شود. از دوم اسفند 1398 کارگروه ویژه اقدام مالی (FATF) ایران را رسما به لیست سیاه این نهاد برگرداند. در بیانیه FATF از کشورهای جهان خواسته شده برای مصون نگه‌داشتن سیستم بانکی‌شان از خطر پول‌شویی در نقل‌و‌انتقالات مالی ایران، «اقدامات مقابله‌ای» به کار بگیرند. بر‌ اساس‌ این، ریسک هرگونه مراوده مالی، بانکی و تجاری با ایران به میزانی افزایش یافت که حتی کشورهای دوست هم نتواستند یک رابطه مالی متعادل با ایران داشته باشند. گروه ویژه اقدام مالی یا همان FATF، نام یک سازمان بین‌دولتی است که در سال 1989 با ابتکار جی7 با نگرش به سیاست‌های توسعه برای مبارزه با پول‌شویی تأسیس شد. این سازمان در سال 2001 به کارزار مبارزه با تأمین مالی تروریسم پیوست. در گذر زمان، فعالیت‌های این گروه گسترده‌تر شد و در نتیجه در سال 2012 مقابله با تأمین مالی فعالیت‌های اشاعه‌ای نیز به مأموریت این گروه افزوده شد و توصیه‌های خود را برای مقابله با جرائم مالی (تأمین مالی تروریسم، تأمین مالی فعالیت‌های اشاعه‌ای، پول‌شویی و...) منتشر کرد. عنوان این توصیه‌نامه «استاندارد‌های بین‌المللی در مبارزه با پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم و اشاعه‌گری» است. این گروه میزان پیشرفت کشور‌های عضو در زمینه اجرای توصیه‌های خود را رصد می‌کند. همچنین بر پیشرفت تصویب و اجرای توصیه‌های گروه در سطح جهان ‌نیز نظارت می‌کند. بر اساس همین رصد و نظارت، گروه کاری اقدام مالی کشور‌ها را به سه دسته تقسیم کرده است. یک دسته کشور‌هایی هستند که از نظر این گروه کاملا بر توصیه‌های آن منطبق بوده و آنها را اجرا کرده‌اند. این گروه بیشتر کشور‌های توسعه‌یافته هستند. گروه دوم کشور‌هایی هستند که در حال پیشرفت و تطبیق با استاندارد‌های مشخص‌شده هستند. دسته آخر کشور‌هایی هستند که همکاری با این گروه نداشتند، بنابراین از نظر گروه، کشور‌های دارای خطر پول‌شویی و تأمین مالی تروریسم هستند. این دسته خود به دو دسته تقسیم می‌شوند: یک دسته کشور‌هایی که علیه آنها «اقدام متقابل» انجام نمی‌شود و دسته دیگر آنهایی هستند که علاوه بر بودن در لیست سیاه، علیه‌شان اقدام متقابل نیز انجام می‌شود که به لیست خاکستری و سیاه تقسیم می‌شوند که ایران پنج سال است در لیست سیاه قرار گرفته است.
هرچند تلاش‌های دولت روحانی در نهایت منجر به تصویب دو لایحه باقی‌مانده در مجمع تشخیص نشد، امید می‌رفت با یکدست‌شدن مدیریت اجرائی در کشور و یکپارچگی اصولگرایان در ارکان‌ مختلف اجرائی، شاهد رفع انسداد پیش‌آمده در مسیر بررسی لوایح باشیم که در نهایت دولت سیزدهم هم در این مسیر ناکام ماند. بااین‌حال، مسعود پزشکیان در زمان انتخابات و حتی بعد از آن به‌صراحت از اهمیت پیوستن ایران به FATF و تلاش برای خروج ایران از لیست سیاه سخن گفت و این‌گونه امیدها به دولت جدید برای تصویب لوایح جا‌مانده و دمیدن بر سوت پایان خود‌تحریمی ایران افزایش یافت.
در نهایت با گذشت پنج ماه بالاخره با درخواست رئیس‌جمهور و موافقت رهبری با این درخواست، بررسی دوباره لوایح در مجمع تشخیص مصلحت نظام کلید خورد. دیروز مشخص شد بررسی در کمیسیون‌های تخصصی هم آغاز شده است. دیروز ابتدای صبح سیدمحسن دهنوی، سخنگوی مجمع تشخیص مصلحت نظام، از آغاز بررسی کارشناسی لوایح پیوستن ایران به کنوانسیون مقابله با تأمین مالی تروریسم (CFT) و کنوانسیون پالرمو در کمیسیون‌های تخصصی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام خبر داد. سخنگوی مجمع اظهار کرد: در این مرحله، بندهای مختلف لوایح یادشده مورد بحث و بررسی‌های فنی، تخصصی و کارشناسی قرار می‌گیرد. دهنوی افزود: دیروز نیز جلسه مشترک کمیسیون‌های دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام با مدیریت دکتر محمدباقر ذوالقدر، دبیر مجمع، برای اعلام نظر کارشناسی به کمیسیون مشترک مجمع برگزار شد. گزارش کارشناسی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره لوایح CFT و پالرمو پس از نهایی‌شدن، برای جمع‌بندی و اظهار‌نظر در اختیار کمیسیون مشترک مجمع تشخیص مصلحت که متشکل از اعضای منتخب مجمع است، قرار می‌گیرد.
در همین زمینه عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی‌ گفت: سیگنال‌های مثبتی از مجمع تشخیص در بررسی مجدد لوایح پالرمو و FATF شنیده‌ایم؛ ان‌شاءالله فرایندهای همفکری و همکاری جمعی در داخل کشور برای رسیدن به یک تصمیم درست جهت عبور از این شرایط پیچیده فراهم شود. عباس گلرو در گفت‌وگو با ایسنا، با اشاره به آغاز بررسی لوایح پالرمو و FATF در کمیسیون‌های مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: FATF یکی از مسائل در حوزه سیاست خارجی است که بُعد اقتصادی داشته و در کلیت دارای جنبه‌های مثبت و منفی است. او با بیان اینکه FATF جنبه‌های فنی دارد، افزود: با توجه به اینکه مطالباتی برای پیوستن به FATF وجود دارد، باید راهی پیدا کرد تا امضا و پیوستن به آن تبدیل به یک تهدید برای پیشبرد سیاست خارجی ما در منطقه و در دنیا نشود. این عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بیان کرد: ما سیگنال‌های مثبتی از مجمع تشخیص درباره این دو لایحه شنیده‌ایم که در حال بررسی و کار بر روی آنها‌ست؛ ان‌شاءالله در این شرایط پیچیده، فرایندهای همفکری و همکاری جمعی در داخل کشور برای رسیدن به یک تصمیم درست جهت عبور از این شرایط پیچیده فراهم شود.
بنابراین انتظار می‌رود در آینده نه‌چندان دور، بالاخره مجمع تشخیص مصلحت نظام با توجه به منافع ملی تصمیم به تصویب لوایح بگیرد. به قول احمد بخشایش‌اردستانی که چندی پیش به «شرق»‌ توضیح داد: با توجه به قرارداشتن ایران در شرایط سخت تحریمی و نداشتن ارتباط مالی بانکی و تجاری با دنیا، برای فروش محصولات مجبور هستیم راه‌هایی برای دور‌زدن تحریم‌ها پیدا کنیم.‌ از ‌این‌رو ماندن در لیست سیاه FATF خود هزینه گزافی به ایران برا‌ی دور‌زدن تحریم‌ها تحمیل کرده است. او همچنین به وجود گروه‌های ضد‌‌تحریم که در این زمینه فعالیت می‌کنند‌، اشاره کرد و افزود: با توجه به تجریبات سال‌های اخیر در دور‌زدن تحریم‌ها می‌توان این اهرم کمکی را نیز مورد توجه قرار داد تا در صورت بروز مشکلات از سوی FATF، از تجربیات و منابع این گروه‌ها بهره‌برداری کرد و تسلیم محض در برابر این سازمان نبود. او با اشاره به قوانین پول‌شویی و مبارزه با فساد اقتصادی که در ایران سال‌هاست اجرائی شده، توضیح داد: به علت تفاوت دیدگاه بین ایران و این سازمان، حتی با وجود اینکه قوانین بسیاری در زمینه پول‌شویی و مبارزه با فساد در ایران وضع شده، ما همچنان نیازمند تعیین ‌تکلیف دو لایحه باقی‌مانده هستیم؛ زیرا این قوانین ما از سوی دیگر کشورها پذیرفته نمی‌شوند، چراکه ذیل 41 توصیه گروه اقدام ویژه مالی تصویب نشده‌اند. بنابراین به خاطر اهمیت هماهنگی با سازمان‌های بین‌المللی نیازمند اصلاح قوانین برای پیوستن به این سازمان هستیم و تصویب دو لایحه باقی‌مانده، چاره این مشکل است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1326032/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گفت‌وگوی روسای جمهور آمریکا و مصر درباره توافق آتش‌بس در غزه

کوبا از فهرست کشورهای حامی تروریسم حذف می‌شود

27 اُمین سالروز منطقه ویژه اقتصادی صنایع معدنی و فلزی خلیج فارس؛ تجدید پیمان برای دستیابی به چشم انداز ترسیمی

آیا چین در جنگ تجاری با آمریکا شکست می‌خورد؟

مقاصد جدید پرواز های اروپایی اعلام شد

گفتگوی بایدن و السیسی درباره توافق آتش بس در غزه

سوختن آرمان‌های طبقه متوسط آمریکایی در آتش

عراقچی: با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند – آفتاب نو | اخبار ورزشی

توسعه روابط اقتصادی با روسیه با توجه به شرایط منطقه بسیار مهم است

ادعای سی‌بی‌اس: حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس به توافق رسیدند

حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس در غزه موافقت کردند

گفت‌و‌گو با حقوقدان آمریکایی که با امام در نوفل لوشاتو دیدار کرد؛ آیت الله خمینی نگران بازگشت شاه بود/کارتر تا آخرین لحظه از شاه حمایت کرد/ ناتو می‌خواست ورود کند/ بختیار در باغ نبود!

ادعای سی‌بی‌اس: حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس آتش‌بس به توافق رسیدند

ایلان ماسک تیک‌تاک را می‌خرد؟

فعالیت مرز مهران از سر گرفته شد

درخواست فعالان اقتصادی از دولت ؛ التیام زخم‌های تجارت

لاوروف: اعراب خواستار حضور ایران و روسیه در مذاکرات سوریه هستند

عراقچی: وزارت‌خارجه در مذاکرات آنچه که تصمیم نظام است را اجرایی می‌کند/ فضای پیرامون تصمیم گیری درباره FATF را دو قطبی نکنیم/ هنوز از دولت جدید آمریکا، حرفی درباره مذاکرات نشنیده‌ایم/ فرمول برجام همچنان معتبر است

نفوذ لابی‌های صهیونیستی در انگلیس و آمریکا

سالیوان: دوره برتری آمریکا به پایان رسیده

پشت پرده هم صدایی امارات و ترامپ؛ رونمایی از اهرم تازه آمریکا بیخ گوش عربستان/ اسرائیل قربانی جاه‌طلبی‌های واشنگتن خواهد شد؟

رسانه صهیونیستی: ارتش شروع به انجام مقدمات لازم برای عقب‌نشینی تدریجی از نوار غزه کرده است

ادعای سی بی اس: حماس و اسرائیل بر سر پیش‌نویس توافق آتش‌بس در غزه موافقت کردند

واکاوی سیاست های حمایتی بخش صنعت/ جهت‌گیری های سیاست‌های کلان اقتصادی برای توسعه صنعتی چیست؟

واکاوی سیاست‌های حمایتی بخش صنعت/ جهت‌گیری‌های سیاست‌های کلان اقتصادی برای توسعه صنعتی چیست؟

با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردد

پشت پرده پاسخ منفی هرنان کرسپو به پیشنهاد پرسپولیس!

عراقچی: اروپا باید درباره نسل‌کشی در غزه توضیح دهد

اروپا باید درباره نسل‌کشی رژیم غاصب صهیونیستی در غزه توضیح دهد

تعویق جام ملت های آفریقا 2025

بلینکن:  توافق هسته‌ای با ایران بهترین راهکار است

سهمیه‌بندی هوش مصنوعی توسط آمریکا

مذاکره ذنب لا یغفر نیست

حکم دادگاه به خاطر شکایت ژیلا صادقی از مجتبی پوربخش مجری سابق تلویزیون / 2 سال حبس 80 میلیون جریمه

با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند/ما هیچگاه میز مذاکره را ترک نکرده‌ایم

افزایش کشته‌ها و خسارات آتش‌سوزی لس‌آنجلس

ببینید | ادعای خبرساز رئیس هلال‌احمر: آمریکا از ما درخواست کمک مالی کرده است

حمله پهپادی یمن به تل‌آویو

نتانیاهو: طی ساعات یا روزهای آتی در غزه به توافق می‌رسیم

جزئیات توافق احتمالی آتش‌بس و تبادل اسرا در غزه

امضای 12 میلیارد پوندی عراق با انگلیس

حضور عراقچی وزیر امور خارجه در برنامه گفتگوی ویژه خبری

توضیحات مهم عراقچی درباره جزئیات توافق بزرگ ایران و روسیه

عراقچی: با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند

عراقچی: معاهده‌ مشارکت جامع راهبردی با روسیه همه ابعاد اقتصادی، همکاری‌های قضایی، پارلمانی، امنیتی و دفاعی را در بر می‌گیرد

رونمایی همتی از سیاست‌های اقتصادی دولت پزشکیان/سبدهای معیشتی در اختیار این گروه قرار می گیرد

خبر خوش وزیر در راه است/ توزیع سبد‌های معیشتی برای این دهک‌ها

جامعه زیر بار قفل‌های زنگ‌زده؛ اما و اگرهای جبران زیان‌های بین‌نسلی/ پشت پرده اتخاذ تصمیم‌های نادرست چیست؟

واکاوی سیاست های حمایتی بخش صنعت/جهت گیری های سیاست های کلان اقتصادی برای توسعه صنعتی چیست؟

با دولت آمریکا در خصوص هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا به برجام بازگردند